Τελεσίγραφο Ιράν προς ΕΕ: Θα αυξήσουμε τον εμπλουτισμό ουρανίου

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί ανακοίνωσε σήμερα πως η χώρα του θα εγκαταλείψει δύο από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα πυρηνικά το 2015

Η χώρα μάλιστα έχει στείλει επιστολές προς όσους είχαν υπογράψει την συμφωνία (Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα και Ρωσία), με τις οποίες ειδοποιεί ότι μειώνει τις δεσμεύσεις του προς τους όρους της συμφωνίας.

Η Τεχεράνη αποδίδει την ευθύνη σε μερικές χώρες, υποστηρίζοντας πως «η ενέργεια ελήφθη επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι άλλοι δεν είχαν

την εξουσία να αντισταθούν στην πίεση των ΗΠΑ».

Πριν από την ανακοίνωση του Ιράν, η Γαλλία είχε ανακοινώσει ότι ορισμένες οικονομικές κυρώσεις θα μπορούσαν να επαναληφθούν εάν η χώρα αυτή, «παρέβαινε τις υποχρεώσεις της από τη συμφωνία του 2015».

Ο Ρουχανί δεν προανήγγειλε τον πλήρη τερματισμό της συμφωνίας, έδωσε όμως στην Ευρώπη ένα τελεσίγραφο: ότι θα έχει περιθώριο 60 ημερών είτε να ακολουθήσει τον δρόμο των ΗΠΑ (που αποχώρησαν έναν χρόνο πριν από τη συμφωνία) ή να ξαναρχίσουν το εμπόριο πετρελαίου με το Ιράν, ώστε να διασώσουν τη συμφωνία, παραβιάζοντας έτσι τις αμερικανικές κυρώσεις.

Η νέα ένταση στην περιοχή προκλήθηκε μετά την απόφαση για την αποστολή από τις ΗΠΑ αρμάδας με επικεφαλής αεροπλανοφόρο στη Μέση Ανατολή με «σαφές και αδιαμφισβήτητο» μήνυμα προς την Τεχεράνη.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ιράν δήλωσε ότι η χώρα του θα επαναλάβει τον εμπλουτισμό του ουρανίου εάν η παγκόσμια δύναμη δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της.

Το Ιράν υποστηρίζει ότι θα σταματήσει να περιορίζει τα αποθέματα του εμπλουτισμένου ουρανίου και το «βαρύ ύδωρ» που απαιτείται από ορισμένους τύπους αντιδραστήρων για να διασφαλιστεί ότι μπορεί να διαδραματισθεί πυρηνική σχάση.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν ανακοίνωσε ότι η απόφαση να «σταματήσει να ενεργεί με βάση ορισμένες δεσμεύσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν» έχει προωθηθεί στους αρχηγούς κρατών των χωρών που εξακολουθούν να συμμετέχουν στη συμφωνία.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν είχε δηλώσει ενωρίτερα ότι το Ιράν δεν θα παραβίαζε τους όρους της συμφωνίας: «Οι μελλοντικές ενέργειες του Ιράν θα είναι πλήρως εντός της (πυρηνικής συμφωνίας), από την οποία η Ισλαμική Δημοκρατία δεν θα αποσυρθεί», ανέφεραν τα κρατικά Μέσα του Ιράν.

Ο πρωθυπουργός τους Ισραήλ Νετανιάχου δήλωσε: «Σήμερα το πρωί, καθ΄οδόν στο γραφείο μου, άκουσα ότι το Ιράν προτίθεται να συνεχίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε εναντίον όσων επιθυμούν να μας σκοτώσουν».

Τα επίπεδα εμπλουτισμού ουρανίου από το Ιράν λέγεται ότι είναι μόλις πάνω από 3%, όπως προβλέπει και η πυρηνική συμφωνία για την παραγωγή ενέργειας. Ο εμπλουτισμός πρέπει να είναι γύρω στο 90% για να μπορέσει να κατασκευαστεί πυρηνική βόμβα – επίπεδο από το οποίο απέχει πολύ το Ιράν, αναφέρουν ειδικοί.

Ωστόσο, η Δύση φοβάται ότι το ατομικό πρόγραμμα του Ιράν ίσως τελικά του επιτρέψει να αναπτύξει κάποια στιγμή πυρηνικά όπλα, κάτι που έχουν αποτρέψει θεσμοί όπως η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και ο ΟΗΕ μέσω της συμφωνίας του 2015.

Keywords
Τυχαία Θέματα