Τα επαγγελματικά ταμεία είναι η απάντηση στις περικοπές των συντάξεων

Στην ανάγκη αποταμίευσης στο πλαίσιο του δεύτερου πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης και της δημιουργίας επαγγελματικών ταμείων επικεντρώθηκαν οι ομιλητές στην 3η ημερίδα για τη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που οργάνωσε χθες η Πειραιώς asset Management ΑΕΔΑΚ. Στόχος είναι η εξασφάλιση συμπληρωματικής σύνταξης με δεδομένο ότι οι συντάξεις διαρκώς μειώνονται και ως το 2070 θα έχουν μετατραπεί σε επιδόματα.

Σ΄αυτή την προοπτική

αναφέρθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου τονίζοντας ότι η ισχυρή ρευστότητα της Τράπεζας σε συνδυασμό με το πλάνο κεφαλαιακής της ενίσχυση δίνουν τη δυνατότητα στην Πειραιώς να στηρίξει το μέλλον της ανάπτυξης στη χώρα, που περνά και μέσα από την επαγγελματική ασφάλιση.

Ο Πρόεδρος του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου, ανοίγοντας τις εργασίες της Ημερίδας, επισήμανε ότι ο θεσμός της επαγγελματικής ασφάλισης αντανακλά την παγκόσμια τάση προς επικουρικά συνταξιοδοτικά συστήματα, και απαντά στην ανάγκη συμπληρωματικής ενίσχυσης των δημόσιων συνταξιοδοτικών συστημάτων ασφάλισης, τα οποία πιέζονται από τη γήρανση του πληθυσμού και την επιδείνωση της σχέσης μεταξύ εργαζόμενων και συνταξιούχων.

«Η επένδυση των αποθεματικών των Ταμείων, είτε σε χρηματοπιστωτικά μέσα (αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα και μετοχές κλπ.), είτε απευθείας στην πραγματική οικονομία (με τις κατάλληλες θεσμικές ρυθμίσεις, μέσω συμμετοχής στη χρηματοδότηση έργων, σύγχρονων υποδομών, εξωστρεφών περιβαλλοντικά ευαίσθητων επιχειρήσεων, και αλλού), θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας και στην δημιουργία θέσεων εργασίας τόσο άμεσα όσο και έμμεσα, και μακροχρόνια, στη μείωση του συνολικού κόστους του εθνικού συστήματος συντάξεων», τόνισε ο κ. Χαντζηνικολάου.

Χαρακτηριστική είναι αναφορά του καθηγητή Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά , κ. Νικόλαου Φίλιππα ότι « η λύση στην περικοπή των συντάξεων είναι η δημιουργία επαγγελματικών ταμείων και ατομικών λογαριασμών. «Οι αποταμιεύσεις- πρόσθεσε – πρέπει να επενδυθούν σωστά προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την περίοδο της συνταξιοδότησης. Ξοδεύουμε 100 φορές περισσότερα στα τυχερά παιχνίδια από ότι στα προγράμματα ασφάλειας ζωής».

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος επεσήμανε ότι χώρα μας έχει αναμφισβήτητα εισέλθει σε μια περίοδο ανάπτυξης η οποία και θα συνεχισθεί . «Χρειάζονται διαρκείς παρεμβάσεις και διορθώσεις στο ασφαλιστικό, συμπλήρωσε , μία από τις οποίες είναι και η δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών. Είναι μια ειλημμένη απόφαση»

Στη ανάγκη μείωσης των εισφορών αναφέρθηκε και ο Διευθύνων Σύμβουλος AON Hewitt & Πρόεδρος ΤΕΑ ΕΛΤΑ, κ. Παναγιώτης Ζαμπέλης τονίζοντας ότι δύο είναι τα βασικά εμπόδια που καθυστερούν τη δημιουργία επαγγελματικών ταμείων . Το πρώτο είναι οι υψηλές εισφορές 27% που επιβάλλονται υπέρ σύνταξης και υγείας, ένα «Κυκλώπειο» ποσοστό που δεν αφήνει περιθώρια για την καταβολή εισφορών στο δεύτερο πυλώνα ασφάλισης , δηλαδή στα επαγγελματικά ταμεία τα οποία θα εξασφαλίσουν στο μέλλον συμπληρωματική παροχή στον συνταξιούχο. Το δεύτερο εμπόδιο είναι το νομικό πλαίσιο που προϋποθέτει τη συμμετοχή 100 ατόμων τουλάχιστον για την σύσταση επαγγελματικού ταμείου. Αυτός ο περιορισμός τίθεται στην Ελλάδα τη στιγμή που στη Αγγλία και στην Κύπρο , αρκεί ένα και μόνο άτομο για την σύσταση επαγγελματικού ταμείου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαμπέλης το 70% των επαγγελματικών ταμείων στην Αγγλία έχει λιγότερα από 20 μέλη.

Ο κ. Olivier Rousseau, εκτελεστικός διευθυντής του FRR (Fonds de réserve pour les retraites - γαλλικού ταμείου αποθεματικών συνταξιοδότησης), αναφέρθηκε στην πορεία του Ταμείου την τελευταία οκταετία στο πλαίσιο της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης στη Γαλλία το 2010.

Ο καθηγητής Ασφαλιστικής επιστήμης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο κ. Νικόλαος Φράγκος αναφέρθηκε στην ανάγκη επένδυσης των αποθεματικών του ασφαλιστικού συστήματος με επαγγελματικό τρόπο , με πρότυπο τον γαλλικό ΕΦΚΑ. « Η αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των αποθεματικών του γαλλικού δημόσιου φορές ασφάλισης , ο οποίος πέτυχε να επενδύει σωστά , αντισταθμίζοντας τους κινδύνους, θα μπορούσε να είναι ένα καλό παράδειγμα και για μας» τόνισε ο κ. Φράγκος .

Οι επικεφαλής τριών επαγγελματικών ταμείων που λειτουργούν στη χώρα μας έδωσαν στοιχεία για την πορεία των ταμείων και τις παροχές που εξασφαλίζουν στα μέλη τους.

Το ταμείο εμπορίας τροφίμων ( ΤΑΥΕΤ) καλύπτει 41.529 ασφαλισμένους και 6.032 συνταξιούχους . Το αποθεματικό του ανέρχεται σε 352 εκ και η απόδοση έφθασε έως 5,4% . Η συμπληρωματική σύνταξη που καταβάλλεται ανέρχεται σε 290 ευρώ μηνιαίως.

Το ταμείο των ΕΛΤΑ ,με αποθεματικό ύψους 75 εκ ευρώ και απόδοση έως και 5.97% εξασφαλίζει εφάπαξ παροχή στα μέλη του ύψους 15.000 έως 20.000 ευρώ.

Το ταμείο του υπουργείου οικονομικών ( ΕΠΕΤΕΑ) εξασφαλίζει συμπληρωματικές παροχές υγείας στα 11.000 μέλη του ενώ δρομολογεί και την καταβολή εφάπαξ εφόσον εγκριθεί το νέο καταστατικό του ταμείου.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας ο Διευθυντής Επενδύσεων της Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ, κ. Κωνσταντίνος Κονδάκης παρουσίασε τη νέα τάση στη λήψη επενδυτικών αποφάσεων σύμφωνα με την οποία κριτήρια περιβαλλοντικής και κοινωνικής κατεύθυνσης, καθώς επίσης και κριτήρια εφαρμογής αρχών εταιρικής διακυβέρνησης, ενσωματώνονται στην επενδυτική πολιτική.

Οι συμμετέχοντες στην Ημερίδα, απαντώντας σε σχετική δημοσκόπηση, επισήμαναν ότι για την ενίσχυση και ανάπτυξη του θεσμού των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, σημαντικότεροι παράγοντες είναι κατά σειρά η διαμόρφωση νέας κουλτούρας αναφορικά με την ανάγκη αποταμίευσης, η παροχή φορολογικών κινήτρων και η προβολή και ανάδειξη του θεσμού από τους εμπλεκόμενους φορείς.

Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της Ημερίδας, ο κ. Ηρακλής Μπαμπλέκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ, τόνισε ότι στο σύγχρονο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, η Διαχείριση Αποθεματικών Ασφαλιστικών Ταμείων βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και ότι επιδιώκεται η θωράκιση και η ενίσχυση του θεσμού των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Keywords
Τυχαία Θέματα