Τα «πάνω-κάτω» στις αγορές λόγω Ιταλίας

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Υψηλό τεσσεράμιση ετών άγγιξε σήμερα η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου, το οποίο εκτοξεύτηκε στο 3,47%.

Την ίδια ώρα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς και το ευρώ δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις, καθώς συνεχίζεται το ιταλικό «σίριαλ» εν μέσω σύγκρουσης με την ΕΕ σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους του προϋπολογισμού.

Αδιάλλακτος εμφανίζεται ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος δεν ακούει κουβέντα για το στόχο του ελλείμματος στο 2,4% που ξεκαθάρισε πως δεν αλλάζει, την ώρα που οι Βρυξέλλες

προειδοποιούν ότι η Ρώμη παραβιάζει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

«Μαζεύει» τις δηλώσεις για εθνικό νόμισμα ο Μπόργκι αφού βούτηξε στο 1,15 το ευρώ

Το ευρώ βούτηξε μέχρι και στο 1,15 έναντι του δολαρίου, μετά τις δηλώσεις του Κλαούντιο Μπόργκι, επικεφαλής της επιτροπής προϋπολογισμού της ιταλικής κάτω βουλής, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ιταλία θα μπορούσε να λύσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα εάν είχε το δικό της νόμισμα.

Στη συνέχεια «μάζεψε» τις δηλώσεις του: "Η αποχώρηση από το ευρώ δεν είναι στο πρόγραμμα της κυβέρνησης και δεν σχεδιάζει να κάνει κάτι τέτοιο", με το ευρώ να ανακάμπτει από τα χαμηλά τριών εβδομάδων.

Αυτή την ώρα το ευρώ καταγράφει απώλειες 0,31% έναντι του δολαρίου στα 1,1541 δολάρια.

Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τραπεζικές πιέσεις

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ανέρχεται στο υψηλό 4,5 ετών του 3,46%, με το spread με το αντίστοιχο γερμανικό να «αγγίζει» το υψηλό άνω των 5 ετών των 303 μονάδων βάσης.

Την ίδια ώρα, με ήπια πτώση έκλεισε το χρηματιστήριο του Μιλάνου, με τον FTSE MIB να υποχωρεί κατά 0,23% στις 20.562,31 μονάδες, όταν νωρίτερα οι απώλειες «άγγιζαν» το 1,4%, καθώς δέχονταν πιέσεις οι μετοχές των τραπεζών, ενώ προς στιγμήν είχε βρεθεί και σε θετικό έδαφος.

Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών δέχτηκαν πιέσεις, με την Intesa Sanpaolo να σημειώνει πτώση 0,3%, την Banco Bpm να καταγράφει «βουτιά» 2%, ενώ η Unicredit διολίσθησε κατά 1,9%.

Αρνητικό ήταν το κλίμα και στα υπόλοιπα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

Στη Φρανκφούρτη, ο DAX υποχώρησε κατά 0,42% στις 12.287,58 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,28% στις 7.474,55 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 0,71% στις 5.467,89 μονάδες.

Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε κατά 1,08% στις 9.305,50 μονάδες.

Αδιαφορεί για το ιταλικό θρίλερ ο Αμερικάνος - Κέρδη για Intel και πετρελαϊκές

Την ίδια ώρα, στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, η Wall Street δείχνει να μην επηρεάζεται (για ακόμη μια φορά) από τους ιταλικούς κραδασμούς, με τους αμερικανικούς δέικτες να ενισχύονται χάρις στα κέρφη των πετρελαϊκών Exxon Mobil, Chevron που πατούν στο ράλι του αργού στα 75 δολάρια.

Ισχυρή στήριξη στον Nasdaq παρέχει και το νέο ράλι της Intel με +4,37%.

Αυτήν την ώρα ο Dow Jones κερδίζει 0,46% στις 26.774 μονάδες, στο +0,07% ο S&P 500 στις 2.926 μονάδες, αναζητεί πρόσημο ο Nasdaq.

Ράλι για χρυσό και ασήμι μέσα σε δέκα λεπτά!

Ο δείκτης δολαρίου φτάνει πλέον τις 95,5 μονάδες, ενώ αποκλιμάκωση σημειώνεται στο 10ετές στο 3,06%.

Κερδισμένα όμως και τα πολύτιμα μέταλλα κόντρα στην ενδυνάμωση του δολαρίου, με χρυσό και ασήμι να ανακάμτουν από τα χαμηλά τους με ένα εντυπωσιακό ράλι της τάξεως του 1,5% μέσα σε μόλις 10 λεπτά!

Ο χρυσός ενισχύεται στα 1.207 δολάρια, ενώ το ασήμι στα 14,7 δολάρια ανά ουγγιά.

Για δεύτερη Ελλάδα προειδοποιεί η Κομισιόν

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι επενδυτές σπεύδουν στα ασφαλή καταφύγια και οι μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίων βλέπουν κανά με άλλο μάτι τα πολύτιμα μέταλλα (τα οποία παραδόξως έχουν απαξιωθεί τελευταία παρά τις εμπορικές εντάσεις), καθώς η Κομισιόν προειδοποεί για μια κρίση αλά... ελληνικά στην Ιταλία.

Keywords
Τυχαία Θέματα