Σύνοδος Κορυφής: Δεν μπορεί να ξεκινήσει η β' φάση διαπραγματεύσεων για το Brexit

Του Ιωάννη Αντύπα

Διαστάσεις ελληνικής διαπραγμάτευσης τείνει να πάρει η διαδικασία των συνομιλιών για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ καθώς οι ηγέτες διαπίστωσαν στη Σύνοδο Κορυφής πως έχει γίνει πρόοδος μεν, αλλά δεν είμαστε ακόμα σε σημείο που επιτρέπει την έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων

Σε ανακοίνωση τους με την ολοκλήρωση της δεύτερης συζήτησης για το Brexit, αυτή τη φορά χωρίς τη Βρετανή Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, οι αρχηγοί της ΕΕ διαπίστωσαν πως έχει γίνει μια πρόοδος ειδικά στο θέμα των δικαιωμάτων των πολιτών στις δύο πλευρές της Μάγχη και στο ρόλο που θα έχει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Επίσης φαίνεται να υπάρχει κάποια πρόοδος στη σύγκλιση αποφάσεων για την Ιρλανδία και τη συμφωνία που έχει με το Ηνωμένο Βασίλειο για τον καθορισμό των συνόρων τους, όμως δεν φαίνεται η ίδια κατάσταση για το μέγεθος των χρημάτων που θα κληθεί η ΜΒ να καταβάλει με την έξοδο της από την ΕΕ.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση λέει πως αν και το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε πως θα τιμήσει τις χρηματικές της υποχρεώσεις “δεν έχει υπάρξει κάποια σαφής τοποθέτηση ως προς το ύψος τους”.

Από τη πλευρά της η Τερέζα Μέι σε συνέντευξη Τύπου είπε πως στην εισήγηση της στους αρχηγούς τόνισε πως θέλει μια δίκαιη συμφωνία εταίρων με ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς, συμπληρώνοντας πως υπάρχουν προβλήματα στις διαπραγματεύσεις αλλά πως είναι αισιόδοξη για το τελικό αποτέλεσμα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις είπε πως θεωρεί και αυτή πως υπάρχει σύγκλιση σε κάποια από τα ανοιχτά θέματα όπως αυτό των δικαιωμάτων των πολιτών ΕΕ - ΗΒ.

Keywords
Τυχαία Θέματα