Τα collaterals κρίνουν και το ΧΑ

Του Δημήτρη Παφίλα

Ο συγχρονισμός (timing) των θέσεων που λαμβάνει κανείς έναντι της αγοράς, όταν πραγματοποιηθεί την λάθος στιγμή μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικός για απλούς επενδυτές και ζημιογόνος για επαγγελματίες.

Όπως συμβαίνει από τα τέλη Οκτωβρίου με τα τρία αγγλικά funds - Marshall wace, Lansdowne Part., Ocean Capital - τα οποία επέμεναν να σορτάρουν από το καλοκαίρι

εναντίον των μετοχών των ελληνικών τραπεζών και εναντίον της δέσμευσης των διοικήσεων τους να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια. Από τα μέσα Νοεμβρίου, ο Γενικός Δείκτης κέρδισε 150 μονάδες ενώ η μετοχή της Πειραιώς - τράπεζας που ανακοίνωσε μείωση NPLs - καταγράφει κέρδη 53%, ενώ και οι υπόλοιπες τράπεζες κατέγραψαν άνοδο άνω του 23%. O συγχρονισμός των ξένων ήταν, ως ένα βαθμό, καταστροφικός καθώς τις προηγούμενες ημέρες κατέστη αντιληπτό ότι, δεν βγαίνει το μεγάλο «παιχνίδι» που ξεκίνησαν το καλοκαίρι ποντάροντας πάνω στην ατζέντα του ΔΝΤ για νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Διαχειριστής ξένου fund επισημαίνει, ότι, τα συγκεκριμένα funds έπαθαν ότι, και η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων τους το 2015, όταν συμμετείχαν στις αυξήσεις κεφαλαίου του 2015, με δεδομένα τα προβλήματα τρων κόκκινων δανείων και της ελληνικής οικονομίας- η οποία είχε φθάσει στο χείλος εξόδου από το ευρώ (Αύγουστος 2015). Όταν έπρεπε δηλαδή να πουλήσουν τις μετοχές δεν το έπραξαν, και το πράττουν τώρα, που αρχίζουν να φαίνονται τα αποτελέσματα των στόχων που είχαν θέσει προς τον ευρωπαίο επόπτη.

Όπως θα δούμε, το δεύτερο λάθος που συνεχίζουν να κάνουν αφορά επικείμενα τα stress tests των τραπεζών : οι τραπεζίτες θα λάβουν τις οικονομικές παραδοχές των ελέγχων από τον επόπτη. Το δυσμενές σενάριο που πέρασαν το 2015 δεν αντικατοπτρίζεται σήμερα στην οικονομία, ωστόσο μαζικοί πλειστηριασμοί ακινήτων θα είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά. Οι τράπεζες υπολογίζουν να εκπλειστηριαστούν 15.000 ακίνητα.

Εάν όμως, η αξία των ενεχύρων (ακινήτων) δεν καταρρεύσει και σταδιακά κινηθεί ανοδικά. Η εξέλιξη θα αρχίσει να γίνεται αντιληπτή από την αγορά και τους επενδυτές. Τότε αναμένεται να ξεκινήσει η πραγματική άνοδος των τραπεζών. Η κρίσιμη παράμετρος, συνεπώς, είναι που θα κινηθεί η αξία των ενεχύρων (collaterals) που έχουν στα χέρια τους οι τράπεζες. Με δεδομένο ότι, οι πλειστηριασμοί είχαν σταματήσει επί 7 χρόνια κανείς δεν περιμένει μια εκτίναξη ή μια ταχύτατη διαδικασία. Αντίθετα, μια λελογισμένη αντιμετώπιση θα επιδράσει ευεργετικά στα βιβλία τους για να μην πέσουν ραγδαία οι τιμές. Ως εκ τούτου, οι παραινέσεις του πρωθυπουργού προς τους τραπεζίτες για επιτάχυνση στο κυνήγι των κακοπληρωτών, θα έλεγε ότι, ήταν λάθος.

Έντονο ενδιαφέρον το 2018 – Τα πρώτα deals

Το ελληνικό, όμως, χρηματιστήριο το οποίο ήταν πρωταθλητής αποδόσεων το 2017 από τα τέλη του περασμένου χρόνου αρχίζει να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον μεγάλων ξένων επενδυτών, τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από την Ευρώπη. Όταν οι διεθνείς αγορές είναι υπερχειλισμένες από την ρευστότητα, δεν είναι διόλου παράξενο, οι fund managers των αναδυομένων αγορών να αναζητούν την διαφοροποίηση σε αγορές- όπως η Ελλάδα – η πιστοληπτική ικανότητα της οποίας θα αναβαθμιστεί λόγω της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Η χρηματιστηριακή αγορά, όμως, τον πρώτο μήνα του 2018 άρχισε να προεξοφλεί τις περιπτώσεις που πρωταγωνιστήσουν. Ο όμιλος Βιοχάλκο και ο όμιλος Ιντρακόμ προηγούνται σε αποδόσεις αφού η αγορά προεξοφλεί την επαναφορά στα κέρδη και την καλή τοποθέτηση στην αγορά. Η άνοδος στον Ελλάκτωρ σχετίζεται με τις μετοχικές ανακατατάξεις αλλά και το deal πώλησης στον Άνεμο. Η Σαράντης κινήθηκε ανοδικά λόγω εξαγοράς. Ο όμιλος Μυτιληναίου, η ΓΕΚ- Τέρνα πρωταγωνιστούν σε ενέργεια- παραχωρήσεις, ενω ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ κινούνται αντίστροφα με την περασμένη χρονιά εν όψει της ιδιωτικοποίησης. Περαιτέρω, τα διυλιστήρια συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν, ενώ Aegean και ΟΛΠ δείχνουν προοπτικές. ΟΠΑΠ και ΟΤΕ παραμένουν σταθερές, ωστόσο η απόδοση και τα μερίσματα τους θα αλλάξουν την εικόνα.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μια σειρά από υγιείς εταιρείες συνεχίζουν να προσελκύουν κεφάλαια και συνήθως από τις αναπτυσσόμενες προκύπτουν τα νέα blue Chips. Όσες αναζητήσουν την εξωστρέφεια με νέα κεφάλαια θα αλλάξουν για πάντα τα σημερινά τους επίπεδα. Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται και αλλαγή «φρουράς» επενδυτών σε εταιρείες που θα αποτελέσουν δυνατά turnaround σ' ότι αφορά τα μεγέθη τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα