Συνεχίζει δυναμικά σε υψηλό έτους η Wall Street

Ισχυρά κέρδη 3,5% στις τράπεζες μετά και το καλύτερο τρίμηνο της δεκαετίας - Ενθαρρυντικά μάκρο από Κίνα μετρίασαν τους φόβους παγκόσμιας ύφεσης, εν μέσω αισιοδοξίας για εμπόριο - Tι είναι ο «χρυσός σταυρός» που σχηματίζει ο S&P 500;

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Ράλι ανακούφισης καταγράφηκε σήμερα στις διεθνείς αγορές, καθώς τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία από Κίνα έδιωξαν -προς το παρόν τουλάχιστον- τα μαύρα σύννεφα πάνω από την παγκόσμια οικονομία, εν μέσω φόβων για ύφεση.

Ταυτόχρονα οι επενδυτές

δείχνουν να ποντάρουν σε θετικη έκβαση των εμπορικών διαπραγματεύσεων σύντομα, με αποτέλεσμα πρώτες ύλες, αυτοκίνητα αλλά και τράπεζες να λαμβάνουν ώθηση.

O Dow Jones ενισχύθηκε 1,26% στις 26.256 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,15% στις 2.866, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 1,29% υψηλότερα στις 7.828 μονάδες.

Στο μεταξύ ο S&P 500, ο δείκτης-βαρόμετρο της Wall Street σχημάτισε το λεγόμενο «χρυσό σταυρό» (golden cross), ο οποίος εμφανίζεται στο γράφημα όταν διασταυρώνενεται ο Απλός Κινητός Μέσος 50 ημερών (SMAVG 50) με τον Μέσο 200 Ημερών, και τον S&P 500 να βρίσκεται πάνω από αυτήν την τιμή.

Θεωρείται bullish signal, δηλαδή αισιόδοξο σινιάλο για "αγορά".

Ισχυρά κέρδη είχαν οι τραπεζικές μετοχές, με τη Citigroup στο +3,46%, τη Morgan Stanley στο +3,18%, την Bank of America στο +3,46%, την Goldman Sachs στο +2,4% και την J.P. Morgan Chase στο +3,34%.

Την ίδια ώρα, ώθηση στον Nasdaq προσέφεραν οι μετοχές των Facebook (+1,21%), Amazon (+1,88%), Netflix (+2,92%) και Alphabet (+1,88%).

Ηπιότερα είναι τα κέρδη στη μετοχή της Apple (+0,68%), η οποία γύρισε προς στιγμήν σε αρνητικό έδαφος, μετά την είδηση ότι ο τεχνολογικός κολοσσός μείωσε τις τιμές στην Κίνα.

Σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου της Κίνας ανέκαμψε τον Μάρτιο του 2019 μετά από τέσσερις συνεχόμενους μήνες συρρίκνωσης, με τον σχετικό PMI να διαμορφώνεται στις 50,8 μονάδες, από 49,9 τον Φεβρουάριο, «σκαρφαλώνοντας» στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2018.

Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο παραμένουν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας, με τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να αναμένεται να διεξάγουν έναν νέο γύρο συνομιλιών αυτή την εβδομάδα, στην Ουάσιγκτον.

Την περασμένη εβδομάδα, οι δύο πλευρές σημείωσαν πρόοδο σε μια σειρά ζητημάτων.
Σημειώνεται ότι ο S&P 500 κατέγραψε άλμα 13,1% στο σύνολο του α’ τριμήνου του 2019, σημειώνοντας τις καλύτερες τριμηνιαίες επιδόσεις από το 2009 αλλά και το καλύτερο ξεκίνημα έτους από το 1998.

Την ίδια ώρα, μεικτά ήταν ορισμένα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική οικονομία, με τον δείκτη δολαρίου να «απαντά» με οριακές μεταβολές.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν απροσδόκητη πτώση 0,2% τον Φεβρουάριο του 2019, καθώς οι καταναλωτές μείωσαν τις δαπάνες τους σε κατασκευαστικά υλικά, έπιπλα, ηλεκτρονικά είδη και ενδύματα, εν μέσω ενδείξεων επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας.

Παράλληλα, ο μεταποιητικός κλάδος των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό από τον Ιούνιο του 2017 τον Μάρτιο, με τον σχετικό ΡΜΙ της HIS Markit να διαμορφώνεται στις 52,4 μονάδες, από 53,0 τον Φεβρουάριο.

Από την άλλη, ωστόσο, ξεχωριστά στοιχεία του Ινστιτούτου ISM έδειξαν ότι ο μεταποιητικός ΡΜΙ ανέκαμψε στις 55,3 μονάδες τον Μάρτιο, από 54,2 τον Φεβρουάριο, που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2016.

Επιπλέον, θετικά ήταν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις κατασκευαστικές δαπάνες, που αυξήθηκαν κατά 1% τον Φεβρουάριο και ανήλθαν σε υψηλό εννέα μηνών.
Άνοδο καταγράφουν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων στον απόηχο των οικονομικών στοιχείων, με εκείνη του 10ετούς να ενισχύεται κατά 7,6 μονάδες βάσης, στο 2,49%.

Keywords
Τυχαία Θέματα