Θανάσης Συριανός: Νέες επενδύσεις με στόχο το διπλασιασμό των μεριδίων της ΕΖΑ

Του Στέλιου Μορφίδη

Νέες επενδύσεις στην παραγωγική της δυναμική προωθεί η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης (ΕΖΑ), η οποία παράλληλα με την παρουσίαση μίας ευρείας γκάμας προϊόντων έχει θέσει ως στόχο να διπλασιάσει το μερίδιο της στην αγορά μπύρας μέσα στην επόμενη τριετία.

Η εταιρεία, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Θανάσης Συριανός, ξεκινά επένδυση 8 εκατ. για μια νέα γραμμή εμφιάλωσης, η οποία αναμένεται να είναι

έτοιμη ως το τέλος του 2019. Παράλληλα θα εκσυγχρονιστεί και η γραμμή βαρελιού με μια επένδυση ύψους 500.000 ευρώ.

Οι κινήσεις αυτές, μαζί με την επένδυση ύψους 5 εκατ. ευρώ σε νέα γραμμή παραγωγής μπύρας σε κουτί που έχει ολοκληρωθεί αναμένεται να δώσουν ώθηση στη δυναμική ανάπτυξη της ΕΖΑ. Όπως είπε ο κ. Συριανός κατά τη διάρκεια επίσκεψης δημοσιογράφων στις εγκαταστάσεις της ΕΖΑ στην Αταλάντη Φθιώτιδας,, η ετήσια παραγωγή της ΕΖΑ κυμαίνεται στα 35 εκατ. λίτρα με τη δυναμικότητα του εργοστασίου, έπειτα από τις επενδύσεις συνολικού ύψους 15 εκατ που έγιναν την τελευταία πενταετία, να μπορεί να φθάσει τα 80 εκατ. λίτρα μέσα απ τις τρεις γραμμές παραγωγής που διαθέτει.

Συγκριτικά, οι περίπου 40 ζυθοποιίες που υπάρχουν στη χώρα μαζί παράγουν κάθε χρόνο 3,8 εκατ. εκατόλιτρα μπύρας με την ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση να εκτιμάται στα 36 λίτρα.

«Υποβαλλόμαστε συνεχώς σε αλλαγές για να ανταποκριθούμε στα νέα δεδομένα. Στο πλαίσιο αυτό διευρύνουμε την γκάμα των προϊόντων μας», σημείωσε ο κ. Συριανός. Η εταιρεία σήμερα διαθέτει στην αγορά τα σήματα εζα Premium Pilsener, εζα Fine Lager, εζα χωρίς Αλκοόλ, Blue Island καθώς και την ετικέτα Odyssey (κόκκινη, weiss και μαύρη) που έχει περιεκτικότητα σε αλκοόλ άνω του 7%.

«Σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης, κοινωνικής αβεβαιότητας και ανησυχίας για το μέλλον της χώρας, η πορεία της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης δίνει το παράδειγμα των δυνατοτήτων προόδου και μεγέθυνσης των ελληνικών βιομηχανιών επωνύμων προϊόντων», σημείωσε ο κ. Συριανός τονίζοντας πως «από το 2016 είμαστε η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία – με ελληνική ιδιοκτησία και παραγωγή στην Ελλάδα πιστοποιημένων ελληνικών προϊόντων - στο χώρο της μπύρας. Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΖΑ το μερίδιο της Ζυθοποιίας Αταλάντης στην αγορά μπύρας κυμαίνεται φέτος στο 8% στη λιανική, όπου υπάρχουν μετρήσιμα στοιχεία.

Ο κύκλος εργασιών αναμένεται να αυξηθεί στα 36 εκατ ευρώ και τα EBITDA αναμένεται να διαμορφωθούν στα 4 εκατ., όπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, υπογραμμίζοντας πως την τελευταία πενταετία ο τζίρος της ΕΖΑ έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ.

Η γραμμή παραγωγής μπύρας σε κουτί

Σημαντικό πυλώνα για την ανάπτυξη της εταιρείας αποτελούν, σύμφωνα με τον κ. Συριανό, οι εξαγωγές. Η εταιρεία εξάγει ήδη σε χώρες όπως το Ισραήλ, η Αλβανία, η Μάλτα, η Κύπρος και η Αυστραλία ενώ διερευνά και νέες αγορές. Οι εξαγωγές αποτελούν το 11% του όγκου των πωλήσεων της ΕΖΑ ενώ στόχος είναι αυτές να φτάσουν το 14% του όγκου των πωλήσεών της στο τέλος της φετινής χρονιάς. «Θέλουμε να μεταφέρουμε την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο με ένα ποτήρι μπύρας», παρατήρησε ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, διευθυντής ποιοτικού ελέγχου της εταιρείας.

Ο κ. Θανάσης Συριανός κατά την παρουσίαση των στόχων της ΕΖΑ

Το στρατηγικό σχέδιο της εταιρείας όμως, όπως αποκάλυψε ο κ. Συριανός δεν αφορά μόνο το διπλασιασμό του μεριδίου στην αγορά μπύρας. Πρώτον, η εταιρεία επεξεργάζεται ήδη σχέδια για επέκταση στο χώρο των αναψυκτικών, νερών και διαιτητικών σκευασμάτων, χωρίς την χρήση χημικών υποκατάστατων, τα οποία και θα προχωρήσουν όταν είναι κατάλληλες οι συνθήκες.

Δεύτερον η εταιρεία θα δημιουργήσει ένα πρόγραμμα για την επαγγελματική εκπαίδευση ζυθοποιών. Το πρόγραμμα θα αφορά απόφοιτους ΕΠΑΛ που θέλουν να σταδιοδρομήσουν στον κλάδο. Θα είναι τριετής η φοίτηση και οι σπουδαστές θα φοιτούν και θα εκπαιδεύονται στο εργοστάσιο της EZA. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ταυτόχρονης εκπαίδευσης και – απασχόλησης νέων, το οποίο χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την εταιρεία, με την συμμετοχή του ελληνογερμανικού επιμελητηρίου και την υποστήριξη του ΣΕΒ.

Εν τω μεταξύ η εταιρεία είναι αποφασισμένη να επεκτείνει το πρόγραμμα συμβολαιακης καλλιέργειας για κριθάρι που σήμερα "τρέχει" στις περιοχές της Θήβας και της Ελάτειας.

«Με εμπειρία που συσσωρεύτηκε στην ΕΖΑ από τον Οκτώβριο του 1992, όταν και ανέλαβε τη διοίκηση η σημερινή γενική διεύθυνση της εταιρείας και με την είσοδο του στρατηγικού επενδυτή DAMMA το 2013, καταστρώσαμε το σχέδιο που καθορίζει ρεαλιστικούς αλλά φιλόδοξους στόχους ενώ παράλληλα αναβαθμίσαμε την εταιρική διακυβέρνηση και την αποτελεσματικότητα της οργάνωσής μας», σημείωσε ο κ. Συριανός.

Τέλος, τόνισε την ανάγκη προώθησης της ελληνικής μπύρας στο πλαίσιο ενός εθνικού παραγωγικού σχεδίου μέσω της ενσωμάτωσης γευσιγνωσίας και μπύρας. «Ας μη δούμε τις εξαγωγές, ας εστιάσουμε στα 30 εκατ. των ανθρώπων που επισκέπτονται ως τουρίστες τη χώρα μας κάθε χρόνο. Μπορούμε να βελτιώσουμε την προστιθέμενη αξία της οικονομίας μας με αυτό τον τρόπο», υπογράμμισε ο κ. Συριανός. Και συμπλήρωσε «δεν μπορούμε να πιστεύουμε στο ελληνικό προϊόν και να προσφέρουμε American breakfast στα ξενοδοχεία. Δεν γίνεται να μπαίνει επισκέπτης της χώρας μας στο αεροπλάνο και να του προσφέρεις ξένη μπύρα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΖΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα