Θα επιβιώσει πάλι ο Αλέξης Τσίπρας; Τα έξι ερωτήματα για τη μάχη στο ελληνικό Κοινοβούλιο

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επεβίωσε πολιτικά προσφεύγοντας σε πολλαπλές εκλογές, ένα καταστροφικό δημοψήφισμα και προηγούμενες ψήφους εμπιστοσύνης, θα δοκιμάσει την αντοχή του σε μια νέα

πρόταση εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο την Τετάρτη, αφού ο κυβερνητικός εταίρος του συνασπισμού απέσυρε την υποστήριξή του για τη συμφωνία με τη Δημοκρατία της «Μακεδονίας» που σκοπό έχει να επιλύσει μια διαμάχη για το όνομα της χώρας αυτής.

1. Θα επιμείνει ο Τσίπρας στην ψήφο εμπιστοσύνης;
Ο Τσίπρας χρειάζεται 151 ψήφους στο 300 εδρών Κοινοβούλιο της Ελλάδας, προκειμένου να εξασφαλίσει την επιβίωση της κυβέρνησής του. Με 145 έδρες του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τέσσερις πιθανές ψήφους από αντάρτες του πρώην κυβερνητικού εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού, δηλαδή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, μιας ανεξάρτητης βουλευτού, της Κατερίνας Παπακώστα και ενός βουλευτή προερχόμενου από το Ποτάμι, του Σπύρου Δανέλλη, φαίνεται ότι ο Τσίπρας έχει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, προκειμένου να διατηρήσει σε ισχύ την κυβέρνησή του.

2. Τι συμβαίνει αν χάσει;
Αν ο Τσίπρας δεν συγκεντρώσει την απαιτούμενη υποστήριξη, θα ασκηθεί πίεση για να προκηρυχθούν νέες εκλογές, καθώς δεν θα ενεργοποιηθεί αυτόματα η προσδφυγή στις κάλπες, σε περίπτωση καταψήφισης της πρότασης για εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Ο Τσίπρας υποστηρίζει ότι δεν θα προκηρύξει νέες εκλογές πριν νομοθετήσει ορισμένα απαραίτητα μέτρα η κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας για τους ιδιοκτήτες σπιτιού και της αύξησης του κατώτατου μισθού.

3. Θα ακυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών μια πιθανή αποτυχία Τσίπρα;
Όχι. Ακόμα κι αν ο Τσίπρας χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης, η συμφωνία για το όνομα της «Μακεδονίας» θα έλθει άλλη μέρα στο ελληνικό κοινοβούλιο και παρά την συναισθηματική ρητορεία των εθνικιστών, θα υπάρξει η ευκαιρία να επιλυθεί μια διαμάχη με τη γειτονική χώρα της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες, σε μεγάλο βαθμό με ελληνικούς όρους, εξέλιξη που έχει αποκτήσει δημοτικότητα σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα.

4. Πότε θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα;
Η θητεία της κυβέρνησης λήγει τον Σεπτέμβριο. Εάν κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης, ο Τσίπρας μπορεί να διοργανώσει νέες εκλογές για τον Οκτώβριο. Ωστόσο, μπορεί να διαπιστώσει ότι η διακυβέρνηση χωρίς πραγματική πλειοψηφία είναι αβάσιμη, οδηγώντας σε μια νέα ψηφοφορία, πιθανώς τον Μάιο, οπότε έχουν προγραμματιστεί οι ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές εκλογές.

5. Ποιος θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές;
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι ο νικητής, αλλά είναι ασαφές εάν ο Μητσοτάκης μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία που απαιτείται για να σχηματίσει μια κυβέρνηση χωρίς να χρειάζεται να αναζητήσει συμμαχίες. Με το κοινοβούλιο το επόμενο έτος να πρέπει να επιλέξει έναν νέο πρόεδρο Δημοκρατίας- ο οποίος απαιτεί μια ενισχυμένη πλειοψηφία 180 ψήφων - ο κίνδυνος μιας νέας πολιτικής κρίσης και νέες εκλογές είναι υψηλός.

6. Τι διακυβεύεται;
Η δυνατότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως κάτι που πραγματοποίησε ένα success story, θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο εάν επικρατήσει το σενάριο μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου και μιας επιστροφής στην πολιτική αστάθεια. Η οικονομία παραμένει εύθραυστη και μια κυβέρνηση μειοψηφίας θα πρέπει να προσπαθήσει, προκειμένου να λάβει κοινοβουλευτική έγκριση για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα