Τάσος Πηγαδιώτης (Michelin): Παρουσία 60 χρόνων στην Ελλάδα

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Φέτος η πολυεθνική εταιρεία ελαστικών Michelin είναι πλέον ώριμη. Συμπλήρωσε ήδη τα 60 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα. Από το 1957, οπότε επένδυσε στη χώρα μας, η οποία είχε τη φιλοδοξία να καλύψει το μεγάλο κενό από τον Πόλεμο και τον εμφύλιο σπαραγμό που ακολούθησε, μέχρι σήμερα η πορεία ήταν ενδιαφέρουσα. Εκρυβε νίκες και ήττες. Κέρδη και

ζημίες. Πάντοτε όμως η κατεύθυνση ήταν μία: ανοδική. Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς σε μια χώρα η οποία προόδευε και η αυτοκίνηση γινόταν μέρος της ζωής μας με ολοένα αυξανόμενους ρυθμούς. Τώρα όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Η εταιρεία από το 2005 και μετά παρουσιάζει διαρκώς φθίνουσα πορεία, με τις πωλήσεις της στα 68 εκατ. από 80 εκατ. ευρώ. Ωστόσο παρά τις Κασσάνδρες και τις πληροφορίες περί πλήρους αποεπένδυσης, παραμένει στη χώρα μας, αν και μετέφερε κάποιες δραστηριότητές της στη Ρουμανία. Στη χώρα δηλαδή που πλέον ρίχνει το βάρος των επενδύσεών της η πολυεθνική αποτελεί το νέο κέντρο δραστηριοτήτων της στην ευρύτερη περιοχή.

Αν κάτι αξίζει αυτή τη στιγμή πάντως στην παρουσία της Michelin στην Ελλάδα είναι τα ποιοτικά προϊόντα της, η σύνδεσή της με το ελληνικό κοινό και το δίκτυο των 300 μεταπωλητών. Εξάλλου, η Michelin είναι συνδεδεμένη με μια γκάμα ελαστικών που αφορούν τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά, τις μοτοσικλέτες, τα αγροτικά και τα βιομηχανικά μηχανήματα. Η εταιρεία την τελευταία δεκαετία είναι αλήθεια ότι δεν πραγματοποίησε μεγάλες επενδύσεις και κινήθηκε συντηρητικά. Παρά ταύτα, έχει μια σειρά μακροχρόνιων σχέσεων με 2.150 Ελληνες προμηθευτές, καταρτισμένο προσωπικό και σύγχρονες εγκαταστάσεις στην Αθήνα και τον Αυλώνα. Στην περιοχή αυτή η εταιρεία διατηρεί logistics center, το οποίο έχει βραβευτεί επανειλημμένα για τα πολύ υψηλά επίπεδα ασφάλειας και συμβάλλει στη βιωσιμότητα με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η οδική ασφάλεια επίσης είτε, ως μάρκετινγκ είτε ως πραγματικό ενδιαφέρον, αποτελεί σε παγκόσμιο επίπεδο προτεραιότητά της και για το λόγο αυτό πέρυσι συμμετείχε ενεργά στην εκστρατεία Ecomobility, ενώνοντας τις δυνάμεις της με δήμους και φορείς από όλη την Ελλάδα.

Μια εταιρεία διχασμένη μεταξύ Ελλάδας - Ρουμανίας

Ο άνθρωπος που ηγείται αυτής της προσπάθειας είναι ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της εταιρείας Τάσος Πηγαδιώτης, ο οποίος αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι βασική αγορά για τη Michelin στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Βέβαια, ο κ. Ερίκ Φεντί, ο CEO της εταιρείας, δεν εδρεύει στην Ελλάδα αλλά στη Ρουμανία, όπου πολλές ελληνικές δραστηριότητες της Michelin μετακόμισαν τα προηγούμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, το 2013 ο γαλλικός κολοσσός στον τομέα των ελαστικών κοινοποίησε στο δίκτυό του στην Ελλάδα ότι θα αναστείλει τη λειτουργία και η διαχείριση των ελαστικών θα γίνεται από άλλη εταιρεία της μητρικής στο Βουκουρέστι. Από τον Ιανουάριο του 2014 η Ελλάδα έγινε πλέον μέρος μιας νέας εμπορικής περιοχής που δημιουργήθηκε, το διοικητικό κέντρο της οποίας βρίσκεται στη Ρουμανία. Ο κ. Φεντί τότε μεταφέρθηκε εκεί, με τον κ. Πηγαδιώτη από στέλεχος των εμπορικών υπηρεσιών να αναβαθμίζεται μεν σε πρόεδρο, όμως χωρίς αρμοδιότητες διευθύνοντος συμβούλου. Αυτή τη θέση την κατέχει πλέον ο CEO της Ρουμανίας.

Στην ουσία, τα προϊόντα της Michelin εξακολουθούν να διατίθενται στην ελληνική αγορά, με το δίκτυο των διανομέων όμως να έχει χάσει τα δικαιώματα που διέθετε. Μάλιστα οι επενδύσεις που υπό νορμάλ συνθήκες θα κατευθύνονταν και στην Ελλάδα πλέον έχουν πάει αποκλειστικά στο εργοστάσιο του Ζαλάου στη Ρουμανία. Οσον αφορά την αξία των επενδύσεων, φτάνουν στα 33 εκατ. ευρώ, με δημιουργία 100 καινούριων θέσεων εργασίας μέχρι το 2021. Αυτή τη στιγμή, το συγκεκριμένο εργοστάσιο κατασκευάζει 130 μοντέλα ελαστικών για Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ και απασχολεί 1.130 άτομα. Βέβαια κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει τη γαλλική πολυεθνική για την κίνησή της, καθώς η χώρα μας δεν είναι μια αγορά φιλική επενδυτικά και φυσικά οι περιπέτειες με τη φορολογία και τα capital controls δεν αφήνουν περιθώρια για μακρόχρονη σχεδίαση.

Παρ' όλα αυτά, η Michelin μπορεί να μην επένδυσε αυτά που θα θέλαμε, παρέμεινε όμως στην Ελλάδα, γεγονός που κρίνεται θετικό. Οι πωλήσεις της το 2015 άγγιξαν τα 68,2 εκατ. ευρώ από 65,2 εκατ. το 2014 με κέρδη 1,5 εκατ. από 1,9 εκατ. ευρώ. Αυτά βέβαια χωρίς να έχει βιομηχανική παρουσία στην Ελλάδα, αφού έχει ξεκαθαριστεί ότι η Michelin δεν ενδιαφέρεται να κάνει κάτι τέτοιο στην πατρίδα μας, καθώς διαθέτει πάνω από 65 εργοστασιακές μονάδες παγκοσμίως.

Εξάλλου η διοίκησή της έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν την ενδιαφέρει η χώρα μας παραγωγικά. Ο κ. Πηγαδιώτης, από διευθυντής Πωλήσεων και με μακρόχρονη παρουσία στον όμιλο, προκρίθηκε ως εκείνος που θα χτίσει τη στρατηγική της Michelin στη νέα εποχή. Μπορεί η εταιρεία να βιώνει με τη δική της σειρά την κρίση της αυτοκίνησης και της ραγδαίας συρρίκνωσης των ταξινομήσεων οχημάτων στη χώρα μας, όμως το γεγονός ότι εξακολουθεί να διατηρεί σημαντικές πωλήσεις είναι ένα πρώτο βήμα για να μείνει η επιχείρηση όρθια σε μια Ελλάδα που άλλαξε και αλλάζει. Μάνατζερ συναινετικός, με καλή διαχείριση και τήρηση των ισορροπιών, ο κ. Πηγαδιώτης γνωρίζει πως όσο κι αν η εταιρεία το επιδιώ­κει, είναι δύσκολο να δώσει έναν θετικό τόνο. Γι' αυτό με τον εορτασμό των 60 ετών στέλνει ένα μήνυμα προσπάθειας περισσότερο παρά σοβαρής ανάπτυξης σε μια αγορά καχεκτική, που δεν αναπτύσσεται.

Το διεθνές αποτύπωμα

Η Michelin & Cie αυτή τη στιγμή είναι η μεγαλύτερη κατασκευάστρια ελαστικών στην Ευρώπη. Αυτή την περίοδο αναδιαρθρώνει τις επιχειρήσεις της στην Ευρώπη προκειμένου να βελτιώσει την κερδοφορία και να επωφεληθεί από χαμηλότερα κόστη σε πρώτες ύλες κλείνοντας κάποια εργοστάσια σε Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία. Με τις μεταλλευτικές εταιρείες να έχουν πληγεί από την πτώση της τιμής των εμπορευμάτων, η Michelin παγώνει και κάποια σχέδια για μεταφορά εξοπλισμού στην Ινδία. Παράλληλα, παραμένει πιστή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC), καθώς υπέγραψε συμφωνία προκειμένου να συνεχίσει για τρία ακόμη χρόνια. Η γαλλική εταιρεία ελαστικών και η εταιρεία WRC Promoter επισημοποίησαν την επέκταση της τωρινής συνεργασίας τους, βάσει της οποίας τα ελαστικά της Michelin θα είναι τα επίσημα ελαστικά στη διοργάνωση έως το τέλος του 2019.

Η ιστορία

Η Michelin έχει εμπορική παρουσία στην Ελλάδα από το 1957 ως εταιρεία εξαγωγών ελαστικών λειτουργώντας υποκατάστημα στην Αθήνα. Το 1978 έλαβε τη σημερινή της νομική μορφή ως ανώνυμη εταιρεία και αξιοποίησε στο έπακρο την ανάπτυξη της αγοράς αυτοκινήτου στη χώρα. Πρόκειται για γαλλική εταιρεία κατασκευής ελαστικών που εδρεύει στο Κλερμόν-Φεράν και είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής ελαστικών στον κόσμο, μαζί με την Bridgestone και την Goodyear, που στην Ελλάδα κερδίζει έδαφος.

Εκτός από τη μάρκα Michelin, κατέχει επίσης τις μάρκες ελαστικών BFGoodrich, Kleber, Tigar, Riken, Kormoran και Uniroyal (στη Βόρεια Αμερική). Η Michelin είναι επίσης αξιοσημείωτη για τους κόκκινους (Guide Rouge) και πράσινους (Guide Vert) ταξιδιωτικούς οδηγούς (Guide Michelin), τους χάρτες πορείας, τα αστέρια (étoiles Michelin), δηλαδή τα βραβεία κόκκινων ταξιδιωτικών οδηγών (Guide rouge) σε εστιατόρια για το φαγητό τους, όπως και για τη μασκότ της εταιρείας, τον Bibendum, κοινώς γνωστό ως Bonhomme Michelin. Οι πολλές εφευρέσεις της Michelin περιλαμβάνουν το αφαιρούμενο ελαστικό, το pneurail (ένα ελαστικό για τρένα για να χρησιμοποιείται σε ράγες) και το ακτινωτό ελαστικό. Χτισμένη σε μια σειρά ηφαιστείων, η περιοχή Κλερμόν-Φεράν από το 1889 αποτέλεσε τη βάση των αδελφών Αντρέ και Εντουάρ Μισελέν, οι οποίοι ίδρυσαν μια εταιρεία βασικό αντικείμενο της οποίας ήταν η επεξεργασία και η εισαγωγή σε νέα πεδία εφαρμογών του καουτσούκ. Δύο χρόνια μετά, η Michelin Cie δημιούργησε τα αφαιρούμενα και επισκευάσιμα ελαστικά ποδηλάτων, μια πατέντα που επέτρεψε στον Σαρλς Τερόν να κερδίσει τον ποδηλατικό αγώνα αντοχής Παρίσι-Βρέστη-Παρίσι, καλύπτοντας σε τρεις ημέρες απόσταση 1.200 χιλιομέτρων.

Παρά την επιτυχία που γνώρισαν τα ελαστικά της Michelin στους ακτινωτούς τροχούς ποδηλάτων, κανείς από τους κατασκευαστές οχημάτων δεν θέλησε να υιοθετήσει την πρωτοποριακή, για εκείνη την εποχή, τεχνολογία. Μπροστά στο αδιέξοδο οι αδελφοί Μισελέν αποφάσισαν να κατασκευάσουν το δικό τους αυτοκίνητο, με το οποίο κατάφεραν να ολοκληρώσουν τον αγώνα αντοχής Παρίσι-Μπορντό-Παρίσι, αποδεικνύοντας με τον πιο πειστικό τρόπο ότι είναι εφικτό να κινηθείς πάνω σε ένα κομμάτι καουτσούκ που περιέχει αέρα. Ο Ανθρωπος της Michelin, ο γνωστός σε όλους Bibendum, το ζαρωμένο ανθρωπάκι που είναι το σήμα κατατεθέν της εταιρείας, δημιουργήθηκε το 1898 και η έκδοση του πρώτου οδηγού της γαλλικής φίρμας δημοσιοποιήθηκε δύο χρόνια αργότερα. Κάπως έτσι, η αυτοκίνηση συνδυάστηκε με τη γευσιγνωσία και όλοι γνωρίζουμε σήμερα τα περίφημα αστέρια Michelin.

Πριν το ξέσπασμα του B' Παγκοσμίου Πολέμου, η Michelin επέκτεινε τις δραστηριότητές της παράγοντας ελαστικά για κάθε τύπο οχήματος ή ακόμα και πινακίδες που συναντάς μέχρι και σήμερα στους γαλλικούς δρόμους. Το 1935 η Michelin ανέλαβε την τύχη της αυτοκινητοβιομηχανίας Citroen, όπου και παρέμεινε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960, αφήνοντας το στίγμα της με την εξέλιξη και την παραγωγή αυτοκινήτων όπως τα 2CV και DS.

Keywords
michelin, ελλαδα, τασος, capital controls, εταιρεία, αθηνα, logistics, βιωσιμότητα, ceo, συγκεκριμένο, ηπα, capital, νέα, wrc, bridgestone, rouge, ανθρωπος, citroen, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, τελη ταξινομησης, αξια, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, εσπα 2021, αυτοκινητα, αυτοκινητο, βημα, γερμανια, εμπορικη, ηπα, ινδια, ιταλια, ρουμανια, σημερινη, τυχη, χαρτες, capital, ceo, citroen, wrc, αυλωνα, αγορα, αξιζει, ανθρωπος, ασια, αστερια, βιωσιμότητα, βορεια, βρισκεται, φαγητο, γεγονος, γινεται, διοικηση, δικη, δωσει, δικτυο, εγινε, εδαφος, ευρω, εκστρατεια, ελαστικα, ενεργα, εξελιξη, επενδυσεις, εποχη, επιτυχια, εστιατορια, εταιρεία, ετων, ευρωπη, εφευρεσεις, τεχνολογια, ζωης, θετικο, καουτσουκ, κινηση, λειτουργια, λογο, μοντελα, μορφη, νομικη, ανωνυμη εταιρεια, ουσια, οχηματων, παρισι, πεδια, πιστη, πωλησεις, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σειρα, στιγμα, σχεδια, τρενα, τρια, φυσικα, φορολογια, φορτηγα, ασφαλεια, bridgestone, δικαιωματα, χωρα, κολοσσος, κομματι, logistics, μεινει, michelin, μπροστα, πληροφοριες, σημα
Τυχαία Θέματα