Τα τέσσερα «κακά παιδιά» που ισοπεδώνουν τις αγορές

της Σοφίας Ζαφείρη

Οι διεθνείς αγορές βρίσκονται στο κόκκινο από την αρχή του 2016, με το φως στο βάθος του τούνελ να μην φαίνεται πουθενά. Τι είναι αυτό που προκαλεί, όμως, το συνεχιζόμενο ξεπούλημα -χωρίς καμία διάκριση- των μετοχών;
Σύμφωνα με ανάλυση του CNBC υπάρχουν τέσσερις παράγοντες στους οποίους οφείλεται το δράμα

που βιώνουν οι αγορές σε όλη την υφήλιο από την αρχή του έτους.

Τράπεζα της Ιαπωνίας

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας ξάφνιασε ακόμη και τους πιο έμπειρους παράγοντες των αγορών, ανακοινώνοντας, για πρώτη φορά στην ιστορία της, ότι θα θέσει σε εφαρμογή αρνητικά επιτόκια. Όπως ήταν φυσικό αυτή η απόφαση σήμανε συναγερμό για τους επενδυτές, οι οποίοι έθεσαν, εκ νέου, υπό αμφισβήτηση την υγεία της τρίτης ισχυρότερης οικονομίας της υφηλίου. Ταυτόχρονα αυτή η επιλογή οδηγεί αρκετούς στην εκτίμηση ότι αρκετές Κεντρικές Τράπεζες θα εισέλθουν σε ένα παιχνίδι ανταγωνισμού μεταξύ τους, για το ποια θα έχει τα πιο «αρνητικά» επιτόκια. Ο επόμενος υποψήφιος μοιάζει να είναι η ΕΚΤ, ενώ θεωρείται απίθανο να εισέλθει σε αυτό το παιχνίδι η Fed.

Ευρωπαϊκές Τράπεζες

Οι ανησυχίες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες επέστρεψαν. Πρώτα θύματα οι ιταλικές τράπεζες που είδαν τις αποτιμήσεις των μετοχών τους να βουλιάζουν. Οι μετοχές των Unicredit και Intesa Sanpaolo, των δύο μεγαλύτερων ιταλικών τραπεζών, έχουν υποχωρήσει 43% και 28% αντίστοιχα από την αρχή του έτους. Ταυτόχρονα οι ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων δ' τριμήνου ήταν κάτι παραπάνω από απογοητευτικά για ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου, ενώ στο προσκήνιο εισήλθε, με δραματικό τρόπο και η κορυφαία τράπεζα της Γερμανίας, η Deutsche Bank. Οι επενδυτές δεν διστάζουν να μιλήσουν ακόμη και για «τη φούσκα της Deutsche Bank», αν και το σίγουρο είναι ότι το γερμανικό κράτος θα σπεύσει, εάν το κρίνει απαραίτητο, να διασώσει το απόλυτο σύμβολο της γερμανικής χρηματοπιστωτικής αγοράς.

Πετρέλαιο

Εδώ μάλλον τα... λόγια είναι περιττά. Οι τιμές του αμερικανικού αργού και του Brent υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2014. Οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι. Κάποιοι εξ αυτών είναι αισιόδοξοι ότι το πετρέλαιο θα κατορθώσει να ανακάμψει και άλλοι επιμένουν ότι θα παραμείνει χαμηλότερα από τα 30 δολάρια το βαρέλι. Η πτώση του πετρελαίου δημιουργεί σπιράλ ανησυχίας, καθώς όσο μειώνεται η ζήτηση τόσο τίθεται υπό αμφισβήτηση η πορεία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.

Κίνα

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου «βλέπει» τον ρυθμό ανάπτυξής της να υποχωρεί από το 2010, με την ανάπτυξη του 2015 να διαμορφώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο 25 ετών, στο 6,9%, αν και ακόμη και αυτό το νούμερο αμφισβητείται από κάποιους αναλυτές. Εάν η Κίνα αποδυναμώνεται αυτό σημαίνει ότι μειώνεται η κατανάλωση για τα πάντα, από πρώτες ύλες και πετρέλαιο έως είδη πολυτελείας και ως εκ τούτου το μέχρι πρότινος απόλυτο στήριγμα παγκόσμιας ανάπτυξης και κατανάλωσης δεν έχει πλέον τη δύναμη του παρελθόντος.

Keywords
Τυχαία Θέματα