Θανάσης Σκορδάς: Οικονομικός πατριωτισμός στην πράξη!

Ο Θανάσης Σκορδάς είναι λίγο πάνω από τα 50 ένας «ψημένος» άνθρωπος στην πολιτική και τις επιχειρήσεις στην ελεύθερη ανταγωνιστική αγορά. Ο ίδιος έχει ένα καλό. Ποτέ δεν μπέρδεψε τους δύο ρόλους, τις δύο ιδιότητες. Τις αντιμετώπισε και συνεχίζει να τις αντιμετωπίζει όπως οι τραπεζίτες της παλαιάς εποχής με απολύτως διακριτά σύνορα του τύπου των Chinese Walls.

Εν μέσω μνημονίων βρέθηκε στο κρίσιμο πόστο του υφυπουργού Ανάπτυξης στο ίδιο τραπέζι με τους Τροικανούς και όταν ολοκληρώθηκε ο κύκλος της κυβερνητικής παρουσίας του επέστρεψε στον φυσικό του χώρο. Την αγορά και τις επιχειρήσεις.

Σήμερα είναι πρόεδρος της εισηγμένης εταιρείας Σελόντα μετέχοντας σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και φιλόδοξο εγχείρημα: Να γυρίσεις πίσω στη ζωή μια επιχείρηση που βρέθηκε στο βυθό των κόκκινων δανείων και να την οπλίσεις με τέτοια δύναμη προκειμένου να σταθεί στα πόδια της και να προκόψει.

Την περασμένη εβδομάδα όμως ο κ. Σκορδάς βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για μια παρέμβαση του σε εκδήλωση το think tank Ρ.ΕΥ.Μ.Α. με θέμα «η συμβολή των ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων στην ανασυγκρότηση της χώρας»με προσκεκλημένο τον επιχειρηματικό Σύνδεσμο Επιχειρήσεων «Ελλα- δικά μας».

Ο κ. Σκορδάς είναι επικεφαλής του ΡΕΥΜΑτος στο διοικητικό συμβούλιο του οποίου συμμετέχουν ενεργά οι επιχειρηματίες του Συνδέσμου «Ελλα- δικά μας» όπως ο κ. Άγις Πιστιόλας, διευθυντής μάρκετινγκ και εξαγωγών της Agrino (πρόεδρος του Συνδέσμου) , ο κ. Πλάτων Μαρλαφέκας, αντιπρόεδρος της Λουξ Μαρλαφέκας ΑΒΕΕ και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας.

Σε αυτήν την παρέμβαση του ο κ. Σκορδάς αναφέρθηκε στην ανάγκη για μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση, την οποία ονόμασε «πάθος για την Ελλάδα», δηλαδή έναν νέο πατριωτισμό, που θα επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε τη βαθιά κρίση η οποία δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά είναι κυρίως πολιτική, πολιτισμική και αξιακή. Τα λόγια αυτά θα φάνταζαν παράταιρα αν ο κ. Σκορδάς δεν έσπευδε να συνδυάσει την γενική θέση – άποψη με την πράξη. Όπως είπε ο ίδιος το ΡΕΥΜΑ αναδεικνύει «ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δίνουν έναν επιτυχημένο αγώνα στις διεθνείς αγορές, με όρους οικονομικού πατριωτισμού».

Αμφιλεγόμενες έννοιες θα πείτε και ίσως δεν θα έχετε άδικο. Πάντως, ας επισημανθεί ότι «λέγονται και ακούγονται» από ανθρώπους που έχουν καθημερινή σχέση με την αγορά και τις επιχειρήσεις, από ανθρώπους που «τρέχουν» επιχειρήσεις. Και αυτό μετρά στο λόγο του καθενός.

Keywords
Τυχαία Θέματα