Τα γραφήματα που δείχνουν πως η προσφυγική κρίση θα χειροτερεύσει

Περισσότεροι από 50.000 πρόσφυγες οι οποίοι προσπαθούν να ξεφύγουν από τη βία και την αναταραχή στη Μέση Ανατολή και την Αφρική έχουν καταφτάσει στις Ευρωπαϊκές ακτές αυτό το μήνα. Σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015, ο αριθμός είναι δεκαπλάσιος. Αυτή η τεράστια και ασταμάτητη εισροή θα προστεθεί στις πιέσεις προς τους ηγέτες οι οποίοι προσπαθούν να ορθοποδήσουν μετά την κρίση.

Με τις χώρες της ΕΕ να επαναφέρουν τους συνοριακούς ελέγχους, το χάος εκτός της Ευρώπης και την πιθανότητα της τρομοκρατίας λόγω του πολέμου στη Συρία να είναι αυξημένη, το δίλημμα

έχει διασπάσει την Ένωση και φθείρει συνεχώς τα κοινωνικά στρώματα.

Τα παρακάτω γραφήματα δείχνουν γιατί υπάρχει πιθανότητα να συνεχιστεί, και να χειροτερεύσει η κατάσταση.

Ο αριθμός των προσφύγων που καταφεύγουν στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης αυτό το μήνα είναι δεκαπλάσιος από τον αντίστοιχο του 2015, σύμφωνα με στοιχεία του UNHCR. Συνήθως, οι χειμερινοί μήνες είναι πιο ήσυχοι, λόγω καιρικών συνθηκών, αλλά ο φετινός Ιανουάριος είναι σχεδόν το ίδιο υψηλός όπως ο Ιούνιος του 2015 και τα δεδομένα δείχνουν πως η Ευρώπη θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τεράστια εισροή.

Με την κρίση στη Συρία να χειροτερεύει, η σύσταση των προσφυγικών γκρουπ έχει αλλάξει. Αν και το 2015 πάνω από τους μισούς πρόσφυγες ήταν άντρες, τώρα αυτό το ποσοστό έχει πέσει στο 44%, με ολόκληρες οικογένειες να προσπαθούν να βρουν άσυλο στην Ευρώπη.

Με τα ταραγμένα νερά του Αιγαίου, τα οποία προσπαθούν να περάσουν οι πρόσφυγες πάνω σε τρύπιες βάρκες, πολλοί δεν τα καταφέρνουν. Όσο περισσότεροι στοιβάζονται, τόσο περισσότεροι χάνονται. Ήδη μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, 68 άνθρωποι έχουν πνιγεί προσπαθώντας να φτάσουν στην Ελλάδα, σε σχέση με 272 μέσα στο 2015.

Δεν είναι μόνο το Αιγαίο. Αν και ο μεγαλύτερος αριθμός προσπαθεί να φτάσει την Ελλάδα, υπάρχει και η ανάκαμψη της μετακίνησης μέσω της βόρειας Αφρικής προς την Ιταλία. Αν και τον Μάρτιο είχε φτάσει σε χαμηλό ρεκόρ, τριπλασιάστηκε μέχρι τον Δεκέμβριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα