Τα μέτρα που ετοιμάζεται να λάβει η Ελλάδα σε περίπτωση «σκληρού brexit»

Η Ελλάδα προετοιμάζεται για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, εστιάζοντας σε μέτρα που θα επιτρέψουν στους Βρετανούς να συνεχίσουν να επισκέπτονται και να ζουν στη χώρα, όπως κάνουν μέχρι σήμερα.

Με τους επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή τουριστικού εισοδήματος, καθώς ο τουρισμός είναι η σημαντικότερη βιομηχανία της χώρας, το στοίχημα δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο για αυτό το μεσογειακό κράτος. Μια ξαφνική διακοπή στη ροή περίπου 3 εκατομμυρίων Βρετανών που επισκέπτονται

τα ελληνικά νησιά κάθε χρόνο θα μπορούσε να είναι ένα σοκ σε έναν τομέα που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα έκτο της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της Ελλάδας.

Η Βρετανή πρωθυπουργός Theresa May προσπαθεί να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του Brexit, μια κίνηση που η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει ότι είναι εκτός συζήτησης και οι κίνδυνοι που έχει το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από το μπλοκ χωρίς συμφωνία έχουν αυξηθεί. Οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη την περιοχή εφαρμόζουν μέτρα αντιμετώπισης μιας τέτοιας έκτακτης ανάγκης.

Η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει νομοσχέδια και προεδρικά διατάγματα που θα χρειαστούν σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί αυτό που αποκαλείται «σκληρό brexit», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών. Δεν έχει υπάρξει επίσημη δήλωση από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τις προετοιμασίες, δεδομένου ότι η δική του παραδοχή είναι ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Με τα προγραμματισμένα μέτρα για το Brexit, η Ελλάδα επιθυμεί να προστατεύσει ένα βασικό κομμάτι της οικονομίας της. Οι επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 14% του τουριστικού εισοδήματος της χώρας την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου το 2017. Αυτό υποχώρησε πέρυσι κατά 6,2% στα 1,9 δισ. ευρώ (2,18 δισ. δολάρια), σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο αριθμός των Βρετανών επισκεπτών μειώθηκε κατά 1,7% σε 2,9 εκατομμύρια άτομα.

Η κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει ότι οι αριθμοί δεν θα μειωθούν περαιτέρω σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία για τους όρους του Brexit. Για το σκοπό αυτό, μεταξύ των μέτρων που εξετάζει και η Ελλάδα είναι η διατήρηση του καθεστώτος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης (visa) για άτομα που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, η Ελλάδα πιθανόν να διατηρήσει το καθεστώς των υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου που ζουν στη χώρα και να μην τα αντιμετωπίζει ως πολίτες τρίτων χωρών ή άτομα από τρίτες χώρες, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Keywords
Τυχαία Θέματα