Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στους δασμούς

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές ενώ οι επενδυτές έχουν την προσοχή τους στραμμένη στη λήξη της προθεσμίας για την επιβολή των αμερικανικών δασμών 25% σε κινεζικά προϊόντα ύψους 34 δισ. δολ. και προσπαθούν να αποτιμήσουν τις εξελίξεις από εδώ και στο εξής στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο πλευρών.

Σε μεταγενέστερο χρόνο θα εφαρμοστούν δασμοί σε άλλα 16 δισ. δολ. όπως έχει ανακοινώσει η Ουάσινγκτον. Σε μια πρώτη αντίδραση το Πεκίνο κατηγόρησε τις ΗΠΑ

ότι ξεκίνησαν τον μεγαλύτερο εμπορικό πόλεμο στην ιστορία της παγκόσμιας οικονομίας. Από θες το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας υπογράμμιζε ότι το Πεκίνο «δεν θα πυροβολήσει πρώτο ωστόσο προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα της χώρας και του λαού, η Κίνα θα αναγκαστεί να ανταποδώσει όπου χρειάζεται». Λίγο αργότερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας γνωστοποίησε ότι τα αντίποινα της Κίνας έχουν επίσης τεθεί σε ισχύ.

Πίσω στις ευρωαγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωνε άνοδο 0,11% στις 382,01 μονάδες με τους περισσότερους κλάδους σε θετικό πρόσημο.

Στο Λονδίνο ο FTSE100 σημείωνε λίγο πριν άνοδο 0,20%, στη Φρανκφούρτη ο DAX 0,4%, στο Παρίσι ο CAC40 στο +0,25%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,04%, ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ35 σημείωνε άνοδο 0,09%.

Στο μεταξύ, βαρύνουσας σημασίας και σήμερα για τις αγορές είναι τα χθεσινά σχόλια του Αμερικανού πρέσβη στη Γερμανία ότι οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες είναι έτοιμες να τερματίσουν την επιβολή δασμών σε αμερικανικά αυτοκίνητα αν ο πρόεδρος Τραμπ σταματήσει να τις απειλή με δασμούς 25%. Ο κλάδος αυτοκινήτου σημείωσε άνοδο 3% χθες Πέμπτη.

Στα εταιρικά νέα, ο CEO του ομίλου Thyssenkrupp Heinrich Hiesinger υπέβαλε την παραίτησή του μόλις μια εβδομάδα μετά την υπογραφή συμφωνίας με την ινδική Tata Steel.

Keywords
Τυχαία Θέματα