Θα βάλει στοπ στο ράλι του ευρώ ο Ντράγκι;

Κρίσιμης σημασίας κρίνεται η συνάντηση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, από την οποία θα διαφανούν και τα επόμενα βήματα για την πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει.

Η UBS σχολιάζει χαρακτηριστικά ότι ο Ντράγκι «θα χρειαστεί το ταλέντο του» για να βάλει ένα φρένο στην τρελή άνοδο του ευρώ.

Οι πιθανότητες για μια λεκτική παρέμβαση από πλευράς Ντράγκι για το ευρώ αυξήθηκαν μετά το ράλι του ευρωπαϊκού κοινού νομίσματος που έφτασε σε υψηλό δύο ετών έναντι

του δολαρίου, εκτιμούν οι στρατηγικοί αναλυτές.

Το νόμισμα που την Τρίτη έσπασε το ψυχολογικό φράγμα του 1,20 δολ. για πρώτη φορά από τον Γενάρη του 2015, ενδέχεται να δει κέρδη βραχυπρόθεσμα, οι τράπεζες ωστόσο δεν αμφιβάλλουν ότι η πορεία του θα πυροδοτήσει μια ανεπιθύμητη σύσφιξη στις οικονομικές συνθήκες της ευρωζώνης.

«Το ερώτημα τώρα είναι το τι θα πράξει η ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο για να ηρεμήσει τις αγορές», αναφέρει ο Thomas Flury, επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης του τομέα συναλλάγματος της UBS Group, ο οποίος προσθέτει ότι ο Ντραγκι θα χρειαστεί να επιστρατεύσει το ταλέντο του για να σταματήσει την πορεία ανόδου του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Το ευρώ έχει ενισχυθεί πάνω από 14% έναντι του δολαρίου φέτος εν μέσω φημολογίας ότι η ΕΚΤ θα δώσει σήμα για την πρόθεσή της να μειώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το φθινόπωρο. Η συνεδρίαση της ΕΚΤ θα γίνει στις 7 Σεπτεμβρίου.

Τι πιστεύουν οι αναλυτές για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης, αλλά και για την πορεία του ευρώ:

UniCredit SpA
Η ΕΚΤ ενδέχεται να κάνει κάποιες αναφορές για τη συναλλαγματική ισοτιμία που θα μπορούσε να επηρεάσει – ήτοι να μειώσει ή και να σταματήσει τους επόμενους μήνες – τον ρυθμό ενίσχυσης – ωστόσο μια πλήρης αντιστροφή παραμένει απίθανη, αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής Βασίλειος Γκιωνάκης. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πιθανότητα περαιτέρω ανόδου στο 1,20 και το 1,25 δολ. ως τα τέλη του έτους και το 2018, αντίστοιχα.

Credit Agricole SA
Τις επόμενες ημέρες, το ερώτημα – κλειδί για τις αγορές συναλλάγματος θα είναι το κατώφλι που θα θέσει ο Ντράγκι για να συγκρατήσει το ευρώ. Η μεγάλη άνοδος του νομίσματος τους τελευταίους μήνες ίσως ώθησαν το ευρώ πολύ κοντά – αν όχι και πάνω από αυτό το κατώφλι. Ο συνδυασμός της ενίσχυσης του ευρώ και της πτώσης στις τιμές του πετρελαίου ίσως θέσουν σε σημαντικό κίνδυνο να μειωθούν τα ποσοστά πληθωρισμού της ευρωζώνης τους επόμενους 6-12 μήνες. Περαιτέρω κέρδη για το ευρώ βραχυπρόθεσμα θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο μια πολύ αόριστης ή μη δεσμευτικής συμφωνίας ή ακόμα και την καθυστέρηση της αναγγελίας περιορισμού της νομισματικής σύσφιξης στις 7 Σεπτεμβρίου. Το μάζεμα των κερδών από την άνοδο του ευρώ μπορεί να το οδηγήσει χαμηλότερα σε ευρύτερη κλίμακα στην πορεία προς τη συνάντηση του Σεπτεμβρίου.

UBS
Ο Ντράγκι θα χρειαστεί την υποστήριξη όλων των μελών του ΔΣ της ΕΚΤ πριν αναγγείλει το οτιδήποτε που θα βάλει φρένο στην άνοδο του ευρώ. Η αγορά ευρώ, ακόμα και στα τωρινά υψηλά επίπεδα, θα είναι επικερδής επένδυση για την επόμενη διετία. Ωστόσο το επόμενο δίμηνο θα είναι επισφαλές να αποζητά κάποιος κέρδη δεδομένου ότι η ΕΚΤ στοχεύει στην αύξηση του πληθωρισμού.

Danske Bank A/S
Δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν ακούσουμε τον Μάριο Ντράγκι να αναφέρει ότι η άνοδος του ευρώ μπορεί να αποτελέσει αυξανόμενο πρόβλημα για την ΕΚΤ, και ως εκ τούτου να θέτει ένα όριο στην ισοτιμία, αναφέρει η επικεφαλής αναλύτρια συναλλάγματος, Christin Tuxen.

ING Groep NV
Η ΕΚΤ θα προτιμήσει ένα προσεκτικό tapering, με μια πολύ σταδιακή απόσυρση από τη νομισματική στήριξη που ιδανικά δεν θα προκαλέσει πίεση στις οικονομικές συνθήκες. Για το ευρώ η τράπεζα βλέπε μια πιο δικαιολογημένη και επίμονη άνοδο συα μέσα του 2018.

Societe Generale SA
Βλέπει μια πιο αργή άνοδο του ευρώ από εδώ και στο εξής

Keywords
Τυχαία Θέματα