Τα κόκκινα, τα κίτρινα και τα μπλε δάνεια

Το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια παρά το γεγονός ότι έχει αποτελέσει μία καλή προσπάθεια για να δώσει απαντήσεις στις ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς, κινδυνεύει να καεί, εξαιτίας της κακής επικοινωνιακής διαχείρισης του κυβερνητικού επιτελείου.

Θα έλεγε κανείς ότι αντί το επιτελείο να κινηθεί στοχευμένα απέναντι στις λύσεις που ζητούν τα προβλήματα του κάθε μικρομεσαίου, αναλώνεται σε προσωπικά παιχνίδια εντυπώσεων, που καμία αξία δεν έχουν στην παρούσα φάση.

Χθες ξεκίνησαν να ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των τραπεζών

και φαίνεται ότι στο σύνολό τους θα πιστοποιήσουν μία εικόνα βιωσιμότητας, που ακολουθεί αυτή των stress tests. Σημαίνει κάτι αυτό; Φυσικά και σημαίνει πάρα πολλά, καθώς, δίνει το πράσινο φως για να μπορέσουν να υλοποιηθούν ρυθμίσεις, προσαρμογές και διαγραφές, που για πρώτη φορά εισάγονται ώστε τα θύματα της μακροχρόνιας ύφεσης να μπορέσουν να πάρουν αναπνοές.

Η ελληνική οικονομία έχει μπει τους τελευταίους μήνες σε ένα μετέωρο βήμα διαρκείας. Μία φταίει το ένα, που μπορεί να αφορά την τελική ρύθμιση του ΕΝΦΙΑ, μία φταίει το άλλο, που μπορεί να αφορά ρυθμίσεις δανείων που εξαγγέλλονται, χωρίς να έχουν θεσμοθετηθεί.
Έτσι όπως πάμε, ακόμα και η νέα ρύθμιση του χρέους να επιτευχθεί, που είναι και ο βασικός στόχος της περιόδου, θα απαξιωθεί σε ένα κλίμα που πάντα βρίσκει προφάσεις για να απομειώσει τις όποιες θετικές πρωτοβουλίες.

Χθες η Κομισιόν, για πρώτη φορά, πιστοποίησε ότι η ελληνική οικονομία γυρίζει σε ανάκαμψη, αυτές οι προβλέψεις όμως, δεν πρόκειται να επιβεβαιωθούν, αν το κλίμα και οι προσδοκίες καμφθούν από μία διαχεόμενη αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι. Πόσο μάλλον, αν τα κόκκινα δάνεια, γίνουν κίτρινα ή μπλε, ανάλογα με το τι θα σκεφτούν οι δανειολήπτες, απέναντι σε ένα κλίμα ασάφειας, καιροσκοπίας και υποσχεσιολογίας, χωρίς όρους. Έτσι θα βελτιωθεί η κατάσταση;

Blogger Παναγιώτης Μπουσμπουρέλης
Keywords
Τυχαία Θέματα