Τα εσωτερικά προβλήματα των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ αναδεικνύει η σύγκρουση Πενς- Τσέινι

Όταν ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι σχολίασε στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει την αμερικανική εξωτερική πολιτική όπως "μια μεσιτική συμφωνία στη Νέα Υόρκη," απαίτησε μία απάντηση όχι από τον Τραμπ, αλλά από τον -χαμηλών τόνων- αντιπρόεδρό του, Μαικ Πενς.

Ενώπιον του ακροατηρίου στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος η αντιπαράθεση μεταξύ του Τσένι και του Πενς που υπερασπίστηκε συνολικά τον

πρόεδρο Τραμπ, είναι ενδεχόμενο να προκάλεσε αμηχανία, σχολιάζει το "Politico."

Ωστόσο, ο Πενς έχει βρεθεί κι άλλες φορές κατά τους τελευταίες μήνες σε αμήχανη θέση, αποτελώντας έναν συνήθη στόχο για τους υψηλόβαθμους Ρεπουμπλικάνους που θέλουν να ασκήσουν κριτική, στο ανορθόδοξο στιλ άσκησης της προεδρίας των ΗΠΑ, από τον Τραμπ.

"Όταν έρχεται εδώ πάνω, δυστυχώς για εκείνον γίνεται ο άνθρωπος στον οποίον τα στελέχη αυτά, εκτονώνουν τον εκνευρισμό τους. Αλλά, αυτό είναι μέρος της δουλειάς," δήλωσε ο Τζον Θουν που είναι δεύτερος στην ιεραρχία των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία.

Η πραγματικότητα αυτή, για τον Πενς γίνεται όλο και περισσότερο συνηθισμένη, καθώς σε πολλές περιπτώσεις συγκέντρωσης των Ρεπουμπλικάνων στο Καπιτώλιο και για ζητήματα από την κατάσταση στην Συρία, μέχρι την διακοπή της λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο ίδιος "κατάπιε" τις προσωπικές του θέσεις.

Ιστορικά, οι πολιτικές θέσεις του Πενς ευθυγραμμίζονται με τον πυρήνα των θέσεων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, πολύ περισσότερο από τις θέσεις του προέδρου Τραμπ.

"Σε μία διάσταση, αυτό είναι μέρος της δουλειάς του αντιπροέδρου. Είσαι ένας εύκολος πολιτικός στόχος," δήλωσε ο Μάικλ Φέλντμαν που έχει εργαστεί ως πολιτικός βοηθός υπό τον αντιπρόεδρο Αλ Γκορ. "Παραδίνεις την δική σου ατζέντα, σε ένα βαθμό την δική σου πολιτική λειτουργία, την δική σου προσωπική ταυτότητα και εξελίσσεσαι σε έναν εκπρόσωπο και υλοποιείς την ατζέντα κάποιου άλλου. Μέρος της δουλειάς σου είναι να υπερασπίζεσαι όλο αυτό, παρά το γεγονός ότι δεν σου ανήκει συνολικά," σημείωσε ο ίδιος.

Παρά το γεγονός ότι αποτελεί πολιτική ρουτίνα για έναν αντιπρόεδρο να υπερασπίζεται τον πρόεδρο των ΗΠΑ, κανένας στην πρόσφατη πολιτική ιστορία των ΗΠΑ δεν έχει εργαστεί για έναν πρόεδρο όπως ο Τραμπ ο οποίος, περισσότερο από κάθε άλλον έχει διάθεση να στρέφεται εναντίον των υψηλόβαθμων στελεχών του.

Ο Πενς φαίνεται να έχει κατανοήσει ότι η πολιτική επιβίωση στην κυβέρνηση Τραμπ, σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει ούτε μία ημέρα ηρεμίας δίπλα στον πρόεδρο, ακόμη κι έχοντας απέναντι τα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να ασκούν κριτική γι΄ αυτό που ο Φέλντμαν ονομάζει ως ιδιαίτερους "πολιτικούς σπασμούς" με σημείο αναφοράς τις αντιδράσεις του προέδρου Τραμπ.

Κανένας άλλος από τους Αμερικανούς αντιπροέδρους, δεν βρέθηκε αντιμέτωπος με την άσκηση τόσο μεγάλης εσωκομματικής κριτικής από τα στελέχη του δικού του κόμματος.

Κατά την περίοδο που διανύουμε, οι Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη στο Κογκρέσο ασχολούνται με την σχεδόν βέβαιη άσκηση προεδρικού βέτο, καθώς αρκετοί από τους Ρεπουμπλικάνους στην Γερουσία, προετοιμάζονται για ψηφίσουν θετικά την απόφαση ακύρωσης της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, που έχει εξαγγείλει ο πρόεδρος Τραμπ. Η απόφαση αυτή, ψηφίστηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων με τον πρωταγωνιστικό ρόλο της προέδρου του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος, Δημοκρατικής Νάνσι Πελόζι.

Για ακόμη φορά, ο Μάικ Πενς κλήθηκε προκειμένου να αντιμετωπίσει τον εκνευρισμό, αλλά και την άσκηση κριτικής από τους Ρεπουμπλικάνους.

Ο ίδιος συναντήθηκε χθες με μία ομάδα Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών, που φέρονται να έχουν πρόβλημα με την κήρυξη της κατάστασης εθνικής έκτακτης ανάγκης. Ο Πενς άκουγε προσεκτικά καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές, Μάικ Λι (Γιούτα), Πατ Τούμι (Πενσιλβάνια), Ρομπ Πόρτμαν (Οχάιο), Λαμάρ Αλεξάντερ (Τενεσί) και Τομ Τίλις (Βόρεια Καρολίνα) εξηγούσαν τις θέσεις τους, ασκώντας πιέσεις για την δρομολόγηση αλλαγών στην κήρυξη της κατάστασης εθνικής έκτακτης ανάγκης.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος υποσχέθηκε πως θα μεταφέρει τις ανησυχίες αυτές στον πρόεδρο Τραμπ, χωρίς ωστόσο, να προχωρήσει σε άλλα σχόλια, όπως δήλωσαν πηγές που έλαβαν γνώση για το περιεχόμενο της συνάντησης αυτής.

Οι γερουσιαστές αισθάνονται καλά, όταν νιώθουν ότι οι απόψεις τους ακούγονται, δήλωσε ένας από τους συμμετέχοντες στην συνάντηση αυτή.

Από την άλλη μεριά, οι ίδιοι γερουσιαστές εκτιμούν πως η επίτευξη μιας συμφωνίας με τον Τραμπ υπό την διαμεσολάβηση του Πενς "είναι δύσκολο να επιτευχθεί."

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες των αντιπαραθέσεων μεταξύ του Πενς και των Ρεπουμπλικάνων έγιναν πίσω από κλειστές πόρτες στο Καπιτώλιο, η αντιπαράθεση που είχε ο ίδιος με τον Τσένι στο Σι Άϊλαντ, αποκάλυψε την δυναμική των σχέσεων στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος κι ενώπιον ενός ακροατηρίου, αποτελούμενου από χορηγούς, επιχειρηματίες, αλλά και διαμορφωτές της κοινής γνώμης.

Κατά την διάρκεια της αντιπαράθεσης ο Πενς απέκρουσε την ανησυχία που εξέφρασε ο Τσένι σχετικά με την προκατάληψη του Τραμπ για το οικονομικό κόστος της παραμονής αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό, για την οποία πιστεύει πως υπονομεύει το πλαίσιο σχέσεων των ΗΠΑ με τους συμμάχους τους.

"Ο πρόεδρος πραγματικά δεν τα βλέπει ως δύο διαφορετικά πράγματα," είπε ο Πενς. Πρέπει να σας πω, Έχω κάνει πολλές συζητήσεις με πολλούς ηγέτες και το κατανοούν. Το κατανοούν. Εννοώ ότι τους κοιτάει και τους λέει, 'Δείτε, παραμένουμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας, αλλά...," είπε ο Πενς.

Όπως οι περισσότερες αντιπαραθέσεις στην εποχή του Τραμπ, η πολιτική διαμάχη μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων στο Καπιτώλιο εντοπίζεται στον διαχωρισμό που υπάρχει μεταξύ της παλιάς σχολής του Τσένι και της "μεσιτικής" προσέγγισης του Τραμπ. Η απρόβλεπτη τακτική του Αμερικανού προέδρου, έχει οδηγήσει και σε μεταβολή των ισορροπιών στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Από την πλευρά του, ο Γερουσιαστής Ραντ Πολ, που φέρεται ότι θα ψηφίσει κατά του προέδρου Τραμπ αναφορικά με την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, χαρακτήρισε τον Τσένι ως "μέλος της πολεμοχαρούς ομάδας" των Ρεπουμπλικάνων, υποστηρίζοντας ότι ο πρώην αντιπρόεδρος επιτέθηκε στον Πενς "εξαιτίας των θέσεων που έχει ο Τραμπ."

Ωστόσο, ένας άλλος Ρεπουμπλικάνος που βρέθηκε μπροστά στην φραστική αντιπαράθεση, η οποία φαίνεται να προκάλεσε την έκπληξη του Πενς, εκδήλωσε εκτίμηση προς τον Τσένι "για τις σκληρές ερωτήσεις, που έπρεπε να τεθούν από κάποιον."

Πηγή: "Politico" - ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα