Τέλος η Τερέζα Μέι - Υπέβαλε την παραίτησή της - Αποχωρεί στις 7 Ιουνίου

Η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε την παραίτησή της από την ηγεσία των Συντηρητικών στις 7 Ιουνίου, αμέσως μετά την απόρριψη του σχεδίου της για το Brexit από το υπουργικό συμβούλιο.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας αναμενόταν από χθες να προβεί στην ανακοίνωση αυτή. Νωρίς το πρωί σήμερα επισκέφθηκε τον επικεφαλής της Επιτροπής 1922 των Συντηρητικών Σερ Γκράχαμ Μπρέιντ και αμέσως μετά σε δήλωσή της αποκάλυψε πως αποχωρεί.

Η επιτροπή αυτή του Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία δρομολογεί τις εξελίξεις και πολλοί αναφέρονται σε αυτή λέγοντας πως «ανεβάζει και κατεβάζει πρωθυπουργούς».

H

Μέι ανακοίνωσε την αποχώρησή της σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία έξω από το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Μάλιστα ξέσπασε σε δάκρυα, αναφέροντας ότι έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για να πετύχει μια συμφωνία για το Brexit.

«Σε μια δημοκρατία, εάν δίνεις στους ανθρώπους την επιλογή, έχεις καθήκον να εφαρμόσεις αυτό που αποφασίζουν. Έκανα το παν για να το κάνω... Έχω κάνει ότι μπορώ για να πείσω τους βουλευτές να υποστηρίξουν αυτή τη συμφωνία. Δυστυχώς δεν κατάφερα να το κάνω. Δοκίμασα τρεις φορές. Πιστεύω ότι ήταν σωστό να επιμείνουμε ακόμη... αλλά είναι τώρα σαφές ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας, ένας νέος πρωθυπουργός να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας.

Με λυπεί το γεγονός ότι δεν κατάφερα να οδηγήσω τη χώρα στο Brexit. Ο διάδοχός μου θα πρέπει να αναζητήσει έναν δρόμο προς τα εμπρός που θα τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Για να επιτύχει, αυτός ή αυτή θα πρέπει να βρει συναίνεση στο κοινοβούλιο, κάτι όπου εγώ δεν μπόρεσα να κάνω.

Γνωρίζω ότι το Συντηρητικό κόμμα μπορεί να ανανεωθεί τα επόμενα χρόνια», είπε η Μέι και κλείνοντας το διάγγελμά της, είπε: «Φεύγω αφού υπηρέτησα αυτή τη θέση, που ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου. Η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός, αλλά σίγουρα όχι η τελευταία. Το κάνω χωρίς πικρία, αλλά με τεράστια ευγνωμοσύνη που είχα την ευκαιρία να υπηρετήσω τη χώρα που αγαπώ»

Η Τερέζα Μέι θα παραμείνει πάντως στην εξουσία ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για την εκλογή από το Συντηρητικό Κόμμα του διαδόχου της, μια διαδικασία που αναμένεται να γίνει σε περίπου έξι εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι αρχές Ιουνίου επισκέπτεται τη Μεγάλη Βρετανία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Keywords
Τυχαία Θέματα