Θα βγεί έτσι εύκολα το σχέδιο κυριε Βρούτση;

Το κρίσιμο ζήτημα στην διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα είναι να πεισθούν οι τροικανοί για την αξιοπιστία του σχεδίου Βρούτση για την εξεύρεση 1 δισ. για τα ταμεία,ώστε να αποφευχθούν τα νέα μέτρα.

Ο κ.Βρούτσης μπορεί να είναι καλός υπουργός και να έχει κάνει έργο με την θέσπιση του ΗΔΙΚΑ καταγράφοντας γαι πρώτη φορά μια αξιόπιστη εκόνα των ταμείων. Όμως το

να συγκεντρώσει κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ με κατασχέσεις-εξπρές σε 200.000 οφειλέτες άνω των 5.000 ευρώ στα ταμεία, θα είναι εξαιρετικά δυσκολο αν όχι ανέφικτο. Και αυτό γιατί ένα μέρος από αυτούς μπορεί να είναι μπαταχτζήδες, ένα άλλο μέρος όμως είναι πτωχευμένοι μικρομεσαίοι εξαιτίας της συσωρευμένης ύφεσης της οικονομίας. Κατασχέσεις σε ενοίκια, εις χείρας τρίτων, καταθέσεις και ακίνητα είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν ένα ασφυκτικό περιβάλλον σε μια βάση της κοινωνίας που πλήττεται ευθέως επί σειρά ετών.

Αυτό είναι βέβαιο ότι θα έχει και πολιτικές επιπτώσεις, αλλά κυρίως κοινωνικές και θα οδηγήσει στα όρια της φτώχειας οικογένειες που ήδη αισθάνονται τις πιεστικές επιπτώσεις των μέτρων.

Μπορεί οι διασταυρώσεις για την υποβολή ηλεκτρονικών περιοδικών δηλώσεων (ΑΠΔ) να κινήθηκαν στην σωστή κατεύθυνση, όπως και το μπλόκο για την επιστροφή του ΦΠΑ, όμως τα συστατικά του σχεδίου για την αποφυγή περικοπής των συντάξεων θα ανοίξουν άλλα μέτωπα με πολύ αβέβαια αποτελέσματα.

Πώς θα μπορέσουν επίσης να υποκαταστήσουν τα ταμεία τους κοινωνικούς πόρους είναι ένα επίσης σοβαρό ερώτημα, την ώρα που τους καταναλώνουν ταχύτατα μέσα στο έτος. 'Ολα αυτά ξεκινούν να εφαρμοστούν στον απόλυτο πάτο της ύφεσης, την ώρα που στην αγορά τα ευρώ είναι δυσεύρετα. Από την άλλη πλευρά, η περικοπή των συντάξεων δεν αποτελεί λύση. 'Ομως ασφαλώς και τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν υπήρχαν στηρίγματα στο κούρεμα των ταμείων,που αποδεικνύεται τελικά και θα αποδειχθεί ιδιαίτερα επώδυνο.

Και σε κάθε περίπτωση, ο μικρομεσαίος ιδιώτης καλείται να πληρώσει για μια ακόμα φορά το μάρμαρο, την ώρα που το δημόσιο μένει κατ' ουσίαν ανέγγιχτο.

Blogger Παναγιώτης Μπουσμπουρέλης
Keywords
Τυχαία Θέματα