Τέσσερις στη short list για το 5άστερο ξενοδοχείο της Κριεζώτου

Της Στεφανίας Σούκη

Τέσσερα επενδυτικά σχήματα διεκδικούν πλέον τη μακροχρόνια παραχώρηση του πρώην κτιρίου γραφείων της Αγροτικής Τράπεζας που προορίζεται για ξενοδοχείο 5 αστέρων στη γωνία Πανεπιστημίου και Κριεζώτου στο κέντρο της Αθήνας.

Λάμψα του ομίλου Λασκαρίδη (Mεγάλη Βρετανία, King George), ο όμιλος Μουσαμά (Crown Plaza,

Holiday Inn), τα επενδυτικά κεφάλαια με τη συμμετοχή και Γερμανών επιχειρηματιών που εκπροσωπεί η κ. Καλλιόπη Χαριτωνίδου και το σχήμα με τη συμμετοχή του τουρκικού ομίλου Varyat και Ελλήνων επιχειρηματιών είναι οι τέσσερις αυτοί που προχωρούν στην επόμενη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας αξιολόγησης, μετά τον αποκλεισμό των λοιπών τριών ενδιαφερομένων και το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών. Τα μισθώματα που προσέφεραν οι υποψήφιοι περιλαμβάνουν ετήσιο μίσθωμα για τα 50, στο σύνολο, χρόνια της παραχώρησης κι επιπλέον ποσοστά εσόδων για τον ιδιοκτήτη, ήτοι το Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Πρόνοιας των πρώην εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας, τα οποία θα προκύπτουν ανάλογα με τους τζίρους που θα «πιάνει» το ξενοδοχείο και μπορεί να αυξάνονται σταδιακά.

Ενδεικτικά, η ΛΑΜΨΑ προσφέρει ετήσιο μίσθωμα στα 960 χιλ. ευρώ, ο όμιλος Μουσαμά 867 χιλ. ευρώ, το ελληνοτουρκικό σχήμα 1,06 εκατ. και 850 χιλ. ευρώ η κοινοπραξία που εκπροσωπείται από την Κ. Χαριτωνίδου. Το τελικό ποσό των εσόδων ωστόσο που προκύπτουν για το Ταμείο διαφέρουν δεδομένου ότι ο κάθε υποψήφιος προσφέρει διαφορετικά ποσοστά θέτοντας ώς βάση εκκίνησης διαφορετικό στόχο επί του τζίρου.

Σημειώνεται ότι εκτός της διαδικασίας κατά το άνοιγμα των τεχνικών προσφορών έμεινε η γαλλική Boissee Finances, η οποία είχε έρθει στο προσκήνιο μετά τη συμφωνία για την ανάπτυξη ενός ξενοδοχείου στην Πατησίων στο ακίνητο της Τριαντείου Σχολής, ο ισπανικός όμιλος Barcelo, το όνομα του οποίου είχε ακουστεί ευρέως μεταξύ των ενδιαφερομένων κατά την περίοδο διεκδίκησης του Hilton Aθηνών που κατέληξε στο ελληνοτουρκικό σχήμα των ομίλων Kωνσταντακόπουλου και Dogus. Επίσης, το τρίτο σχήμα που έμεινε εκτός διαδικασίας στο στάδιο των τεχνικών προσφορών, ήταν αυτό που προέκυψε από τη συνεργασία της Hard Rock International με το δίδυμο των Π. Κελέση και Γ. Ανδρικόπουλου, οι οποίοι έχουν ήδη ενισχύσει τη θέση τους στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας, έχοντας προχωρήσει στη λειτουργία του νέου ξενοδοχείου της λεωφόρου Συγγρού 142, Athenaeum Grand Hotel.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο επενδυτής που θα αναλάβει τη μακροχρόνια διαχείριση του πρώην κτιρίου της ΑΤΕ, το οποίο διαθέτει 9 ορόφους και συνολική επιφάνεια 13.244 τ.μ., θα πρέπει να καταβάλλει κεφάλαια περί τα 10 εκατ. ευρώ και πλέον για τη μετατροπή του σε μονάδα 5 αστέρων. Στο μακρινό παρελθόν το ακίνητο στέγαζε το ξενοδοχείο King's Palace.

Keywords
Τυχαία Θέματα