Τα παιδιά του Γιάννου Παπαντωνίου πούλησαν τον «Κυανούν Σταυρό»

της Στεφανίας Σούκη

Eνας ξένος μεγαλοεπενδυτής που έχει επενδύσει αθόρυβα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια της κρίσης, μια γνωστή οικογένεια με πολυετή παρουσία στην πολιτική και ένα deal στον ακριβότερο επιχειρηματικό άξονα της Ελλάδας, στο κέντρο της Αθήνας, συνιστούν ένα ακόμη δείγμα του επενδυτικού ενδιαφέροντος που παρατηρείται

αυτή τη στιγμή για τα καλά ακίνητα του εγχώριου real estate.

Ο λόγος για την αγορά του ακινήτου της πρώην κλινικής «Κυανούς Σταυρός», επί της Βασιλίσσης Σοφίας 102, που έκλεισε ως ένα ακόμη θύμα της ελληνικής κρίσης και αγοράστηκε πρόσφατα από τον όμιλο Τen Βrinke, έναν από τους πιο εύρωστους Ευρωπαίους παίκτες στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων. Το ακίνητο παραμένει κλειστό τα τελευταία χρόνια, μετά το λουκέτο της κλινικής το 2015, και οι ιδιοκτήτες του, οι οποίοι συνδέονται με τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου, αναζητούσαν εδώ και καιρό αγοραστή, με το τίμημα να διαμορφώνεται σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα από τα 6 εκατ. ευρώ. Ο Νικήτας και η Δάφνη, παιδιά από τον πρώτο γάμο του πρώην υπουργού με τη Λία Καρτάλη, μετά από πολύμηνη αναζήτηση αλλά και επαφές με ενδιαφερόμενους επενδυτές κατέληξαν πριν από λίγο καιρό στην Τen Βrinke Hellas ως αγοραστή για το κτίριο που θεωρείται φιλέτο, αφού βρίσκεται σε έναν από τους ακριβότερους δρόμους της Ελλάδας και στον σημαντικότερο επιχειρηματικό άξονα της ελληνικής πρωτεύουσας.

Η εταιρεία που το αγόρασε αποτελεί μέλος του ολλανδικού ομίλου Τen Brinke, ο οποίος διαθέτει ιστορία άνω των 115 ετών στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων, με τζίρο πέριξ των 900 εκατ. ευρώ και γραφεία στην Ολλανδία, στη Γερμανία, στην Πορτογαλία, στην Αγγλία και την Ελλάδα.

Ειδικά η Ten Brinke Hellas ιδρύθηκε στην Αθήνα προ δεκαετίας, εν έτει 2008, λίγο πριν το ξέσπασμα της κρίσης και την κατάρρευση της εγχώριας αγοράς ακινήτων, ωστόσο μέσα στη δύσκολη δεκαετία του εγχώριου real estate κατάφερε να εντάξει στο πελατολόγιό της γνωστά επιχειρηματικά ονόματα, έχοντας τρέξει έργα άνω των 80 εκατ. ευρώ με ίδια κεφάλαια και χωρίς τραπεζική χρηματοδότηση. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα των επαγγελματικών ακινήτων αναλαμβάνοντας κυρίως εργολαβίες για επενδυτές και μεγάλες εταιρείες (σούπερ μάρκετ, κτίρια γραφείων και logistics), με ισχυρό μάλιστα πελατολόγιο και σημαντικά έργα, όπως αυτό για το συγκρότημα logistics στο Κορωπί κοντά στο «Ελ. Βενιζέλος», το οποίο έχει μισθωθεί στην UPS, το βιοκλιματικό κτίριο στο Μαρούσι όπου λειτουργεί κατάστημα της ΑΒ Βασιλόπουλος κ.ά. Τώρα η Τen Βrinke, έχοντας περάσει τη δύσκολη περίοδο της κρίσης, θέλει να κάνει πιο ισχυρή τη θέση της στην ελληνική αγορά ακινήτων, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που οι εταιρείες ανάπτυξης είναι πλέον ελάχιστες μετά την κατάρρευση μεγάλων ομίλων (βλ. Βωβός, Εktasis Development κ.τ.λ.).

Ακίνητο-φιλέτο

Ειδικά όσον αφορά το ακίνητο επί της Βασιλίσσης Σοφίας, πρόκειται για κτίριο κάτι λιγότερο από 3.000 τ.μ., το οποίο ακριβώς λόγω της θέσης του, στο ύψος της πλατείας Μαβίλη, έχει προσελκύσει ήδη το ενδιαφέρον υποψηφίων μισθωτών. Σημειωτέον ότι προτού καταλήξει στη θυγατρική του ολλανδικού ομίλου μεταξύ των ενδιαφερόμενων αγοραστών περιλαμβάνονταν γνωστά ονόματα και εισηγμένες Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ). Τώρα, αν και οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για μετατροπή του σε ξενοδοχείο, φαίνεται ότι έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση για τη δημιουργία έτοιμων χώρων εργασίας, μία τάση η οποία επεκτείνεται πανευρωπαϊκά αλλά και στην Ελλάδα.
Ενδεικτικά, ο όμιλος της IWG, ο μεγαλύτερος πάροχος ευέλικτων επαγγελματικών χώρων διεθνώς, με 3.500 γραφειακούς χώρους σε 1.000 πόλεις και περισσότερες από 110 χώρες, επιδιώκει στον ορίζοντα της επόμενης διετίας τη δημιουργία 15 επιχειρηματικών κέντρων στην Ελλάδα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για τα brands της Regus και της Spaces, από τα πέντε που λειτουργούν σήμερα στην Αθήνα.

Το deal επιβεβαιώνει το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον από Ελληνες και ξένους για καλά επαγγελματικά κτίρια στην Αθήνα, σε μια αγορά που έχει δείξει τα πρώτα σημάδια ανόδου από πέρυσι, ωστόσο έχει έλλειψη επενδυτικών προϊόντων δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, λόγω κρίσης, δεν υπήρξαν νέες κατασκευές, ενώ όσες έγιναν ήταν κατά παραγγελία από τους ιδιοκτήτες τους ή τους μισθωτές προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το ρίσκο της επένδυσης.
Στον κεντρικό επιχειρηματικό άξονα της Αθήνας, τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, αυτή τη στιγμή με βάση τα στοιχεία από τη γνωστή εταιρεία συμβούλων ακινήτων Proprius, η οποία συνεργάζεται για τη χώρα μας με την Cushman & Wakefield, τα ενοίκια κινούνται κατά μέσο όρο στα 18 ευρώ ανά τ.μ., έχοντας αυξηθεί σχεδόν κατά 6% μέσα σε έναν χρόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα