​Τέλος ​οι πλειστηριασμο​ί ​στα Ειρηνοδικεία

Του Κωστή Πλάντζου

Την αναστολή των προγραμματισμένων για αύριο και ολόκληρο τον μήνα Ιανουάριο «φυσικών» πλειστηριασμών ανακοίνωσε την Τρίτη το απόγευμα, μία μόλις ημέρα πριν την επανέναρξή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αυτή προήλθε από την ενημέρωση που είχαν εκπρόσωποι των συμβολαιογράφων από το υπουργείο Δικαιοσύνης πως με το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί, καταργούνται πλήρως όλες οι διατάξεις που αφορούν τους φυσικούς πλειστηριασμούς.

Στην θέση τους θα τεθούν νέες διατάξεις που θα προβλέπουν ότι οι πλειστηριασμοί θα γίνονται στο εξής αποκλειστικά και μόνον ηλεκτρονικά!

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου "Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και άλλες διατάξεις", οι ρυθμίσεις προβλέπουν μεταξύ άλλων (άρθρο 208) ότι από τις 21.2.2018 οι πλειστηριασμοί διεξάγονται αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονικά μέσα, ανεξάρτητα από τον χρόνο επίδοσης της επιταγής και επιβολής της κατάσχεσης. Επίσης, για τους πλειστηριασμούς που έχει ήδη οριστεί να πραγματοποιηθούν με φυσικό τρόπο οποτεδήποτε μετά τις 21.2.2018 και έχει ήδη συντελεστεί η σχετική προδικασία του πλειστηριασμού, ο επισπεύδων είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιήσει τη μεταβολή του τρόπου και του χρόνου διενέργειας τους με σχετική εντολή προς τον δικαστικό επιμελητή για την έκδοση νέου αποσπάσματος της κατασχετήριας έκθεσης.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, το ν/σ προβλέπει ότι: Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί διενεργούνται μόνο εργάσιμη ημέρα Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή, από τις 10:00 π.μ. έως τις 14:00 ή από τις 14:00 έως τις 18:00. Σε περίπτωση υποβολής προσφοράς κατά το τελευταίο λεπτό του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, ήτοι από ώρα 13:59:00 έως 13:59:59 ή από ώρα 17:59:00 έως 17:59:59 δίδεται αυτόματη παράταση πέντε (5) λεπτών. Για κάθε προσφορά που υποβάλλεται κατά το τελευταίο λεπτό της παράτασης, δίδεται νέα αυτόματη παράταση πέντε (5) λεπτών, εφόσον υποβληθεί μεγαλύτερη προσφορά. Οι παρατάσεις μπορούν να συνεχισθούν για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο (2) ωρών από την ορισθείσα ώρα λήξης του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, οπότε ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής προσφορών. Ηλεκτρονικός πλειστηριασμός δεν μπορεί να γίνει από 1η Αυγούστου έως 31 Αυγούστου, καθώς και την προηγούμενη και την επομένη εβδομάδα της ημέρας των εκλογών για την ανάδειξη βουλευτών, αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Οργάνων Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εφόσον πάντως ψηφιστεί ότι οι πλειστηριασμοί θα διενεργούνται πλέον μόνον ηλεκτρονικά, αυτό σημάνει ουσιαστικά και το τέλος των πλειστηριασμών που γίνονταν στα Ειρηνοδικεία (ο τελευταίος έγινε Τετάρτη 28 Νοεμβρίου και συνοδεύτηκε από επεισόδια και ψεκασμούς με χημικά).

​Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση των συμβολαιογράφων μιλά για αναβολή μόνον των «φυσικών» πλειστηριασμών και όχι των ηλεκτρονικών. Ωστόσο, η σχετική διάταξη αναμένεται να υπερψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα και όχι αυτήν, κατά την οποία έληγε η αναβολή φυσικών πλειστηριασμών που είχε αποφασιστεί στα τέλη Δεκεμβρίου για τις προηγούμενες 3 εβδομάδες (20/12, 27/12 και 3/1).

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε, «το Διοικητικό Συμβούλιο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου & Δωδεκανήσου ενημερώνει τα μέλη του Συλλόγου του, αλλά και τους νόμιμα συμμετέχοντες ότι αναστέλλεται η διαδικασία των φυσικών πλειστηριασμών, που έχουν προγραμματισθεί για αύριο και μέχρι 31.1.2018.

Η απόφαση σχετίζεται με την εν εξελίξει νομοθετική διαδικασία εκσυγχρονισμού της διεξαγωγής των πλειστηριασμών, νομοθετική διαδικασία που κρίνεται κατεπείγουσα ενόψει της ολοκλήρωσης της 3ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος».

Keywords
Τυχαία Θέματα