Συρρίκνωση Δημοσίου και λιγότερους φόρους θέλουν οι Έλληνες

Μικρότερο Δημόσιο και χαμηλότερη φορολογία επιθυμεί η πλειοψηφία των Ελλήνων, ακόμα κι αν αυτό ισοδυναμεί με «μαχαίρι» σε κοινωνικές δαπάνες, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας του Ινστιτούτου «διαΝΕΟσις» υπό τον τίτλο «Τι πιστεύουν οι Έλληνες», για τον Μάρτιο του 2017.

Συγκεκριμένα, έξι στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι «χρειαζόμαστε μικρότερο δημόσιο τομέα», ενώ το ίδιο ποσοστό εκτιμά ότι «το κράτος επεμβαίνει υπερβολικά και δεν επιτρέπει στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας να δημιουργήσει πλούτο και θέσεις εργασίας».

Το 62,1% θεωρεί ότι η κρίση οφείλεται

κυρίως στις δικές μας αδυναμίες ενώ επικρατεί ένας μεγαλύτερος ρεαλισμός και μια διάθεση να δοκιμαστεί ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης πιο ανοιχτό και λιγότερο εξαρτημένο από το κράτος.

Την ίδια ώρα, το ποσοστό όσων θεωρούν ότι «πρέπει να υπάρχει υψηλή φορολογία και ισχυρό κράτος πρόνοιας για όλους» περιορίζεται στο 31,9% από 49,7% τον Απρίλιο του 2015.


Αντίστοιχα, το ποσοστό όσων θεωρούν ότι «πρέπει να υπάρχει χαμηλή φορολογία έστω και αν υπάρχει λιγότερη κρατική μέριμνα» αυξάνεται στο 54,5% από 39,2% τον Απρίλιο του 2015.

Στο ίδιο πλαίσιο, μόλις τέσσερις στους 10 πιστεύουν ότι «η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας είναι σωστή», ενώ το 71,1% εκφράζει την πεποίθηση ότι «η φοροδιαφυγή δεν μπορεί να παταχθεί».

Επίσης, ένας στους τρεις Έλληνες παραδέχεται ότι «αφού τόσο πολλοί φοροδιαφεύγουν, όταν μπορώ φοροδιαφεύγω κι εγώ» και τέσσερις στους 10 χαρακτηρίζουν τη φοροδιαφυγή «θεμιτή άμυνα κατά της υπερβολικής φορολογίας».

Τρεις στους πέντε ερωτηθέντες θεωρούν την παγκοσμιοποίηση απειλή για την Ελλάδα σε αφηρημένο επίπεδο, ωστόσο θεωρείται ως η μοναδική ευκαιρία για την επιστροφή στην ευημερία.

Παρατηρείται επίσης άνοδος του ευρωσκεπτικισμού, ενώ η εχθρότητα προς τους μετανάστες παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες βλέπει αρνητικά τους μουσουλμάνους, ενώ δύο στους πέντε δηλώνουν ότι θα ενοχλούνταν από την ανέγερση τζαμιού στην Ελλάδα.


Πιο αναλυτικά, από την έρευνα προκύπτει ότι:

-1 στους 3 Έλληνες επιθυμεί την επιστροφή στη δραχμή

- 6 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι χρειαζόμαστε μικρότερο δημόσιο τομέα

- 6 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι σε 10 χρόνια από σήμερα θα υπάρχουν ακόμη capital controls

- 6 στους 10 Έλληνες πιστεύουν πως από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε. περισσότερο ωφελημένη βγήκε η Ε.Ε.

-8 στους 10 αγρότες πιστεύουν πως από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε. περισσότερο ωφελημένη βγήκε η Ε.Ε.

-18,9% το ποσοστό των πολιτών που πιστεύουν ότι στην Ελλάδα αναγνωρίζονται και επιβραβεύονται οι άξιοι.

- 6 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι το καλύτερο μοντέλο διακυβέρνησης είναι το σουηδικό.

- 4 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι η πιο επείγουσα μεταρρύθμιση που πρέπει να γίνει είναι η αλλαγή του φορολογικού συστήματος.

-6 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι σε 10 χρόνια από σήμερα θα υπάρχουν ακόμη capital controls.

-53% των Ελλήνων δηλώνουν πως ενημερώνονται κυρίως από το ίντερνετ.

-54,2% πιστεύουν ότι για να θεωρείται κάποιος Έλληνας πρέπει να υιοθετεί τα ελληνικά ήθη και έθιμα

Keywords
Τυχαία Θέματα