Τα social media τρελαίνουν τους Αμερικανούς

Εάν κοιτάτε το τηλέφωνό σας, τσεκάροντας τι έχει «ανέβει» στο Twitter ενώ βρίσκεστε στο αυτοκίνητο και απλά περιμένετε να ανάψει το πράσινο φανάρι, τότε συγκαταλέγεστε μεταξύ αυτών που η Αμερικανική Ένωση Ψυχολόγων (APA), χαρακτηρίζει ως «contstant checker» (ένα πρόσωπο που συνεχώς τσεκάρει τους λογαριασμούς του στα social media). Και αυτό αποτελεί ένα δείγμα ότι η ψυχική σας υγεία δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

Την περασμένη εβδομάδα η ΑΡΑ έδωσε στη δημοσιότητα μία έκθεση σύμφωνα με την οποία το στρες που βιώνουν οι Αμερικανοί

έχει αυξηθεί δραματικά. Σε έρευνά της, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο, το 57% των συμμετεχόντων υποστήριξε ότι η πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα είναι κάτι που τους αγχώνει (το αντίστοιχο ποσοστό τον Αύγουστο ήταν 52%).

Όμως όπως όλα δείχνουν και τα social media προκαλούν εκτεταμένο άγχος στους Αμερικανούς. Άλλωστε η χρήση τους έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Το 2005 μόλις το 7% των Αμερικανών ασχολούνταν μαζί τους, ενώ το 2015 το ποσοστό εκτινάχθηκε στο 65%. Για την ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών η αύξηση είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή, καθώς από 12% έφθασε στο 90%!

Αυτό, όμως, που προβληματίζει είναι ο αυξημένος αριθμός των ανθρώπων που εμφανίζουν απόλυτη εξάρτηση από τα social media. Το 43% των Αμερικανών παραδέχεται ότι τσεκάρει συνέχεια τους λογαριασμούς του σε αυτά, με όσους βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία να εμφανίζουν και κατακόρυφη αύξηση του άγχους.

Τι είναι αυτό που τους στρεσάρει περισσότερο; Οι online κόντρες που αφορούν πολιτικά και θρησκευτικά ζητήματα, ενώ όσοι ανήκουν στην κατηγορία των «constant checkers» παραδέχονται ότι έχουν μειώσει σημαντικά τον χρόνο που περνούν με την οικογένεια και τους φίλους τους, εξαιτίας της εξάρτησής τους από τα social media.

Το πρώτο βήμα για να θεραπευθεί κάποιος απ' όλα τα παραπάνω είναι φυσικά το να παραδεχθεί ότι είναι εθισμένος. Το 65% των Αμερικανών απαντά ότι γνωρίζει ότι η θεραπεία θα ήταν να... σβήσουν το κινητό και να τραβήξουν το καλώδιο του rooter. Όμως μόλις το 28% εξ αυτών παραδέχονται ότι το πράττουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα