Θριαμβευτική νίκη Μακρόν με ποσοστό άνω του 65%

της Σοφίας Ζαφείρη

Θρίαμβο του Εμμανουέλ Μακρόν στον β' γύρο των γαλλικών εκλογών, υποδεικνύουν τα πρώτα exit polls, με τα επίσημα αποτελέσματα να αναμένονται στις 22.00 ώρα Ελλάδας, ενώ στο 34,9% διαμορφώνεται το ποσοστό της Μαρίν Λεπέν. Βάσει των στοιχείων που δημοσιοποιεί το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πρόκειται για το τρίτο υψηλότερο ποσοστό που κατακτά ποτέ υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.

Προηγείται όλων ο Ζακ Σιράκ με 82,2% το 2002 (εναντίον του πατέρα της κυρίας Λεπέν), ενώ δεύτερος ο Σαρλ Ντε Γκωλ με 78,5%.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Μακρόν με καταμετρημένο περί των 77% των ψήφων, ο κ. Μακρόν λαμβάνει ποσοστό 62,5% και η κυρία Λεπέν στο 37,5%.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη στήριξη της προσπάθειάς μου. Θα καταβάλω κάθε δυνατή ενέργεια. Αυτή τη στιγμή απευθύνομαι σε όλους τους πολίτες της χώρας. Αντιμετωπίσαμε αρκετές δυσκολίες. Σήμερα το βράδυ θέλω να χαιρετήσω την αντίπαλό μου κυρία Λεπέν. Γνωρίζω ότι διαιρέθηκε η χώρα μας. Γνωρίζω την αγωνία που εκφράσατε πολλοί από εσάς. Γνωρίζω ότι πρέπει να καταπολεμήσω κάθε διάκριση. Να διασφαλίσω την ενότητα του έθνους. Γνωρίζω ότι πίσω από κάθε λέξη υπάρχουν πρόσωπα. Σήμερα απευθύνομαι σε όλους εσάς, στον λαό της Γαλλίας. Έχουμε υποχρεώσεις απέναντι στη χώρα μας. Είμαστε κληρονόμοι μίας ιστορίας. Θα υπερασπιστώ την Ευρώπη. Θα προσπαθήσω να ξαναφτιάξω την ενότητα της Ευρώπης...

» Αγαπητοί συμπολίτες, ανοίγει μία νέα σελίδα της μακράς ιστορίας μας. Θέλω να είναι η σελίδα της αμοιβαίας ελπίδας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Τίποτε δεν θα με σταματήσει, κανένα εμπόδιο. Θα δράσω με αποφασιστικότητα. Γάλλοι και Γαλλίδες, αγαπητοί συμπολίτες, θέλω σήμερα το βράδυ να χαιρετήσω τον πρόεδρο Ολάντ. Για τα επόμενα πέντε χρόνια η ευθύνη μου θα είναι να καταλαγιάσω τους φόβους. Να ξαναβρούμε την αισιοδοξία και την ελπίδα. Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις κατά της διαίρεσης που μας υπονομεύει και μας καταβάλει. Γιατί έτσι θα δώσουμε σε καθένα από εσάς τις ευκαιρίες που η Γαλλία του οφείλει. Από σήμερα το βράδυ θα υπηρετήσω τη Γαλλία εξ ονόματός σας. Ζήτω η δημοκρατία. Ζήτω η Γαλλία», τόνισε ο κ. Μακρόν στην πρώτη του ομιλία ως εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας του.

Τι έδειξαν τα exit polls

Τα exit polls των εταιρειών δίνουν τα ακόλουθα ποσοστά:

Elabe

Μακρόν: 65,9%Λεπέν: 34,1%

Ipsos

Μακρόν: 65,1%Λεπέν: 34,9%

Harris Interactive Projection

Μακρόν: 66,1%Λεπέν: 33,9%

IFOP

Μακρόν: 65,5%Λεπέν: 34,5%

Kantar Sofres

Μακρόν: 65%Λεπέν: 35%

Νωρίς παραδέχθηκε την ήττα η Λεπέν

Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ υπήρξει, ήδη, τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ της κυρίας Λεπέν και του κ. Μακρόν, στη διάρκεια της οποίας η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου έδωσε στα συγχαρητήριά της στον νέο πρέοδρο της Γαλλίας. Η κυρία Λεπέν επιβεβαίωσε στη δημόσια δήλωσή της την τηλεφωνική επικοινωνία, υποστηρίζοντας ότι «ευχαρίστησα τον κ. Μακρόν για την προεκλογική εκστρατεία. Του ευχήθηκα καλή επιτυχία σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους μας στήριξαν».

Παράλληλα είναι ο νεότερος πρόεδρος που εκλέγει ποτέ στη Γαλλία, καθώς ακόμη και ο Ναπολέων ανέλαβε την εξουσία στα 40 του χρόνια! Νικητής, όμως, και η αποχή η οποία έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1999, καθώς ξεπέρασε το 25%, στοιχείο που προβληματίζει σημαντικά τους πολιτικούς αναλυτές. Ιδιαίτερα υψηλό και το ποσοστό των λευκών ψηφοδελτίων, που έφθασαν στο 9% ήτοι 4,2 εκατ.

Από την πλευρά του ο απερχόμενος πρόεδρος Φ. Ολάντ αφού συνεχάρη τον κ. Μακρόν, τόνισε ότι η νίκη του αποδεικνύει ότι οι Γάλλοι έδειξαν ότι είναι ενωμένοι γύρω «από την αξία της Δημοκρατίας».

Ο κ. Μακρόν αναμένεται ότι θα ορκιστεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας, πιθανώς στις 11 Μαΐου, αντικαθιστώντας τον Φρανσουά Ολάντ.

Οι αντιδράσεις των ηγετών της υφηλίου

Η πρώτη αντίδραση από πλευράς Ευρώπης κατέφθασε από τη Γερμανία, με τον εκπρόσωπο Τύπου της κυρίας Μέρκελ να συγχαίρει τον κ. Μακρόν και να δηλώνει ότι πρόκειται για «μία νίκη για μία πιο ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη και για μία πιο ισχυρή Γαλλό-γερμανική φιλία».

Συγχρητήρια, μέσω email, απέστειλε και η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, η οποία τονίζει στο μήνυμά της ότι «η πρωθυπουργός συγχαίρει θερμά τον εκλεγμένο πρόεδρο της Γαλλίας Μακρόν και την εκλογική του νίκη. Η Γαλλία είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους μας και ανυπομονώ να εργαστώ μαζί με τον νέο πρόεδρο σε ένα μεγάλο εύρος προτεραιοτήτων».

Την ικανοποίησή του για την εκλογή του κ. Μακρόν εξέφρασε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μέσω του Twitter. Η εκπρόσωπος Τύπου του κ. Γιούνκερ Μίνα Αντρέεβα σε tweet και μάλιστα στα γαλλικά, τονίζει ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν πιστεύει ότι «ψηφίζοντας τον Εμμανουέλ Μακρόν, οι Γάλλοι έδειξαν ότι θέλουν να παραμείνουν Γάλλοι».

Ανακοίνωση μέσω της οποίας συγχαίρει τον κ. Μακρόν εξέδωσε και ο Λευκός Οίκος. Σε αυτήν αναφέρεται ότι «συγχαίρουμε τον εκλεγμένο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και τους πολίτες της Γαλλίας για την επιτυχημένη προεδρική εκλογή. Προσδοκούμε να συνεργαστούμε με το νέο πρόεδρο και να συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία με τους ανθρώπους της Γαλλίας».

Τα συγχαρητήριά του στον κ. Μακρόν έδωσε μέσω Twitter, και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η νίκη του @EmmanuelMacron είναι μια ανάσα για την Γαλλία και ολόκληρη την Ευρώπη. Είμαι βέβαιος ότι θα εργαστούμε μαζί στενά προκειμένου να αλλάξει πορεία η Ευρώπη. Ώστε η Γηραιά Ήπειρος να εμπνεύσει ξανά τους λαούς της, να μη ξαναζήσουμε ποτέ τον εφιάλτη της ακροδεξιάς».

«Χαιρετίζω τη μεγάλη νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν. Σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή ρεαλισμού και ελπίδας για τη Γαλλία. Είναι μία νίκη με αντανάκλαση σε όλες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που μάχονται για την ελευθερία, την αλληλεγγύη και τις μεταρρυθμίσεις, που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών.

Είναι μια ήττα των δυνάμεων της δημαγωγίας, του λαϊκισμού και του εθνικιστικού απομονωτισμού. Είναι ταυτόχρονα ένα μήνυμα νέων πολιτικών συνθέσεων που ενώνουν δυναμικά πολιτικά ρεύματα. Αλλά και μία επιτυχία που δίνει νέα πνοή στην ευρωπαϊκή ιδέα.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε με γενναιότητα. Για να πάμε μπροστά με ειρήνη, σταθερότητα και ανάπτυξη. Αργά ή γρήγορα θα έρθει και η σειρά της πατρίδας μας», τόνισε στη δήλωσή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Βουλευτικές εκλογές το επόμενο τεστ

Η μάχη, όμως, δεν σταματά εδώ καθώς στις 11 και 18 Ιουνίου πραγματοποιούνται οι δύο γύροι των βουλευτικών εκλογών, προκειμένου να εκλεγούν τα 577 μέλη των δύο σωμάτων της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Πρόκειται για το πρώτο σοβαρό τεστ για τον κ. Μακρόν, ο οποίος αυτή τη στιγμή δεν έχει βουλευτές, καθώς το κίνημά του (όπως ο ίδιος το χαρακτηρίζει) δημιουργήθηκε πριν από λίγους μήνες. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις των OpinionWay-SLPV Analytics ο κ. Μακρόν μπορεί να κερδίσει μεταξύ 249 και 286 εδρών στο κοινοβούλιο.

Keywords
νικη, exit polls, αλέξης τσίπρας, exit, ελλαδα, εκλογες, γαλλια, νέα, μμε, ήτοι, μαΐου, μερκελ, email, twitter, tweet, τσιπρας, ιουνίου, τεστ, δημοσκοπηση, analytics, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, αλλαγη ωρας, αξια, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, exit poll, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2013, exit polls 2014, ξανα, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, βουλευτες, ήτοι, γερμανια, δημοκρατια, ηπειρος, ηττα, μμε, τεστ, ωρα, email, αγωνια, αισιοδοξια, αλληλεγγυη, βραδυ, γαλλικα, δηλωση, ειρηνη, εκστρατεια, ελευθερια, ελπιδα, ενεργεια, επικοινωνια, εποχη, επιτυχια, εσωτερικων, ευθυνη, ευρωπη, ζωη, ιδεα, ομιλια, κυρια, μαΐου, μηνες, μητσοτακης, ναπολεων, νεοτερος, οικος, παμε, πνοη, σειρα, συγχαρητηρια, τις δυσκολες στιγμες, ωρα ελλαδας, analytics, exit, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, ιουνίου, μπροστα, tweet, θελω να
Τυχαία Θέματα