Θαμμένοι στα χρέη

Τα κακά νέα είναι ότι η περίοδος φορολογικής χάριτος τελείωσε μαζί με τις εκλογές και τα καλά είναι ότι δεν υπάρχουν. Τώρα πλέον πιάνουν δουλειά οι ταχυδρόμοι με τα ραβασάκια της Εφορίας και τα emails -για να μη λέμε ότι το Δημόσιο δεν έχει εκσυγχρονιστεί- έτσι ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να μαζέψουν από τους φορολογούμενους 6 δισ. ευρώ.

Το αν θα τα καταφέρουν, από τη στιγμή που έχουν διαπιστώσει από καιρό πως η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων

έχει εξαντληθεί και γι’ αυτό άλλωστε προστίθενται κάθε μήνα 1 δισ. ανείσπρακτες οφειλές, δεν το ξέρω και είμαι εξαιρετικά επιφυλακτικός. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι στους επόμενους 6 μήνες θα μοιραστούν στους φορολογούμενους τα βάρη των 6 δισ. ευρώ. Αυτοί που μπορούν θα τα πληρώσουν. Αυτοί που δεν μπορούν θα μπουν στις λίστες των οφειλετών και θα τρέχουν είτε για ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων είτε θα τα αφήσουν να αβγαταίνουν με τα πρόστιμα, έως ότου ακολουθήσει το επόμενο στάδιο, αυτό των κατασχέσεων.

Ο επόμενος μήνας, λοιπόν, ξεκινάει με τον φόρο εισοδήματος, ο οποίος ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα είναι ιδιαίτερα επώδυνος, καθώς από φέτος το 26% θα αφορά από το πρώτο ευρώ επειδή έχει καταργηθεί το αφορολόγητο, συν τον φόρο αλληλεγγύης που κυμαίνεται από 2%-4% ανάλογα με τα εισοδήματα. Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους έχει ήδη παρακρατηθεί.

Ακόμα, στον φόρο εισοδήματος θα ενσωματωθεί και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης για όσους έχουν αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού ή πισίνες.

Ξεχωριστό email, με πληρωτέα την πρώτη δόση από τις 6 μέσα στον Ιούλιο, θα σταλεί για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που αντικαθιστά το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, αλλά και τον ΦΑΠ. Μόνο από αυτόν τον φόρο προσδοκούν να μαζέψουν 3 δισ. ευρώ. Θα είναι δε η πρώτη φορά που θα κληθούν οι πολίτες να πληρώσουν για οικόπεδα, χωράφια και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα -και άσχετα αν αποφέρουν κάποιο εισόδημα στον ιδιοκτήτη τους- εν είδει φόρου κατοχής.

Και αφού μπουν σε μια σειρά δόσεων αυτοί οι φόροι, τον Οκτώβριο θα πρέπει να πληρωθούν και τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, τα οποία έτσι όπως έχουν αυξηθεί στις περισσότερες περιπτώσεις ισούνται με την εμπορική τιμή μεταπώλησης του Ι.Χ.!

Και φυσικά δεν θέλω να σκέφτομαι αν στο μεταξύ, με τη διαπίστωση ότι πέφτουν έξω οι στόχοι των εισπράξεων και με τις πιέσεις της τρόικας, θα τολμήσουν από το φθινόπωρο κάποιο έξτρα εφεύρημα που δεν θα το λένε νέο αλλά... διαρθρωτικό μέτρο.

Τούτων δοθέντων, κάποιοι πανηγυρίζουν προκαταβολικά για το ρεκόρ τουριστών που θα επισκεφθούν τη χώρα, με πακέτα που μακάρι να μπορούσαν να τα είχαν και οι Ελληνες, οι οποίοι πληρώνουν στο τριπλάσιο τη διανυκτέρευση απ’ ό,τι η Αγγλίδα νοσοκόμα και ο Γερμανός βιομηχανικός εργάτης. Να μη μιλήσουμε για την κατανάλωση που έκανε ο Ελληνας στις διακοπές του, για το φαγητό και τη διασκέδαση και ήταν η χαρά του μαγαζάτορα και του σερβιτόρου.

Αυτό τον τύπο Ελληνα όμως τον έχουν εξαφανίσει τα μνημόνια και τα ληστρικά μέτρα που έχουν επιβληθεί οριζόντια. Τον κατάντησαν να αναπολεί τις παλιές εποχές όπου μπορούσε να κάνει διακοπές, ενώ όσοι μπορούν ακόμα να ξεφύγουν για λίγες μέρες μοιάζουν με τους πάλαι ποτέ τουρίστες του σακιδίου που παζάρευαν τη χωριάτικη σαλάτα και το τζατζίκι!

Και κατά τα άλλα, η Ελλάδα γλίτωσε τη χρεοκοπία, άνοιξε τα φτερά της και ετοιμάζεται να απογειωθεί! Γεγονός που δεν αμφισβητώ, μια και ελάφρυνε από το περιττό βάρος των Ελλήνων, τους οποίους έχουν θάψει μέχρι τον λαιμό με χρέη!

Blogger Βασίλης Στεφανακίδης
Keywords
Τυχαία Θέματα