Συνεχίζουν σε ανοδικό ρεύμα οι ευρωαγορές

Με εξαίρεση το Λονδίνο (που ανέκαθεν αλλά και λόγω Brexit είναι πιο... αντιδραστικό), τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης έκλεισαν ανοδικά, διευρύνοντας τα χθεσινά κέρδη εν μέσω κλίματος αισιοδοξίας για μια θετική έκβαση στο εμπορικό μέτωπο ΗΠΑ-Κίνας, αν και δηλώσεις του αμερικανού προέδρου, ο οποίος κατηγόρησε την Κίνα και την ΕΕ για χειραγώγηση των νομισμάτων τους, κράτησαν σε χαμηλά επίπεδα τα ευρωπαϊκά κέρδη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,24% υψηλότερα, στις 384,15 μονάδες.

O DAX

στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,43% στις 12.384,49 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,34% κι έκλεισε στις 7.565,70 μονάδες, ενώ στις 5.408,60 μονάδες και στο +0,54% έκλεισε ο CAC 40 στο Παρίσι.

Στο Μιλάνο, o FTSE MIB σημείωσε «άλμα» 1,53% κι έκλεισε στις 20.783,79 μονάδες.

Ο Τραμπ σημείωσε χθες πως «κάθε φορά που οι ΗΠΑ βάζουν δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, η Κίνα τεχνητά υποτιμά το γουάν.
«Και οι Ευρωπαίοι χειραγωγούν το ευρώ».
Επίσης, έστρεψε, παράλληλα, τα «βέλη» του προς την Ομοσπονδιακή Τράπεζα τονίζοντας πως η κεντρική τράπεζα πρέπει να γίνει «πιο υποστηρικτική» και να βοηθά την Ουάσιγκτον.

«Θα επικρίνω τη Fed αν συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων», ξεκαθάρισε ο αμερικανός πρόεδρος, ενώ αναφορικά με την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, ανέφερε ότι «η Fed πρέπει να πράττει ό,τι είναι καλό για τη χώρα».

Να σημειωθεί πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει, μέχρι στιγμής, αυξήσει δύο φορές τα επιτόκια εντός του 2018, στο εύρος 1,75%-2%, ενώ σχεδιάζει δύο ακόμη αυξήσεις έως το τέλος του έτους.

Οι δηλώσεις του Τραμπ αντισταθμίζουν την αισιοδοξία γύρω από τον νέο γύρο εμπορικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα, ενώ και ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμηση πως δεν θα υπάρξει σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες αυτής της εβδομάδας.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας εξέφρασε την ελπίδα ότι οι νέες συνομιλίες με τις ΗΠΑ θα βοηθήσουν στην επίλυση της εμπορικής διαμάχης, ενόψει της συνάντησης που θα έχουν οι δύο πλευρές αύριο (22/8) στην Ουάσιγκτον.

Keywords
Τυχαία Θέματα