Τέσσερις νέες αγορές ενέργειας «φέρνει» το πολυνομοσχέδιο

της Ελένης Στεργίου

Η νομοθεσία για τη μετάβαση στη νέα αγορά ηλεκτρικής ενέργειας συμπεριλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο, που αποτελεί το ένα από τα πέντε ενεργειακά προαπαιτούμενα, με την οποία δημιουργούνται τέσσερις νέες αγορές.

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου επιλύεται μια ακόμη ενεργειακή εκκρεμότητα, ωστόσο παραμένουν ακόμη τρία ανοιχτά ζητήματα που αφορούν στη μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου. Αφορά

την αύξηση των προς δημοπράτηση ποσοτήτων φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ, οι ρυθμίσεις για το διαχωρισμό του δικτύου διανομής, η τροποποίηση της κατανομής του ΕΤΜΕΑΡ, αλλά και ρυθμίσεις για τη για τη βιωσιμότητα του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ).

Οι ρυθμίσεις στο σχέδιο νόμου δεν εμφανίζουν κάποια αλλαγή από το κείμενο που είχε τεθεί σε διαβούλευση, στο οποίο ορίζονται η χονδρική αγορά προθεσμιακών προϊόντων, η ενδοημερήσια αγορά, η αγορά επόμενης ημέρας και η αγορά εξισορρόπησης. Ορίζονται παράλληλα οι Διαχειριστές κάθε μίας εκ των αγορών αυτών, καθώς και οι αρμοδιότητές τους για την αρμονική λειτουργία των αγορών που επιβλέπουν.

Πηγές πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση αναφέρουν ότι υπάρχει εμπλοκή στο κομμάτι των ενεργειακών παραδοτέων της αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου και αναμένεται να κλείσουν ως τη Δευτέρα, καθυστερώντας όλη τη αξιολόγηση. Φυσικά, η υπόθεση του μελλοντικού ναυαγίου αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ παίζει σημαντικό ρόλο και υπάρχει η εκτίμηση οτι η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις σχετίζεται με τον χειρισμό του υπουργείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα