Ελεγχόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Ράλι στην Intralot, σε υψηλό 3ετίας η μετοχή (upd)

(last update 13.10) Ελεγχόμενη πτώση εμφανίζει την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την ελληνική αγορά να βρίσκεται σταθερά άνω των 1.220 μονάδων, ενόσω οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα αφενός στα αισιόδοξα εταιρικά αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου, αφετέρου στο διεθνές περιβάλλον, όπου κυριαρχούν τα «στοιχήματα» για το ύψος των επιτοκίων.

Στο ταμπλό, τώρα, το ενδιαφέρον εστιάζει στην Intralot, η οποία για πρώτη φορά από το 2020 επιστρέφει στην Κύρια Αγορά,

μετά την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 135 εκατ. ευρώ. Η μετοχή, μέχρι στιγμής (13.10), πραγματοποιεί ράλι κατά 7% και αναρριχάται στο 0,77 ευρώ (υψηλό 3ετίας), έχοντας όγκο σχεδόν 3 εκατ. τεμαχίων.

Από εκεί και πέρα, οι τραπεζικές μετοχές υποχωρούν για 2η διαδοχική ημέρα, παρά τα εντυπωσιακά μεγέθη του γ’ τριμήνου, ενώ οι ΔΕΗ και Jumbo αναδιπλώνονται κάτω των 10 και 27 ευρώ, αντίστοιχα. Στον αντίποδα, πέραν της Intralot, σημαντικά κέρδη καταγράφει και η μετοχή της Intracom, η οποία ενισχύεται κατά 3%.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει συγκρατημένη πτώση κατά 0,37% και διαμορφώνεται στις 1.224,35 μονάδες, χάνοντας 4,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.228,87 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 11 μονάδες (από 1.222,28 έως 1.233,29 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 16 εκατ. ευρώ.

Στο «κόκκινο» οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, παρά τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα, τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, διολισθαίνει στο «κόκκινο» για 2η διαδοχική ημέρα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -0,71% και τις 992 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενδεικτικά, υποχωρεί στο -0,6% και τα 5,46 ευρώ, με τη μετοχή της Alpha Bank να έπεται στο -0,2% και το 1,45 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank είναι αμετάβλητη στο 1,54 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς περιορίζεται στο -1% και τα 2,90 ευρώ.

Alpha Bank -0,21% 1,4565 ευρώEurobank -0,03% 1,5495 ευρώΕθνική Τράπεζα -0,65% 5,464 ευρώΠειραιώς -0,96% 2,902 ευρώΤι συμβαίνει στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,37% και 2.985 μονάδες), η μετοχή της Aegean οπισθοχωρεί κατά σχεδόν 2% και προσγειώνεται στα 11,4 ευρώ, ενώ απώλειες άνω του 1% εμφανίζουν οι μετοχές των Lamda, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Σαράντης, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ. Την ίδια στιγμή, οι Coca – Cola, Jumbo, ΕΛΠΕ και Quest χάνουν πέριξ του 0,5%. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΤΕ ενισχύεται στο +0,9% και τα 13,6 ευρώ, ενώ κέρδη πέριξ του 1% παρουσιάζουν οι μετοχές των Ελλάκτωρ – ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,17% και 2.009 μονάδες), η μετοχή της Intracom ξεχωρίζει θετικά στο +3,2% και τα 2,2 ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από το ράλι στην Intralot. Παράλληλα, η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής διευρύνεται στο +2,1% και τα 2,4 ευρώ. Αντίθετα, οι μετοχές των BriQ και Fourlis περιορίζονται κατά τουλάχιστον 1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 38 μετοχές κινούνται ανοδικά, 48 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 83,0 δισ. ευρώ.

Οι 5 μετοχές που ξεχωρίζουνΗ μετοχή της Intralot ίπταται στο +7% και το 0,77 ευρώ, στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2020. Κοντά στα 3 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με την εισηγμένη να επιστρέφει στην Κύρια Αγορά, έπειτα από απουσία τριών ετών. Κοντά στο +30% η μεταβολή των τελευταίων 30 ημερών.Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, παρά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου, αναδιπλώνεται κάτω των 5,5 ευρώ, έχοντας τζίρο 3,2 εκατ. ευρώ. Θέμα ημερών η έναρξη της διαδικασίας αποεπένδυσης του δημοσίου, το οποίο θα διαθέσει το πρώτο πακέτο μετοχών (έως 25%).Η μετοχή της Πειραιώς «πέφτει» κάτω των 2,9 ευρώ, με την αξία των σημερινών συναλλαγών να προσεγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ. Τριψήφια τα κέρδη σε επίπεδο έτους, με τη μεταβολή στο τελευταίο 30ήμερο να ανέρχεται στο +12%.Η μετοχή της ΔΕΗ χάνει τουλάχιστον 1% και περιορίζεται κάτω του ψυχολογικού ορίου των 10 ευρώ. Στο +53% η άνοδος του 2023, στα 3,7 δισ. ευρώ η χρηματιστηριακή εταιρεία της εισηγμένης.Η μετοχή της Intracom κάνει μίνι – ράλι 3% και επιστρέφει στα 2,2 ευρώ, για πρώτη φορά από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Ώθηση από το άλμα στην Intralot, όπου η πλευρά Κόκκαλη ελέγχει το 32%. Στα 185 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση.Διαφύλαξη δυνάμεων

Το Χρηματιστήριο Αθηνών πατάει «φρένο» για 2η διαδοχική ημέρα, ενόσω οι επενδυτές αφομοιώνουν το πρόσφατο ράλι και εστιάζουν στον διεθνή παράγοντα, όπου εξακολουθούν να κυριαρχούν τα «στοιχήματα» για το ύψος των επιτοκίων.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ αξιολογούν τους κινδύνους σε πληθωρισμό και οικονομία, προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής, η οποία από το 2021 βρίσκεται σε σταθερή πορεία σύσφιγξης.

Οι αναλυτές, από την πλευρά τους, αισιοδοξούν ότι η περίοδος των υψηλότερων επιτοκίων είτε έχει ολοκληρωθεί είτε βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση, κάτι το οποίο αναμφίβολα βελτιώνει την επενδυτική ψυχολογία. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά.

Την ίδια στιγμή, τα εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου αποδεικνύονται ιδιαιτέρως ανθεκτικά, με την αγορά να περιμένει τις ανακοινώσεις των OTETitanΔΕΗ, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για την Πέμπτη. Τις προηγούμενες ημέρες, εξαιρετικά μεγέθη δημοσίευσαν οι Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Mytilineos, ΟΛΠ, Coca – Cola και ΕΛΠΕ.

Στο μεταξύ, σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές της Intralot, οι οποίες προέκυψαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 135 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η μετοχή της εταιρείας τέθηκε εκτός επιτήρησης, επιστρέφοντας στην Κύρια Αγορά για πρώτη φορά από το 2020.

Μην ξεχνάμε, τέλος, ότι η διαδικασία της αποεπένδυσης του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, καθώς μέσα στην εβδομάδα ολοκληρώνεται η διάθεση του 9% της Alpha Bank στην UniCredit. Αμέσως μετά ακολουθεί το πρώτο πακέτο στην Εθνική Τράπεζα (έως 25%), ενώ την άνοιξη η διαδικασία θα κλείσει με το 27% της Πειραιώς.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί ελαφρώς στο -0,19% και τις 441 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,29%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,03%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,23% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,44%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones προμηνύουν ένα σταθεροποιητικό άνοιγμα, μετά την 7η διαδοχική ανοδική συνεδρίαση.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου παραμένει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών, εν μέσω των απογοητευτικών προβλέψεων για τη διεθνή ζήτηση. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -0,03% και τα 77,3 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,10% και τα 81,6 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο +0,01% και τα 1.973 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε ακόμα

Η άδεια καρέκλα του Κασσελάκη, ο Προκόπης και ο Καραμανλής, το δίλημμα της Εφης, ο Μητσοτάκης και ο Δούκας και η Alpha Bank στην τελική ευθεία

Ο επενδυτής με τα Drones – Γιατί η VNK του Βασίλη Κάτσου “μπήκε” στην ALTUS LSA

Αθανασίου (Lamda): «Επιθετικός, αλλά επιτεύξιμος ο στόχος μεγάλο κομμάτι του Ελληνικού να είναι έτοιμο το 2026»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα