Τα σχέδια του ομίλου Στασινόπουλου στο real estate για τo 2018

Της Στεφανίας Σούκη

Ενα νέο πάρκο αναψυχής «μοναδικό», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, για τα δεδομένα της βορειοανατολικής Πελοποννήσου, επέκταση στο River West της οδού Κηφισού, νέα μισθωτήρια συμβόλαια στον τομέα των γραφείων και φυσικά η νέα ΑΕΕΑΠ, με την επωνυμία Νoval.

Ετσι συνοψίζεται ο σχεδιασμός

του ομίλου Viohalco στον τομέα των ακινήτων για το 2018, μετά από μία καλή χρονιά το 2017 που έφερε άνοδο των εσόδων κατά 40% σε σύγκριση με το 2016, φθάνοντας συνολικά τα 9,2 εκατ. ευρώ.

Τα σημαντικότερα ακίνητα του ομίλου όπως καταγράφονται από τον ίδιο είναι καταρχάς το εμπορικό πάρκο River West στον Κηφισό, το ξενοδοχείο της πλατείας Καραϊσκάκη όπου λειτουργία το Wyndham Grand 5 αστέρων, το βιομηχανικό συγκρότημα και για τα γραφεία στα Οινόφυτα, το εμπορικό πάρκο Mare West στην Κόρινθο, το συγκρότημα γραφείων επί της λ. Κηφισίας 115 38.900 τ.μ., το έτερο γραφειακό συγκρότημα 6.900 τ.μ. επί της Εθνικής Αντστάσεως στο Χαλάνδρι, τα γραφεία 10.900 τ.μ. στην οδό Αποστολοπούλου 26 στο Χαλάνδρι και το συγκρότημα γραφείων στην Σόφια επιφάνειας 7.300 τ.μ..

Το 5άστερο Wyndham Grand

Για το 2018, ο όμιλος φαίνεται ότι θέτει ψηλότερα τον πήχη όσον αφορά τις προσδοκίες από τα εμπορικά κέντρα ιδιοκτησίας του σε Αθήνα και Κόρινθο, αλλά και από τον τομέα των γραφείων. Οσον αφορά ειδικότερα το Mare West της Κορίνθου, στόχος είναι να εξελιχθεί ο κύριος προορισμός αγορών στη βορειοανατολική Πελοπόννησο και όχι μόνο εξ' ού και τα σχέδια για «την κατασκευή ενός πάρκου αναψυχής, μοναδικού για την περιοχή», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στον ετήσιο απολογισμό του ομίλου. Το εμπορικό πάρκο της Κορίνθου εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο 2015, καταγράφει σταθερή μηνιαία αύξηση πωλήσεων, ενώ για το 2017 υπήρξε αύξηση της επισκεψιμότητας κατά 8%, με τις μισθώσεις επιπλέον εμπορικών χώρων, κάτι το οποίο θα συνεχιστεί και τη νέα χρονιά.

Αντίστοιχα, το 2017, το εμπορικό κέντρο River West-IKEA κατέγραψε ρεκόρ επισκεπτών, καθώς υποδέχθηκε 4,7 εκατομμύρια πελάτες. Νέες μισθώσεις και όροι για μισθώματα επί κύκλου εργασιών, οι οποίοι εμπεριέχονται στην πλειονότητα των μισθωτήριων συμβάσεων, οδήγησαν σε αύξηση 12% των εσόδων από ενοίκια. Πλέον, η πληρότητα του εμπορικού κέντρου ανέρχεται σε 97% (με βάση τον αριθμό των μισθωμένων μονάδων) και η ζήτηση από μισθωτές συνεχίζει να είναι εξαιρετικά ισχυρή, ενώ για το 2018 βάρος θα δοθεί στη μίσθωση 3.000 τ.μ. σε διεθνείς αλυσίδες λιανικής και στην επίτευξη πληρότητας 100%, ενώ παράλληλα θα συνεχιστούν οι προσπάθειες μεγιστοποίησης των πωλήσεων των υφιστάμενων μισθωτών. Επιπλέον, θα διερευνηθεί περαιτέρω η ανάπτυξη πρόσθετου χώρου καταστημάτων λιανικής, αναψυχής και ψυχαγωγίας σε όμορα οικόπεδα.

Στα λοιπά ακίνητα του ομίλου, το ξενοδοχείο «Wyndham Grand Athens» που εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο 2016, ξεπερνά σε επιδόσεις τις προσδοκίες του μισθωτή (μέσω της Zeus Interantational, τον στρατηγικό εταίρο του ομίλου Wyndham στην Ελλάδα). Μετά το πρώτο, πλήρες έτος λειτουργίας, τα υψηλά επίπεδα πληρότητας συνεχίζονται και την εφετινή χρονιά, αξιοποιώντας και τη θετική συγκυρία του τουρισμού της Αθήνας, όπως άλλωστε δήλωσε προ ημερών και ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της Zeus International, με αφορμή την παρουσίαση του νέου εγχειρήματος της εταιρείας στην Βραυρώνα.

Ακριβώς αυτές οι επιδόσεις μάλιστα ήταν η αιτία για τη συνέχεια της συνεργασίας μεταξύ του ομίλου Viohalco και της Zeus με τη μίσθωση του κτίριου στην Αγίου Κωνσταντίνου από την τελευταία και τη μετατροπή του σε συγκρότημα επιπλωμένων διαμερισμάτων κάτω από την επωνυμία «K 29», όπως ξεκίνησε να λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2018.

«Όσον αφορά σε άλλα ακίνητα, εξετάζονται οι βέλτιστες εναλλακτικές ανάπτυξης και είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με υποψήφιους μισθωτές», αναφέρει η διοίκηση του ομίλου Viohalco, προσθέτοντας ότι το 2018 θα είναι και η χρονιά της ΑΕΕΑΠ του ομίλου (σ.σ. οι συζητήσεις με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βρίσκονται σε καλό δρόμο). Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2017, η Noval είχε καταθέσει αίτηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζητώντας άδεια λειτουργίας για την ίδρυση Ανώνυμης Εταιρίας Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (Α.Ε.Ε.Α.Π.).

Στον τομέα των γραφείων, οι εργασίες κατασκευής για την αποπεράτωση του συγκροτήματος γραφείων στη Λεωφόρο Κηφισίας αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2018, ενώ η Η ανάπτυξη του κτιρίου γραφείων στην οδό Αποστολοπούλου αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα