Τα οικονομικά στοιχεία της Aramco και το μέγεθος της πρόκλησης που δημιουργούν

Η πρώτη ματιά στα οικονομικά της Saudi Aramco δείχνει μια «πηγή» χρήματος που αντλεί δισεκατομμύρια κέρδη κάθε μήνα και είναι υπεράνω κάθε άλλου μεγάλου ονόματος στην παγκόσμια επιχειρηματική σκηνή.

Επιπλέον δείχνει το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζει ο πρίγκιπας Mohammed Bin Salman για να επιτύχει δυο επιθυμίες του - μια αποτίμηση 2 τρισ. δολαρίων σε μια αρχική δημόσια προσφορά, καθώς και μια γενναιόδωρη ροή μετρητών στα κρατικά ταμεία.

Οι οικονομικές πληροφορίες που ήρθαν στο φως

της δημοσιότητας σχετικά με τον πετρελαϊκό γίγαντα από το Bloomberg αποκάλυψαν τεράστια κέρδη, έναν αψεγάδιαστο ισολογισμό και χαμηλό κόστος παραγωγής. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι το υπουργείο Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας, κι όχι οι επενδυτές, είναι αυτό που κυρίως ευεργετείται από την άνοδο του πετρελαίου πάνω από 70 δολάρια το βαρέλι, και θα αποφέρει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο κερδών όταν ξεπεράσει τα 100 δολάρια.

Υπάρχει ένα προφανές εργαλείο που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το Ριάντ για την επίλυση αυτού του ζητήματος: οι τιμές του πετρελαίου. Η αναβολή της IPO μέχρι τη στιγμή που η τιμή του αργού πετρελαίου θα είναι αρκετά υψηλή θα μπορούσε να διατηρήσει επαρκή ροή κεφαλαίων προς την κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα θα βελτίωνε την αποτίμηση της Aramco.

"Τώρα είναι θέμα επιλογής της κατάλληλης ώρας", δήλωσε ο Πρίγκιπας Mohammed στο περιοδικό Time, νωρίτερα αυτό τον μήνα. "Πιστεύουμε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν φέτος και θα αυξηθούν επίσης το 2019, οπότε προσπαθούμε να επιλέξουμε την κατάλληλη στιγμή".

Με το Brent να διαπραγματεύεται πάνω από τα 70 δολάρια, αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας φιλοδοξούν να αυξηθεί στα 80 δολάρια, σύμφωνα με ανθρώπους που είναι εξοικειωμένοι με τη σκέψη τους.

"Οι Σαουδάραβες θέλουν να εξάγουν την υψηλότερη τιμή που θεωρούν ότι μπορεί να αντέξει η αγορά", δήλωσε ο Yasser Elguindi της Energy Aspects, στη Νέα Υόρκη.

Οταν ρωτήθηκε από το Bloomberg, η Aramco διέψευσε τα στοιχεία, αναφέροντας ότι είναι ανακριβή. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι δεν σχολιάζει τις οικονομικές επιδόσεις και το δημοσιονομικό καθεστώς της.

Keywords
Τυχαία Θέματα