Θετική η φορολογική μεταρρύθμιση στην Ινδία, αλλά...

Ένα χρόνο μετά την εισαγωγή από την Ινδία του νέου φόρου κατανάλωσης, τα αποτελέσματα είναι συγκρατημένα αισιόδοξα.

Το μέτρο είχε γίνει δεκτό ως μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις του πρωθυπουργού Narendra Modi, ενώ η εισφορά για αγαθά και υπηρεσίες συνέβαλε στην αύξηση των εισπράξεων φόρου σε μια χώρα όπου η συμμόρφωση σε αυτό το πεδίο, είναι ανέκαθεν χαμηλή.

Παρά το ότι οι μηνιαίες εισπράξεις έχουν αυξηθεί πολύ, μετά από μια χαοτική περίοδο, δεν είναι ακόμα αρκετά ισχυρές για να εκπληρώσουν τον ετήσιο φορολογικό στόχο της κυβέρνησης. Η εισφορά (GST) έφερε κατά

μέσο όρο 975,4 δισεκατομμύρια ρουπίες (14,2 δισεκατομμύρια δολάρια) μηνιαίως στα κρατικά ταμεία, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που καταγράφηκαν κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2018, σε σύγκριση με τον αρχικό στόχο του σχεδόν 1,1 τρισεκατομμυρίου ρουπίων.

Η Ινδία χρειάζεται τα έσοδα για να διατηρήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού υπό έλεγχο, καθώς ο Modi προετοιμάζεται να αυξήσει τις δαπάνες για προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας από την υγεία μέχρι την γεωργία πριν από τις γενικές εκλογές του επόμενου έτους. Η κυβέρνηση έχει ήδη διευρύνει τον στόχο της για το τρέχον οικονομικό έτος στο 3,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος από 3%, ασκώντας πίεση στις αποδόσεις των ομολόγων.

Οι δείκτες αναφοράς των 10ετών ομολόγων έχουν ήδη αυξηθεί γύρω στις 57 μονάδες βάσης φέτος, μετά την άνοδο 81 μονάδων βάσης που σημειώθηκε πέρυσι.

Keywords
Τυχαία Θέματα