Να ολοκληρώσει η κυβέρνηση τις βασικές μνημονιακές μεταρρυθμίσεις ζήτησαν οι θεσμοί

Του Κωστή Πλάντζου

Προσχέδιο προϋπολογισμό που να περιλαμβάνει τα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, ζητάνε οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (ΕΕ, ΕΚΤ, ΕΜΣ) με ανακοίνωσή τους αμέσως μετά το τέλος της αποστολής των κλιμακίων στην Αθήνα. Στο επίκεντρο των συζητήσεων τέθηκαν και τα κόκκινα δάνεια.

Στο κοινό ανακοινωθέν αποφεύγεται οποιαδήποτε αναφορά στο φλέγον ζήτημα της περικοπής των συντάξεων για το οποίο από το πρωί έχει ξεσπάσει επικοινωνιακός

«πόλεμος» έπειτα από δημοσίευμα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων ότι υπάρχει συμφωνία ακύρωσης του μέτρου για την οποία μάλιστα είναι ενήμερη η αντιπολίτευση.

Τι αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν των Ευρωπαϊκών Θεσμών

Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται πουθενά ότι η κυβέρνηση έθεσε ή συζήτησε θέμα μη περικοπής των συντάξεων.

Όπως αναφέρουν στο κοινό ανακοινωθέν τους:

«Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επισκέφθηκαν την Αθήνα από τις 10 έως τις 14 Σεπτεμβρίου για την πρώτη μεταπρογραμματική αποστολή στην Ελλάδα. Στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας συμμετείχαν στις συναντήσεις στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM, η Ελλάδα επανεντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο συντονισμού της οικονομικής πολιτικής. Η Επιτροπή ενεργοποίησε επίσης το καθεστώς ενισχυμένης επιτήρησης βάσει του κανονισμού 472/2013 για την Ελλάδα, που θα ισχύει με το τέλος του προγράμματος.

Η αποστολή διεξήγαγε συζητήσεις για την κατάσταση και τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία κατά την μεταπρογραμματική περίοδο, καθώς και για την κατάσταση και τα επόμενα βήματα στην υλοποίηση της δέσμευσης της Ελλάδας να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Αυτό περιελάμβανε συζητήσεις σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές, οι οποίες θα συμβάλουν στην προετοιμασία του σχεδίου Προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2019, που θα υποβληθεί στην Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου, καθώς και στην εφαρμογή της στρατηγικής επίλυσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η αποστολή ήταν επίσης μια ευκαιρία να συναντηθούν με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, κοινωνικών εταίρων και τραπεζών, με στόχο την ενημέρωσή τους σχετικά με τους τρόπους συμμετοχής στην μεταπρογραμματική περίοδο και την ανταλλαγή απόψεων για βασικά θέματα πολιτικής.

Ο στενός διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί. Η πρώτη τριμηνιαία ενισχυμένη έκθεση εποπτείας θα εκδοθεί τον Νοέμβριο, μαζί με το φθινοπωρινό Πακέτο μέτρων της Επιτροπής, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».

Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: «Στο τραπέζι οι συντάξεις» και το πακέτο παροχών Τσίπρα

«Το οικονομικό επιτελείο έθεσε στους συνομιλητές του το ζήτημα της ακύρωσης της περικοπής των συντάξεων» υποστηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών. Παρότι το κοινό ανακοινωθέν των θεσμών δεν περιείχε καμία νύξη για το θέμα των συντάξεων, κύκλοι του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ανέφεραν τα εξής:

«Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι συζητήσεις του Οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των Θεσμών, στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης.

Κατά τις συζητήσεις έγινε ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων ιδιαίτερα εκείνων που έχουν από κοινού συμφωνηθεί να υλοποιηθούν και έχουν παράλληλα καταγραφεί και προτεραιοποιηθεί στην Αναπτυξιακή Στρατηγική της κυβέρνησης.

Το οικονομικό επιτελείο έθεσε στους συνομιλητές του το ζήτημα της ακύρωσης της περικοπής των συντάξεων, παρουσιάζοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία:

1. Η περικοπή των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο, αλλά δημοσιονομικό.

2. Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων και παράλληλα να υλοποιηθεί ένα μεγάλο κομμάτι των αντιμέτρων.

3. Η μη περικοπή των συντάξεων (προσωπικής διαφοράς) δεν επηρεάζει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος για τις επόμενες δεκαετίες.

Και για το θέμα αυτό η ελληνική πλευρά κατέθεσε στοιχεία και πίνακες σύμφωνα με τα οποία εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα.

Κατά την διάρκεια των συζητήσεων, μεταξύ άλλων:

· επιβεβαιώθηκε σύγκλιση -με ελάχιστες αποκλίσεις- ως προς το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων τα οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ.

· συζητήθηκε η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων

· συμφωνήθηκε η διαδικασία μέσω της οποίας θα επιτευχθεί σύγκλιση ως προς το δημοσιονομικό χώρο του 2019.

· η ελληνική πλευρά ενημέρωσε για την διαδικασία εφαρμογής της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία θα ακολουθήσει η έκδοση της τριμηνιαίας έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας τον μήνα Νοέμβριο».

Keywords
Τυχαία Θέματα