Συνεχίζουν να εκτοξεύονται οι τιμές του πετρελαίου

του Γιάννη Τσιρογιάννη

Το προθεσμιακό συμβόλαιο λήξης Αυγούστου 2018 για το WTI ενισχύεται κατά 1,30% πάνω από τα 73,70 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει κέρδη της τάξεως του 0,50% στα 77,85 δολάρια ανά βαρέλι.

Οι τιμές συνεχίζουν να εκτοξεύονται εν μέσω μειωμένης παραγωγής. Σήμερα η Διεύθυνση διαχείρισης ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε στην εβδομαδιαία της ανάλυση ότι τα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 9,891 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 22 Ιουνίου.

Οι

αναλυτές της αγοράς ανέμεναν πτώση μόλις 2,572 εκατ. βαρελιών. Οι επενδυτές αναμένουν τα νέα στοιχεία για τη ζήτηση πετρελαίου την Παρασκευή.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές «φουσκώνουν» εξ αιτίας των εντάσεων εμταξύ ΗΠΑ και Ιράν, καθώς οι αμερικανικές αρχές απειλούν με κυρώσεις όσες χώρες δεν σταματήσουν τις εισαγωγές πετρελαίου από Ιράν, σε μια προσπάθεια να ανακόψει τη χρηματοδότηση της χώρας και την παραγωγή.

Η κίνηση έρχεται μετά την αύξηση παραγωγής του ΟΠΕΚ την προηγούμενη εβδομάδα, στη συνεδρίαση του στη Βιέννη, χωρίς όμως να ανακοινώσει κατά πόσο.

«Αν υποθέσουμε ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του θα αυξήσουν τον εφοδιασμό της αγοράς κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, το περισσότερο από αυτό θα αντικαταστήσει τη μείωση του όγκου εξαγωγών του Ιράν», σημειώνει ο Harry Tchilinguirian, υπεύθυνος στρατηγικής της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas.

Keywords
Τυχαία Θέματα