Τα κορυφαία think tanks γυρνούν την πλάτη στα κεφάλαια της Σαουδικής Αραβίας

Την ώρα που ισχυροί επενδυτές, οργανισμοί ΜΜΕ, ακόμα και λομπίστες αρχίζουν να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους από πρότζεκτ που σχετίζονται με την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, διαπρεπή think tanks της Ουάσινγκτον εμφανίζονται τώρα να κάνουν δεύτερες σκέψεις για τις σχέσεις τους με το Ριάντ.

Την Παρασκευή, το Βrookings Institution ανακοίνωσε ότι θα διασπάσει τους δεσμούς της με το Ριάντ. «Το ίδρυμα Brookings αποφάσισε να τερματίσει την ερευνητική επιχορήγηση

που δίνει στην κυβέρνηση του Ριάντ και μάλιστα άμεσα», αναφέρει το ινστιτούτο σε ανακοίνωσή του.

Στην περίπτωση του Brookings, η επιχορήγηση του βασιλείου, αποσκοπούσε στην προώθηση της ανάλυσης των σαουδαραβικών think tanks. Αλλά η εξαφάνιση του Κασόγκι , ο οποίος ήταν γνωστός στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στους πολιτικούς κύκλους της Ουάσιγκτον, διαφοροποίησε την κατάσταση.

Αλλο ένα think tank που φέρεται να σκέφτεται ανάλογα μέτρα, είναι το Middle East Institute (ΜΕΙ), που δραστηριοποιείται στην Ουάσινγκτον εδώ και 72 χρόνια.
Το ΜΕΙ λαμβάνει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια από την Saudi Aramco , την κρατική εταιρεία ενέργειας της Σ. Αραβίας. Τα οικονομικά στοιχεία του 2017 δείχνουν επίσης ότι υπάρχει μια συνεισφορά που ξεπερνά το 1 δισ. δολ. από την κυβέρνηση των ΗΑΕ που έχει κατηγορηθεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Wilson Center, όπου εργαζόταν ως συνεργάτης ο Κασόγκι, τον περασμένο Ιούλιο είχε ζητήσει κεφάλαια από την κυβέρνηση του Ριάντ χρήματα για μια έρευνα επί του δείκτη γυναικών ηγετών. Αν αποδειχθεί ότι όντως ο Κασόγκι δολοφονήθηκε από τους Σαουδάραβες τότε το αίτημα για κεφάλαια θα αποσυρθεί.

Αρκετά think tanks μεταξύ των οποίων επιφανή συντηρητικά και φιλελεύθερα ινστιτούτα αναφέρουν πως δεν δέχονται χρηματοδότηση απο τη σαουδική Αραβία, μεταξύ αυτών το Heritage Foundation, το American Enterprise Institute και το Cato Institute. Την πλάτη σε μια συνεργασία με το Ριάντ γυρίζει και το αμερικανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα