Τα κάτω... πάνω στη Wall Street

Με οριακά κέρδη έκλεισε τελικά η αμερικανική αγορά, ενώ νωρίτερα υποχωρούσε εν μέσω αναζοπύρωσης εμπορικών φόβων μετά και τα σχόλια Τραμπ για τους δασμούς.

Intel και Netflix κράτησαν όρθια σήμερα την αγορά, ενώ αρνητικός πρωταγωνιστής υπήρξε η Apple.

Την αρχική πτώση 1,5% του τεχνολογικού κολοσσούπυροδότησε το χθεσινό σχόλιο του Τραμπ, ο οποίος αφού επιβεβαίωσε πως προχωρά κανονικά με τους δασμούς 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας $200 δισ. δολαρίων, δήλωσε στη Wall

Street Journal ότι «ο κόσμος μπορεί να αντέξει δασμούς 10% στα iPhones».

Η δεικτοβαρής μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού (που ανεβοκατεβάζει τον Nasdaq) έχει ήδη χάσει σχεδόν το 1/5 της αξίας της από τον Οκτώβριο, ενώ μεγάλες είναι και οι συσσωρευμένες απώλειες των υπολοίπων FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google).

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη στο τέλος της εβδομάδας στο Μπουένος Άιρες, τόνισε ακόμη πως εάν οι διαπραγματεύσεις είναι άκαρπες, θα προχωρήσει στην επιβολή επιπρόσθετων δασμών σε όλα τα υπόλοιπα εισαγόμενα προϊόντα που παράγονται στην Κίνα.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,44% στις 24.749 μονάδες, ο S&P 500 είχε κέρδη 0,34% στις 2.682μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε μόλις 0,01% στις 7.082 μονάδες.

Την ίδια ώρα, η μετοχή του Facebook υποχώρησε κατά 1,01%, ενώ Amazon, Netflix και Alphabet κινήθηκαν υψηλότερα.

Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών παραμένουν δηλώσεις αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), προκειμένου να αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.
Σημειώνεται ότι η Fed αναμένεται ευρέως ότι τον επόμενο μήνα θα προβεί σε μια νέα αύξηση των επιτοκίων.

Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Richard Clarida, δήλωσε σήμερα πως η Fed θα πρέπει να συνεχίσει τις σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων, τονίζοντας, ωστόσο, ότι είναι «ιδιαίτερα σημαντικό» να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τα νέα οικονομικά δεδομένα, καθώς η αμερικανική νομισματική πολιτική πλησιάζει προς ένα ουδέτερο επίπεδο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Fed του Σαιντ Λούις, James Bullard, δήλωσε ότι πιθανές «ρωγμές» στην ανάκαμψη των ΗΠΑ αρχίζουν να διαμορφώνουν τη συζήτηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας σχετικά με το σε ποιο σημείο του κύκλου αύξησης των επιτοκίων, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2015, βρίσκεται η κεντρική τράπεζα και πόσο περαιτέρω θα έπρεπε να προχωρήσει.

Θα ήταν πολύ πιο δύσκολο για την Fed να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια με αυτόν τον ρυθμό σε επιβραδυνόμενη οικονομία», τόνισε ο Bullard.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατέβασε ταχύτητα η αύξηση των τιμών κατοικιών στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2018, καταγράφοντας τη μικρότερη αύξηση από τον Ιανουάριο του 2017, εν μέσω της αύξησης των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων.

Ειδικότερα, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 5,5% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, έναντι αύξησης 5,7% του Αυγούστου, σύμφωνα με τον δείκτη S&P CoreLogic Case-Shiller.

Η ετήσια αύξηση του δείκτη 10-City Composite ανήλθε στο 4,8%, από 5,2% τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο 20-City Composite, που καταγράφει την πορεία στις τιμές κατοικιών στις 20 μεγαλύτερες αγορές των ΗΠΑ, αυξήθηκε κατά 5,1%, έναντι αύξησης 5,5% του Σεπτεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα