Συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική

Τα ερωτήματα «που βγαίνουν από τα χείλη κάθε Έλληνα» το οκταήμερο το οποίο παρήλθε από τη «Μαύρη Δευτέρα», σχεδιάζει να αναδείξει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης με αποκλειστικό θέμα την εθνική τραγωδία από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι της Ανατολικής Αττικής.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επαναλάβει κάτι που λέει συχνά τις τελευταίες ημέρες, ότι δηλαδή για τον ίδιο και το κόμμα του προτεραιότητα αποτελεί «να μη ζήσει ποτέ ξανά η Ελλάδα

μια τέτοια τραγωδία». Και σε αυτή την προσπάθεια, όπως θα υπογραμμίσει, «η Νέα Δημοκρατία ζητά να απαντηθούν τα ερωτήματα και να αποδοθούν οι ευθύνες». Αλλά δεν μένει μόνον σε αυτό: «ετοιμάζει να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις ώστε οι πολίτες να αισθανθούν ασφαλείς».

«Η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο σεβάστηκε τον πόνο που προκαλεί η απώλεια των θυμάτων, αλλά από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε με απόλυτη συναίσθηση του ρόλου της ως αξιωματικής αντιπολίτευσης την πρωτοφανή αυτή τραγωδία», υποστηρίζουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη. «Ουδέποτε κάποιο κόμμα που ήταν στην αντιπολίτευση δεν τήρησε τόσο υπεύθυνη στάση κι αυτό πρώτοι απ’ όλους οφείλουν να το αναγνωρίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ», συμπληρώνουν.

Ανικανότητα και κυνισμός

Επισημαίνουν ότι, αντιθέτως, η κυβέρνηση επέδειξε «έναν συνδυασμό ανικανότητας και κυνισμού». Καταλογίζουν επίσης σοβαρότατο έλλειμμα στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση μιας κρίσης, αλλά και στη διαχείριση της κρίσης». Και σε αυτό το πλαίσιο, η Νέα Δημοκρατία έχει θέσει σειρά ερωτημάτων στα οποία δεν έχει λάβει ουσιαστικές απαντήσεις όπως:

*Γιατί δεν λειτούργησε ο αριθμός 112 που δίνει τη δυνατότητα να λάβουν μήνυμα όλοι οι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων που βρίσκονται σε περιοχή που κινδυνεύει;
*Γιατί η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τα Μέσα Ενημέρωσης για να προειδοποιήσει τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
*Με βάση ποιο σχέδιο εξελίχθηκε η διάσωση των ανθρώπων που έπεσαν στη θάλασσα; Πολλοί από τους διασωθέντες αναφέρουν ότι περισυνελέγησαν από ιδιωτικά σκάφη, από πλοία που περνούσαν τυχαία και βάρκες εθελοντών. Το Υπουργείο Ναυτιλίας πότε ξύπνησε;
*Με βάση ποιο σχέδιο και ποια εντολή, την ώρα της εξέλιξης της πυρκαγιάς, αποβιβάζονταν δεκάδες οχήματα στο λιμάνι της Ραφήνας και βάσει ποιας λογικής εκτρέπονταν τα αυτοκίνητα από τη Λεωφόρο Μαραθώνος προς το Μάτι; Ποιος έδωσε τις σχετικές εντολές;
*Πώς είναι δυνατόν όταν από τις 8:15 το βράδυ ήταν γνωστό το μέγεθος της καταστροφής, στις 12 τα μεσάνυχτα οι επιτελείς να διαβεβαιώνουν μπροστά στις κάμερες τον πρωθυπουργό ότι το φαινόμενο είναι σε ύφεση ενώ δεκάδες άνθρωποι είχαν ήδη χαθεί; Δεν ήξεραν τι γινόταν ή συνειδητά ψεύδονταν;

Υποδύθηκαν ρόλους μπροστά στις κάμερες

Στην αξιωματική αντιπολίτευση στέκονται ιδιαίτερα στο τελευταίο αυτό ζήτημα, επισημαίνοντας ότι «αυτή την εικόνα δεν θα την ξεχάσει κανένας Έλληνας, όσες ανακοινώσεις και αν βγάλει το Μέγαρο Μαξίμου και όση λάσπη και αν ρίξει».

Όπως, εξάλλου, έλεγε τις προηγούμενες μέρες ο κ. Μητσοτάκης στις συσκέψεις που είχε με συνεργάτες του, «η Ελλάδα έχει, κατά καιρούς, ξαναδεί πολλούς ανίκανους πολιτικούς. Τόσους ανίκανους, κυνικούς και ψεύτες μαζί ποτέ άλλοτε».

Γαλάζιοι επιτελείς υπογραμμίζουν ότι αυτό που απέδειξε η εθνική τραγωδία είναι ότι «κυβερνούν άνθρωποι που ενώ γνώριζαν ότι είχαν χαθεί ζωές δεν δίστασαν να υποδύονται ρόλους μπροστά στις κάμερες. Η προσβολή είναι τεράστια και οι Έλληνες αυτό το ξέρουν, το έχουν εμπεδώσει. Όσο δε για τον κ. Τζανακοπουλο που ισχυρίστηκε χθες ότι δεν ήθελαν να μιλήσουν για νεκρούς μπροστά στις κάμερες ας εξηγήσει ποιος και γιατί κάλεσε τις κάμερες».

Χαρακτηρίζοντας, εξάλλου, «ψευδοεπιχείρημα» τον ισχυρισμό ότι ήταν αδύνατον να γίνει συντεταγμένη εκκένωση, σημειώνουν ότι ακόμα κι αν δεν υπήρχε χρόνος για κάτι τέτοιο, αυτό δεν δικαιολογεί γιατί δεν παρασχέθηκε ποτέ έστω μια ειδοποίηση, με σειρήνες, με οχήματα της αστυνομίας ή της πυροσβεστικής ή μέσω των ΜΜΕ, ώστε οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν την περιοχή ή έστω να κινηθούν πεζοί προς τη θάλασσα.

Η απραξία αυτή, τονίζουν, είναι ακόμη πιο εγκληματική δεδομένου ότι επίσημα καταγγέλλεται από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Πυροσβεστών ότι είχε γίνει εγκαίρως εισήγηση εκκένωσης της περιοχής, η οποία όμως δεν εισακούστηκε από τους αρμοδίους. Όλα δείχνουν ότι γρηγορότερη και σοβαρότερη αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική θα είχε σώσει ανθρώπινες ζωές. Αλλά αυτό φαίνεται ότι δεν απασχολεί την κυβέρνηση, που το μόνο που προσπαθεί, από τις πρώτες κιόλας ώρες της τραγωδίας, είναι η επικοινωνιακή συγκάλυψη της ολέθριας ανικανότητάς της.

Να απαντήσει η Δικαιοσύνη για τις ευθύνες

H άποψη που επικρατεί στην Πειραιώς για το ενδεχόμενο να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες είναι ότι αυτό αποτελεί ζήτημα το οποίο ήδη ερευνά η Δικαιοσύνη. Και, όπως σημειώνουν, είναι απαραίτητο η Δικαιοσύνη να απαντήσει πάρα πολύ γρήγορα. Χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα και δίδοντας έτσι στους πολίτες που αγωνιούν την αίσθηση ότι λειτουργεί το Κράτος δικαίου.

Η ρητορική ανάληψη από τον κ. Τσίπρας πολιτικής ευθύνης η οποία –ούτως ή άλλως– του ανήκει δεν αλλάζει την πραγματικότητα, τονίζουν. Και συμπληρώνουν ότι «το βέβαιο είναι ότι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του απέδειξαν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αναλάβουν επί της ουσίας την ευθύνη. Αισθάνονται πολύ άνετα στις θέσεις τους. Ούτε ένας από αυτούς δεν αισθάνθηκε το βάρος της ευθύνης. Ούτε ένας δεν είπε “φεύγω, πάω σπίτι μου, δεν τα κατάφερα”».

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα