Θα είναι το 2019 η χρονιά του χαλκού;

της Χριστίνας Ρωμηού

Για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση ενισχύθηκε η τιμή του χαλκού στο Λονδίνο, πετυχαίνοντας νέο υψηλό δύο μηνών χάρη στις ελπίδες για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι συνομιλίες που διεξάγονται στην Ουάσινγκτον είναι σε καλό δρόμο, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανόν να δοθεί παράταση στην εμπορική «ανακωχή» των δύο πλευρών, καθώς, οπως είπε, η 1η Μαρτίου που λήγει αυτή η εκεχειρία, δεν είναι «μαγική ημερομηνία».

Κανονικά, οι δασμοί σε κινεζικά

προϊόντα αξίας 200 δισ. δολ. αναμένεται να αυξηθούν στο 25% από 10% μέχρι εκείνη την ημερομηνία, αν δεν υπάρξει συμφωνία. Οι αναλυτές αναμένουν ότι αυτό το γεγονός θα παίξει ρόλο στη ζήτηση και τις τιμές του χαλκού.

«Η αισιοδοξία για την εμπορική συμφωνία είναι ο βασικός λόγος πίσω από την άνοδο των τιμών, άρα οι όποιες εμπορικές συνομιλίες ίσως ξαναπυροδοτήσουν αρνητικές επιπτώσεις στα μέταλλα», αναφέρει η ΑΝΖ.

Στην αγορά μετάλλων του Λονδίνου (LME) το συμβόλαιο του χαλκού τρίμηνης διάρκειας σημείωσε άνοδο 0,5% στα 6.350,50 δολάρια/τόνο, που είναι η υψηλότερη τιμή από τις 3 Δεκεμβρίου και νωρίτερα διαμορφωνόταν στα 6.346 δολ/τόνο.

Στο συμβόλαιο Απριλίου στην αγορά futures της Σανγκάη, ο χαλκός ενισχυόταν κατά 0,9% στα 49.790 γιουάν ή 7.404,16 δολ/τόνο, την υψηλότερη τιμή από τις 5 Δεκεμβρίου, για να κλείσει τελικά στα 49.719 γιουάν.

Γιατί ανεβαίνει η τιμή του χαλκού;

Όπως αναφέρει το Forbes, λόγω της μεγάλης διαθεσιμότητας του χαλκού και της εξαιρετικής του αγωγιμότητας τον βρίσκουμε σχεδόν παντού, από καταναλωτικά προϊόντα μέχρι αυτοκίνητα και ημιαγωγούς. Πέρυσι η παγκόσμια ζήτηση για το κόκκινο μέταλλο ανήλθε στα 23,6 εκατ. τόνους και μέχρι το 2027 προβλέπεται να φτάσει λίγο κάτω από τα 30 εκατ. τόνους, αντιπροσωπεύοντας μια μέση ετήσια αύξηση της τάξης του 2,6%.

Αυτή η πρωτοφανής άνοδος αποδίδεται αφενός στην αύξηση των καταναλωτών της μεσαίας τάξης, αφετέρου όμως, στη σταθερή στροφή προς τις καθαρές μορφές ενέργειας, όπως είναι η αιολική και η ηλιακή.

Και αυτό είναι ένα καλό νέο για τη ζήτηση του χαλκού, καθώς, όπως σημειώνει το Forbes, γιατί οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας απαιτούν πολύ περισσότερο χαλκό απο τις παραδοσιακές μορφές ενέργειας.

Για παράδειγμα ένα τυπικό αιολικό πάρκο μπορεί να περιέχει έως και 15 εκατ. τόνους του ερυθρού μετάλλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα