Συνεχίζεται το ανοδικό σερί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κέρδη στις ευρωαγορές για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, καθώς οι εμπορικές ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας υποχωρούν.

Οι εκατέρωθεν δασμοί που επέβαλαν αυτή την εβδομάδα Κίνα και ΗΠΑ θεωρήθηκαν από τους αναλυτές και τους επενδυτές λιγότερο επιθετικοί απ’ ό,τι φοβόντουσαν.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,43% υψηλότερα, στις 384,29 μονάδες.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη ο DAX

ενισχύθηκε κατά 0,85% κι έκλεισε στις 12.430,88 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε άνοδο 0,78% κι έκλεισε στις 5.494,17 μονάδες.

Την ίδια ώρα, σημαντική άνοδο 1,67% στις 7.490,23 μονάδες κατέγραψε ο FTSE 100 στο Λονδίνο, μία ημέρα αφότου οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στη διεξαγωγή μιας ειδικής Συνόδου Κορυφής για το Brexit στις 17-18 Νοεμβρίου.
Ώθηση στον FTSE 100 προσέφερε η βουτιά της στερλίνας, η οποία δέχεται σήμερα ισχυρές πιέσεις μετά το διάγγελμα της βρετανίδας πρωθυπουργού, Theresa May, που ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Το βρετανικό νόμισμα υποχωρεί κατά 1,5% έναντι του δολαρίου στο 1,3076 δολ.
Η στερλίνα είχε ενισχυθεί σε υψηλά δύο μηνών των 1,3215 δολαρίων την Τετάρτη, εν μέσω προσδοκιών για λύση στο θέμα των ιρλανδικών συνόρων.
Ωστόσο η May αποχώρησε ταπεινωμένη από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σήμερα ο βρετανικός Τύπος.

Στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώθηκε χθες στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, η βρετανίδα πρωθυπουργός δέχτηκε ασφυκτικές πιέσεις για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για το Brexit, ενδεχόμενο το οποίο απέρριψε κατηγορηματικά.

Οι «27» επιβεβαίωσαν πάντως την ανάγκη να βρεθεί μία νομικά δεσμευτική λύση για την αποφυγή σκληρών συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Β. Ιρλανδίας.
Ανοδικά κινήθηκε και ο FTSE MIB στο Μιλάνο, ο οποίος έκλεισε με κέρδη 0,69% στις 21.536,74 μονάδες, εν μέσω θετικών μηνυμάτων για τον ιταλικό προϋπολογισμό, ο οποίος θα πρέπει να έχει παρουσιαστεί έως τα μέσα Οκτωβρίου του 2018.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε κυβερνητική σύσκεψη και -όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Matteo Salvini- το κλίμα ήταν μάλλον θετικό.

«Η σύσκεψη της κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό πήγε καλά.
Ήταν χρήσιμη και θετική», δήλωσε αποχωρώντας από το γραφείο του ιταλού πρωθυπουργού.

Τα κέρδη των ευρωπαϊκών δεικτών παρέμειναν, πάντως, περιορισμένα, στον απόηχο ορισμένων απογοητευτικών στοιχείων για την οικονομία της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα σημερινά (21/9) στοιχεία της Markit, ο ιδιωτικός τομέας της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με έναν από τους ασθενέστερους ρυθμούς των τελευταίων δύο ετών τον Σεπτέμβριο του 2018, εν μέσω υποτονικής δραστηριότητας στον κατασκευαστικό κλάδο.

Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 54,2 μονάδες, από 54,5 μονάδες τον Αύγουστο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν ο δείκτης να παραμείνει αμετάβλητος.

Παρά το γεγονός ότι ο δείκτης παρέμεινε σε μεγάλη απόσταση από τις 50 μονάδες -που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας- υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2016, με εξαίρεση τον περασμένο Μάιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα