Τ. Ριφάι: Success Story η Ελλάδα στον τουρισμό αλλά κάτι δεν πάει καλά με τα έσοδα

Της Στεφανίας Σούκη

Ειδική τεχνική ομάδα προκειμένου να συνδράμει ώστε να εξεταστεί λεπτομερώς το θέμα της μεγάλης απόκλισης μεταξύ της αύξησης των διεθνών αφίξεων και της πτώσης των εσόδων του ελληνικού τουρισμού το 2016 ετοιμάζεται να στείλει ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO), Ταλέμπ Ριφάι, όπως γνωστοποίησε πριν από λίγο στην κοινή συνέντευξή του με την υπουργό Τουρισμού κ. Ελενα Κουντουρά.

«Βλέποντας τα νούμερα των αφίξεων και των εισπράξεων στην

Ελλάδα το 2016, θεωρώ ότι κάτι δεν πάει καλά με τα έσοδα», ανέφερε ο κ. Ριφάι. «Εχω ένα ερωτηματικό σε σχέση με τον τρόπο που γίνονται οι υπολογισμοί (σ.σ. κι αυτό δεδομένου ότι πτώση εσόδων υπήρξε και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, ωστόσο όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό), γι' αυτό και σκοπεύω να στείλω ειδική τεχνική ομάδα που θα συνδράμει στο έργο της εξέτασης των στοιχείων και του τρόπου με τον οποίο αυτά συλλέγονται. Ο αριθμός των αφίξεων είναι λογικός για εμάς, λόγω και των θετικών επιδόσεων των τελευταίων ετών αλλά και των στοιχείων από τις αεροπορικές εταιρείες και τις πύλες εισόδου της χώρας. Για το θέμα των εισπράξεων όμως δεν μπορώ να φανταστώ πώς είναι δυνατόν ένας τουρίστας να ξοδεύει λιγότερα από 500 δολάρια στην Ελλάδα. Για παράδειγμα στο κομμάτι του υπολογισμού δεν είμαι σίγουρος αν υπολογίζονται οι δαπάνες για ψώνια από έναν τουρίστα...»

Σημειώνεται εδώ ότι από πλευράς της Τράπεζας της Ελλάδας, που συγκεντρώνει τα έσοδα, τονίζεται ότι δεν έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο συλλέγονται τα στοιχεία στα κατά τόπους αεροδρόμια της χώρας.

Από την πλευρά της, η υπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά ανέφερε ότι «όλα τα στοιχεία από tour operators, επίσημες στατιστικές των κρατών που έχουν δορυφόρους λογαριασμούς, τη μελέτη του ΙΤΕΠ και τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τον τζίρο των τουριστικών επιχειρήσεων αποτυπώνουν μία πολύ θετική εικόνα. Αυξήσαμε 10% τον τουρισμό υψηλών εισοδημάτων. Ολοκληρώνουμε το σύστημα των δορυφόρων λογαριασμών με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να έχουμε μία πιο συνολική εικόνα για τα στοιχεία των αφίξεων και των εσόδων στην Ελλάδα. Μέσα στο 2017 θα έχουμε αυτή τη μέθοδο που είναι πολύ αξιόπιστη και ο κ. Ριφάι υποσχέθηκε να μας παρέχει υποστήριξη».

Η υπουργός Τουρισμού επεσήμανε ακόμη ότι οι μήνες Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος του 2016 ήταν οι καλύτεροι όλων των εποχών, ενώ το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου έχει διψήφια αύξηση σε σύγκριση με πέρυσι. Αντίστοιχα, το 2017 έχει ξεκινήσει με διψήφια αύξηση των προκρατήσεων.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στο newmoney.gr, ο κ. Ριφάι είχε δηλώσει ότι «η Ελλάδα αποτελεί ένα success story στο χώρο του τουρισμού τα τελευταία 2-3 χρόνια αν ληφθούν υπόψη οι ειδικότερες συνθήκες και οι προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει η χώρα σε όλα τα επίπεδα. Ακριβώς αυτή την επιτυχία επεσήμανα στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας αυτές τις μέρες που βρίσκομαι στην Αθήνα. Ενας εξωτερικός παρατηρητής, μέσα σε αυτό το περιβάλλον, με την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα και τις ευρύτερες γεωπολιτικές συνθήκες στην περιοχή με την έξαρση του προσφυγικού ζητήματος, θα περίμενε ότι ο προορισμός ''Ελλάδα'' θα πήγαινε από το κακό στο χειρότερο».

Keywords
Τυχαία Θέματα