Τα δίδακτρα και η πιστοποίηση των κολεγίων: Μύθοι και αλήθειες
Πολύ υψηλά δίδακτρα και μη αναγνωρισμένη πιστοποίηση σπουδών. Αυτά είναι δύο σενάρια που διακινούνται για τα κολέγια συντηρώντας τους «μύθους» γύρω από τον τρόπο λειτουργίας τους. Εκείνο που στην πραγματικότητα ισχύει είναι ότι, κάθε χρόνο μετά το τέλος των πανελλαδικών εξετάσεων, χιλιάδες νέοι στρέφονται προς την ιδιωτική εκπαίδευση, εξαιτίας της σύγχυσης που επικρατεί στη δημόσια παιδεία και του κενού στη διασύνδεση των κρατικών ιδρυμάτων με την αγορά εργασίας. Τούτο προκύπτει
Η περίπτωση του Deree έρχεται να καταρρίψει τους «μύθους» και να δώσει απαντήσεις στο δίλημμα πολλών νέων: «Να μείνω στην Ελλάδα ή να φύγω για σπουδές στο εξωτερικό»;
Δίδακτρα
Το κύριο σενάριο που αποδομείται είναι εκείνο των απαγορευτικών διδάκτρων. Δεν ισχύει ότι χρειάζεται μια περιουσία για να φοιτήσεις σαν να βρισκόσουν στα καλύτερα πανεπιστήμια της Αμερικής. Με τη φιλοσοφία ότι η έλλειψη πόρων δεν πρέπει να στερεί από κανέναν φοιτητή την πρόσβαση στη γνώση, το Deree παρέχει υποτροφίες και εκπτώσεις στα δίδακτρα, σε όσους έχουν καλό απολυτήριο Λυκείου (από 17 και πάνω) ή οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για τις περισσότερες ελληνικές οικογένειες, το Deree δίνει υποτροφίες 3,8 εκατ. ευρώ για όσους θέλουν να ενταχθούν στους κόλπους του και να εκπαιδευτούν κατά το πρότυπο αμερικανικό σύστημα, με 9 στους 10 φοιτητές που αιτούνται οικονομικής ενίσχυσης, να τη λαμβάνουν.
Αναλυτικά οι υποτροφίες
Ακαδημαϊκές υποτροφίες βάσει του βαθμού απολυτηρίου: Κάθε υποψήφιος με βαθμό >19 δικαιούται 50% έκπτωση διδάκτρων, ενώ υποψήφιοι με βαθμό 18-19 και 17-18 δικαιούνται 35% και 25% έκπτωση αντίστοιχα. Επιπλέον, προσφέρονται και άλλες ακαδημαϊκές υποτροφίες βάσει κριτηρίων όπως η εθνικότητα και ο τομέας σπουδών.
Οικονομική στήριξη μέσω υποτροφιών και μειώσεων διδάκτρων σε σπουδαστές που στερούνται πόρων για τις σπουδές τους: Οι υποτροφίες προέρχονται από κληροδοτήματα, καλύπτουν έως και 100% των διδάκτρων και δίδονται βάσει αποδεδειγμένης οικονομικής ανάγκης. Οι μειώσεις διδάκτρων του Deree καλύπτουν από 10% έως 50% των διδάκτρων και ανανεώνονται κάθε χρόνο, ενώ η χρηματοδότηση του εν λόγω προγράμματος προέρχεται τόσο από ίδιους πόρους του Κολλεγίου, όσο και από τη βοήθεια υποστηρικτών του εκπαιδευτικού του έργου.
Στα «συν» προστίθεται και το γεγονός ότι ειδικοί οικονομικοί σύμβουλοι βρίσκονται δίπλα στους σπουδαστές και τους βοηθούν για να βρεθούν λύσεις για κάθε «δύσκολη» περίπτωση.
Επιπλέον, το Deree συνεργάζεται με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προσφέροντας σε φοιτητές των ελληνικών δημόσιων ιδρυμάτων που έχουν διακριθεί για την ακαδημαϊκή τους επίδοση, την ευκαιρία να ακολουθήσουν παράλληλα μία από τις 43 υποειδικότητες (minor) που διαθέτει. Συγκεκριμένα για το έτος 2017-2018 το πρόγραμμα προσφέρει 80 υποτροφίες, καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος των διδάκτρων σε συνεργασία με το Κολλέγιο.
Το κόστος σπουδών μπορεί να μειωθεί περαιτέρω αν κάποιος νέος επιλέξει να εργαστεί part-time στις θέσεις που «ανοίγουν» κάθε χρόνο στα διοικητικά γραφεία του Κολεγίου, ενώ για όσους σπουδαστές επιθυμούν να κάνουν πρακτική άσκηση σε ξένες εταιρείες ή να παρακολουθήσουν μαθήματα σε ξένα πανεπιστήμια το Deree μεριμνά αναλόγως.
Πιστοποίηση και αναγνώριση
Τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά ακαδημαϊκά προγράμματα του Deree πιστοποιούνται από τον φορέα που πιστοποιεί και τα πτυχία στο Harvard, το Yale και το MIT. Πρόκειται για τον New England Association of Schools and Colleges (NEASC), τον αρχαιότερο και σημαντικότερο οργανισμό πιστοποίησης στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στον οποίο εντάσσεται και το Deree. Κατά συνέπεια τα πτυχία του αναγνωρίζονται όχι μόνο στην Αμερική, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, γι' αυτό και απόφοιτοί του γίνονται δεκτοί για μεταπτυχιακές σπουδές σε μερικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.
Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, οι τίτλοι σπουδών του πιστοποιούνται από το Open University (OU) του Ηνωμένου Βασιλείου. Επομένως, η ευρωπαϊκή πιστοποίηση συνεπάγεται την απόκτηση –κατά την αποφοίτηση– ενός δεύτερου πτυχίου από το OU.
Η αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας για το πτυχίο από το Deree επισφραγίζεται και μέσω της αναθεωρημένης ρύθμισης του σχετικού νόμου για τα κολέγια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 75 του ψηφισθέντος νόμου Ν. 4310/2014 «Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις.» (ΦΕΚ Α΄ 258 / 8-12-2014) προβλέπει τα εξής:
«1. Η περίπτωση β' της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3696/2008 αντικαθίσταται ως εξής:
"β. Επίσης, περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη κατηγορία (κολλέγια) πάροχοι υπηρεσιών μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, των οποίων τα προγράμματα σπουδών οδηγούν σε πρώτο πτυχίο (bachelor's) τουλάχιστον τριετούς διάρκειας ή σε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (master's), εφόσον αυτά τα συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών έχουν πιστοποίηση (accreditation) από διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων ορίζονται οι διεθνείς οργανισμοί πιστοποίησης.»
2. Η παρ. 1 του άρθρου 49 του ν. 4264/2014 (Α' 118) αντικαθίσταται ως εξής:
"1. Το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (Σ.Α.Ε.Π.) του π.δ. 38/2010 «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και άλλες διατάξεις» (Α' 78), είναι αρμόδιο και για την αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας των τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης της περίπτωσης α' της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3696/ 2008 (Α' 177) και των πτυχίων και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών της περίπτωσης β' της ίδιας παραγράφου, όπως αυτή αντικαταστάθηκε από την παρ. 23α του άρθρου 30 του ν. 4111/2013 (Α' 18) και από την περίπτωση β' της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3696/2008. Κατά τα λοιπά, το Σ.Α.Ε.Π. εφαρμόζει αναλογικά τη διαδικασία του π.δ. 38/2010."»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Τι αλλάζει στις υπηρεσίες Υγείας με το νέο νομοσχέδιο
- Ντουμπάι: Υπό έλεγχο η φωτιά στον ουρανοξύστη Torch Power
- Αντιμέτωπη με αδιέξοδο η Boxer Φειδάς - Κατέθεσε αίτηση εξυγίανσης
- Συναγερμός στην αγορά από τα χρέη της Υγείας
- Βουλή: Εγκρίθηκε η τοποθέτηση των Χρ. Λεοντή - Γ. Θαλασσινού στο δ.σ. της ΕΡΤ
- Προ των πυλών ο καύσωνας και στην Ελλάδα
- Έρχονται νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ
- Από 1η Σεπτεμβρίου ανάληψη μετρητών στα 1.800 ευρώ το μήνα
- Τα συν και τα πλην του εξωδικαστικού
- Φόρος εισοδήματος: Τρεις στους 10 δεν πλήρωσαν την α' δόση
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Τι αλλάζει στις υπηρεσίες Υγείας με το νέο νομοσχέδιο
- Τα συν και τα πλην του εξωδικαστικού
- ΣΤΑΣΥ: «Βάζει πόδι» σε υποδομές 15 δισ.για μετρό - τραμ στο Ισραήλ
- ΜΑΝ Diesel&Turbo ΕΛΛΑΣ: Έμπρακτη στήριξη της ελληνικής οικονομίας
- Νέες αυξήσεις προ των πυλών στα τιμολόγια της ΔΕΗ
- Τι απαντά η Eldorado Gold στο ΥΠΕΝ περί διαιτησίας
- Η νέα ιδεολογική μασκότ της κυβέρνησης Τσίπρα
- Τα δίδακτρα και η πιστοποίηση των κολεγίων: Μύθοι και αλήθειες
- Τελευταία ευκαιρία για 400.000 επιχειρήσεις

- Τελευταία Νέα New Money
- Τα δίδακτρα και η πιστοποίηση των κολεγίων: Μύθοι και αλήθειες
- Μαίνεται η κόντρα Τσίπρα - Μητσοτάκη για υγεία, σημαία και Βενεζουέλα
- Τι απαντά η Eldorado Gold στο ΥΠΕΝ περί διαιτησίας
- ΜΑΝ Diesel&Turbo ΕΛΛΑΣ: Έμπρακτη στήριξη της ελληνικής οικονομίας
- Τι αλλάζει στις υπηρεσίες Υγείας με το νέο νομοσχέδιο
- Νέες αυξήσεις προ των πυλών στα τιμολόγια της ΔΕΗ
- Με μια σημαία, ο Τσίπρας «ξεχαρμάνιασε»
- ΣΤΑΣΥ: «Βάζει πόδι» σε υποδομές 15 δισ.για μετρό - τραμ στο Ισραήλ
- Η νέα ιδεολογική μασκότ της κυβέρνησης Τσίπρα
- Τελευταία ευκαιρία για 400.000 επιχειρήσεις
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Συμφωνία εκατομμυρίων δολαρίων για τον πρώην διευθυντή του FBI
- Υπερωρίες για έκδοση 63.000 συντάξεων έως τον Σεπτέμβριο
- Γιατί δεν μπορείτε να "ξεκολήσετε" το παιδί από την παραλία;
- Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στις περιοχές Γέρας – Πλωμαρίου στη Μυτιλήνη
- Έμφαση στις νέες γεύσεις στην αγορά παγωτού
- Νέος γύρος σεισμικών ερευνών από τον Δεκέμβριο
- Σήμερα ή Δευτέρα οι οριστικές αποφάσεις για αυξήσεις στο ρεύμα
- Συνεχείς αναζωπυρώσεις στη Μυτιλήνη
- Εκκενώθηκε ουρανοξύστης στο Ντουμπάι λόγω πυρκαγιάς
- Αναζητώντας θερινά "καλά μαντάτα" με το βλέμμα σε ΔΕΘ και δημοσκοπήσεις