Συζητήσεις ΗΠΑ-Γκουαϊδό για την απομάκρυνση του Μαδούρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν νέους τρόπους να πιέσουν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία, καθώς και άλλα μέσα για να παράσχουν βοήθεια στους ανθρώπους της οικονομικά κατεστραμμένης νοτιοαμερικανικής χώρας, αφού η προσπάθεια του Σαββατοκύριακου απέτυχε.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πένς, ταξιδεύει τη Δευτέρα στην κολομβιανή πρωτεύουσα για να συναντηθεί με μέλη περιφερειακού συνασπισμού και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό για να συζητήσουν τα επόμενα

βήματα που αποσκοπούν στην απομάκρυνση του Μαδούρο.

Ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Πενς αναμένεται να ανακοινώσει «σαφείς ενέργειες», μιλώντας στα μέλη της Ομάδας Lima, έναν συνασπισμό από περισσότερες από δώδεκα χώρες που συσπειρώνονται για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Βενεζουέλα.

"Θα δείξουμε στον κόσμο και στον Μαδούρο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται δίπλα στον λαό της Βενεζουέλας και δίπλα στον Γκουαϊδό", δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους, μιλώντας υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας. "Και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα του μέχρι να αποκατασταθεί η δημοκρατία και να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια εκεί όπου πρέπει να πάει".

Η εμφάνιση του Πενς ενώπιον της Ομάδας Lima έρχεται δύο ημέρες μετά από μια προσπάθεια παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κολομβία στα σύνορα να αποτυγχάνει βίαια, με δυνάμεις πιστές στον Μαδούρο να πυροδοτούν δακρυγόνα και να στοχεύουν τους ακτιβιστές που συνόδευαν τις προμήθειες. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 300 τραυματίστηκαν.

Ο αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν "το πλήρες μέτρο της οικονομικής και διπλωματικής τους βαρύτητας για το θέμα αυτό". Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δεν απέκλεισε την αποστολή στρατιωτικής δύναμης των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα