Θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου απολογισμών Koινωνικών και περιβαλλοντικών αποτελεσμάτων κάθε επιχείρησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Στο σημερινό επιχειρηματικό τοπίο αναζητούνται περισσότερο από ποτέ λύσεις προς μία βιώσιμη πραγματικότητα που θα οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Παράλληλα,οι απαιτήσεις του κοινωνικού συνόλου αυξάνονται επιζητώντας τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου των εταιριών και την ουσιαστική συνεισφορά τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντικό οι εταιρείες να προγραμματίζουν και να υλοποιούν στρατηγικές διευρύνοντας το πεδίο των δεσμεύσεών τους με υπεύθυνες επιχειρηματικές πρακτικές που μπορούν να

τονώσουν την οικονομία με σεβασμό, παράλληλα, στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Προς επιβεβαίωση αυτού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στα μέσα του 2013τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας με στόχο να βελτιωθεί η διαφάνεια των δραστηριοτήτων μεγάλων επιχειρήσεων με προσωπικό άνω των 500 υπαλλήλων όσον αφορά στα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Όλες οι επιχειρήσεις αυτού του μεγέθους θα πρέπει να δημοσιοποιούν πληροφορίες σχετικά με τις πολιτικές, τους κινδύνους και τα αποτελέσματα σχετικά με περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα καθώς και άλλα ζητήματα που αφορούν τους εργαζομένους, το σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου, την καταπολέμηση της διαφθοράς και της δωροδοκίας και την πολυμορφία στα διοικητικά συμβούλια.

Το προτεινόμενο μέτρο δεν είναι δεσμευτικό ως προς τη μεθοδολογία αποτύπωσης των σχετικών πληροφοριών καθώς παρέχει σημαντική ευελιξία στις επιχειρήσεις ώστε να επιλέγουν οι ίδιες τον τρόπο που θεωρούν πιο αποτελεσματικό. Βάσει της πρότασης, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εστιάζουν στους τομείς που τους αφορούν άμεσα, ανάλογα με τον κλάδο δραστηριοποίησής τους. Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται να αναγνωρίσουν τα ουσιαστικά (κύρια) θέματα Αειφορίας και να δημοσιοποιήσουν τις επιπτώσεις από τη λειτουργία τους.

Tο συγκεκριμένο θέμα έχει ήδη επισημανθεί από τον Απρίλιο του 2011 μέσω της «Πράξης για μία ενιαία αγορά» ενώ οι συζητήσεις επί του πλαισίου συνεχίστηκαν με το πιο πρόσφατο σχέδιο δράσης για το εταιρικό δίκαιο και την εταιρική διακυβέρνηση που εγκρίθηκε το Δεκέμβριο του 2012. Η εξέλιξη της 16ης Απριλίου αποτελεί επιβεβαίωση της σπουδαιότητας της ένταξης στοιχείων εταιρικής υπευθυνότητας στη συνολικότερη στρατηγική και λειτουργία των επιχειρήσεων. Η τοποθέτηση των εταιριών απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον είναι εξίσου σημαντική και ίδιας βαρύτηταςμετην επιχειρηματική-οικονομική τους επίδοση.

Όταν η Εταιρική Υπευθυνότητα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εταιρικής στρατηγικής, οι επιχειρηματικές αποφάσεις ενισχύουν τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους συμμετόχους βασιζόμενες στις αρχές της διαφάνειας, της αξιοπιστίας και στις αρχές δημιουργίας αμοιβαίου οφέλους. Η υιοθέτηση αρχών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) συμβάλει στην ενδυνάμωση της εταιρικής εικόνας μέσω αύξησης της αναγνωρισιμότητας και δημιουργίας ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Στο ίδιο πλαίσιο,επιχειρήσεις με πλήρως ενσωματωμένες αρχές ΕΚΕ αποτελούν συχνά βελτιωμένη επενδυτική πρόταση και παράλληλα πόλο έλξης ικανών στελεχών.

Η αξιοποίηση της ΕΚΕ ως μέσο για το δρόμο προς την ανάπτυξη και την καινοτομία διαφαίνεται τώρα περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει το θεσμό και εξασφαλίζει την πορεία προς βιώσιμες επιχειρηματικές πρακτικές με πολλαπλά οφέλη. Η πρόταση για τροποποίηση της λογιστικής νομοθεσίας με κανονιστικό χαρακτήρα θέτει σαφές χρονοδιάγραμμα για την ενσωμάτωση σε διεθνές και εθνικό επίπεδο ενιαίων αρχών υπεύθυνου επιχειρείν.

Blogger Νίκος Αυλώνας
Keywords
Τυχαία Θέματα