Θα χαθούν επενδύσεις δισ. από 7πλασιασμό του φόρου στις ΑΕΕΑΠ

Επενδύσεις δισεκατομμυρίων θα χαθούν εξαιτίας του επταπλασιασμού του φόρου επί των ακινήτων και των μετρητών που κατέχουν οι εταιρείες επενδύσεων ακινήτων ( ΑΕΕΑΠ).

Με τον προτεινόμενο φόρο, οι επενδύσεις σε ακίνητα θα ανασταλούν και το Δημόσιο θα χάσει επιπρόσθετα έσοδα από την αναστολή επενδύσεων, θέσεις εργασίας, ασφαλιστικές εισφορές. Όμως, οι φόροι εξηγούν και την επιφυλακτικότητα των ξένων επενδυτών στο χρηματιστήριο- το οποίο παρά την άνοδο διατηρείται μεταξύ 620-630 μονάδων. Οι ξένοι επενδυτές αναμένεται να συμμετάσχουν

στο ράλι της μείωσης του ρίσκου, αλλά αυτό θα διαθέτει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης όπως και συγκεκριμένα επίπεδα τιμών.

Συγκεκριμένα, οι επενδυτικές εταιρείες ακινήτων Grivalia, Πανγαία, Trastor, και καλούνται να πληρώσουν συντελεστή 0,75% επί του ενεργητικού τους, έναντι 0,105% που ήταν προηγουμένως. Τα προβλήματα που προκαλούνται είναι τεράστια καθώς οι εταιρείες προσέλκυσαν διεθνή κεφάλαια ( Fairfax, York capital, Ιnvel, John halikias κα) τα οποία επένδυσαν περισσότερα από 1,5 δις. ευρώ. Τώρα οι νέες επενδύσεις θα φρενάρουν καθώς οι εταιρείες καλούνται να πληρώσουν φόρους για ακίνητα α) τα οποία δεν αποδίδουν κανένα έσοδο β) για ακίνητα τα οποία εισπράττουν τα ενοίκια, είτε από το Δημόσιο, είτε από ιδιώτες. Εκτός, όμως, από το νέο φόρο οι εταιρείες ακινήτων είναι ήδη επιβαρυμένες αφού αποδίδουν σε φόρους (ΕΝΦΙΑ) πάνω από 10 εκατ. ευρώ. Οι διοικήσεις των εταιρειών προτείνουν την επαναφορά του τρόπου φορολόγησης που ίσχυε πριν από το 2006, δηλαδή η επαναφορά σταθερού συντελεστή φορολογίας 0,3% επί της εύλογης επενδύσεων των ΑΕΕΑΠ που αποφέρουν εισόδημα. Μ αυτή την ρύθμιση τα έσοδα εκτιμάται ότι θα είναι πολλαπλάσια για το Δημόσιο σε σχέση με την προωθούμενη ρύθμιση.

Keywords
Τυχαία Θέματα