ΤΑΙΠΕΔ: Τετραγωνίζει τον κύκλο για να καλύψει τα κενά της παράτασης της σύμβασης του ΔΑΑ

Της Μαριάννας Τζάννε

Στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών βρίσκεται ο φάκελος της 20ετούς παράτασης της σύμβασης παραχώρησης για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών με στόχο να πάρει το πράσινο φως και στην συνέχεια να σταλεί εκ νέου στην Γενική Διεύθυνση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Απομένει η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και η ψήφιση της σύμβασης από την βουλή, η οποία ήδη

συγκεντρώνει τα γαλάζια κομματικά πυρά, με τους τόνους να έχουν ανέβει. Στόχος είναι να τρέξουν όλες οι διαδικασίες μέχρι τα τέλη του χρόνου.

Χθες, στον απόηχο της κριτικής που δέχεται το ΤΑΙΠΕΔ από την Αντιπολίτευση, αλλά και τα media, για την αλλαγή κατά περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ του τιμήματος για το ΔΑΑ (από 600 εκατομμύρια σε 1,382 εκ. ευρώ), στελέχη του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων προσπάθησαν να τετραγωνίσουν τον κύκλο.

Ούτε απαντήσεις έδωσαν στα μεγάλα ερωτήματα που προκύπτουν από τους χειρισμούς της υπόθεσης, ούτε ευθύνες αποδόθηκαν αλλά ούτε απάντησαν στο βασικό ερώτημα της νέας συμφωνίας που είναι εάν θα ζημιωνόταν η όχι το ελληνικό δημόσιο εάν δεν υπήρχε η παρέμβαση της ΕΕ.

Μάλιστα τώρα για να αποφύγουν ένα νέο κύκλο καθυστερήσεων από τους μετόχους που ενδεχομένως να αναπροσαρμόσει ξανά τα δεδομένα, το ΤΑΙΠΕΔ πρόσθεσε ρήτρα τιμήματος, βάσει της οποίας για κάθε ημέρα καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της συμφωνίας το τίμημα θα αυξάνεται κατά 10,3% σε ετήσια βάση δηλαδή περίπου κατά 400.000 ευρώ ημερησίως,

Στο ΤΑΙΠΕΔ αποδίδουν την μεγάλη απόκλιση από το αρχικό τίμημα, στα δεδομένα της επιβατικής κίνησης που χρησιμοποιήθηκαν έχοντας ως βάση έτους το 2015. Την χρονιά δηλαδή που η χώρα υιοθέτησε τα capital controls, με τα δυσμενέστερα οικονομικά στοιχεία και τη τεράστια αβεβαιότητα.

Στο ΤΑΙΠΕΔ παραδέχτηκαν χθες ότι μεσολάβησε πολύς χρόνος (1 έτος) κατά την αρχική συμφωνία για την οριστικοποίηση του ντίλ. Όπως αναφέρθηκε, οι επαφές και οι διαπραγματεύσεις άρχισαν τον Μάρτιο του 2016 και χρειάστηκε ένας χρόνος (Μάρτιος 2017) για να υπάρξει συμφωνία για τους βασικούς όρους, η οποία υπογράφτηκε το Σεπτέμβριο του 2017! Φυσικά το γεγονός ότι μεσολάβησαν 17 ολόκληροι μήνες μέχρι να κλείσει το ντιλ, άλλαξε όλα τα δεδομένα της επιβατικής κίνησης του αεροδρομίου που στο μεταξύ έσπαγε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

«Μιλούσαν για μονοψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης για το 2017 και το 2018 όταν σήμερα έχουμε διψήφιους. Αυτό που είναι κρίσιμο είναι η μέση ετήσια αύξηση της επιβατικής κίνησης. Διπλασιάστηκε επίσης σε βάθος 35ετίας η πρόβλεψη για τα έσοδα από το έδαφος (καταστήματα, κ.α)» ανέφεραν χθες στο ΤΑΙΠΕΔ και πρόσθεσαν: «Κυρίαρχα συνέβαλλε το πως χρηματοδοτείται αυτό το έργο. Στην αρχική θα χρηματοδοτούνταν καθαρά από ίδια κεφάλαια (480 εκατ.) ενώ τώρα έχει και δανεισμό.

Ωστόσο, στο ΤΑΙΠΕΔ δεν σκέφτηκαν κάτι πολύ βασικό. Ότι χρειάζεται να αναθεωρηθούν τα στοιχεία, κάτι που τους ανάγκασε να κάνουν η ΕΕ μήνες αργότερα, όταν η σύμβαση εστάλη προς έγκριση στην DGComp.

Στο Ταμείο, υποστηρίζουν ότι η επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης ήταν αποτέλεσμα πολύμηνων και σκληρών διαπραγματεύσεων, στη βάση των νέων συνθηκών του αεροδρομίου.

Όπως μάλιστα αναφέρουν κάποιες φορές έφτασαν σε οριακό σημείο, με κίνδυνο να καταρρεύσουν. «Θελήσαμε να ξεχειλώσαμε όλα τα περιθώρια ώστε να νιώσει η Κομισιόν πως δεν υπάρχει κρατική ενίσχυση. Ποιο όπλο βάλαμε στο τραπέζι; Είπαμε στο αεροδρόμιο και στους μετόχους πως δεν πάει άλλο, τα πράγματα αλλάζουν. ‘Η σταματάμε τις διαπραγματεύσεις και το 2026 να προκηρυχθεί ένας ανοικτός διαγωνισμός για τη διαχείριση του αεροδρομίου ή εκμεταλλεύεστε την υφιστάμενη σύμβαση που είχατε υπογράψει το 1995 και έχετε ρόλο στην περίοδο μετά το 2026», αναφέρουν στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ.

Λάδι βγάζουν τα στελέχη του Ταμείου και την στρατιά των διακεκριμένων κατά το ΤΑΙΠΕΔ, συμβούλων που αξιοποιήθηκαν για την αποτίμηση του ΔΑΑ και την διαμόρφωση του τιμήματος, επισημαίνοντας ότι με τα στοιχεία της προηγούμενης περιόδου, το αρχικό τίμημα ήταν σωστό.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, η PwC λειτούργησε ως ανεξάρτητος σύμβουλος και πιστοποίησε το μοντέλο αποτίμησης της 20ετούς παράτασης της σύμβασης παραχώρησης πριν τον Μάιο του 2017. Επιπλέον, προσλήφθηκε ως τεχνικός σύμβουλος η SDG (Steer Davis Gleave) με εμπειρία σε θέματα αεροδρομίων και υποδομών, όπως το Καστέλι και οι αυτοκινητόδρομοι.

«Ο ρόλος της ήταν να επιβεβαιώσει την αρτιότητα των παραδοχών που εισήχθησαν στο μοντέλο για να βγει το αρχικό τίμημα» αναφέρθηκε χθες.

«Στη συνέχεια ήρθαν οι σύμβουλοι (KPMG, ICS γραφείο Λονδίνου) του Ταμείου που αξιολόγησαν το business plan της επόμενης περιόδου, τις παραδοχές και πάντρεψαν αυτές τις παραδοχές με τα στοιχεία ώστε να έχει σωστή εικόνα για το μοντέλο και έβγαλαν το τίμημα. Τα στοιχεία δόθηκαν από τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο της Eurobank. Στην τελευταία αξιολόγηση, το ταμείο χρησιμοποίησε και την Nomura ώστε να πιστοποιήσει το δίκαιο και εύλογο του τιμήματος των 1,382 δισ. ευρώ».

Το ΔΑΑ ελέγχεται κατά 30% από το ΤΑΙΠΕΔ, κατά 25% από το δημόσιο και κατά 40% από το Καναδικό Συνταξιοδοτικό fund PSP, το οποίο ασκεί και μάνατζμεντ και κατά 5% από τον όμιλο Κοπελούζου.

Keywords
Τυχαία Θέματα