Συνάντηση Τσίπρα - Μπάιντεν στο περιθώριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη

Του Γιάννη Μακρυγιάννη

Σημαντικές συζητήσεις με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν θα έχει σήμερα στη Νέα Υόρκη και στο περιθώριο της συνόδου των ηγετών στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρεθεί και στον ίδιο χώρο με τον Aμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, κατά την ειδική σύνοδο των

ηγετών για το προσφυγικό.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει το βράδυ (ώρα Ελλάδας) στη διεθνή αυτή συνάντηση που διοργανώνεται από ηγέτες, μεταξύ των οποίων είναι ο κ. Ομπάμα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και οι ηγέτες της Γερμανίας, της Σουηδίας, του Καναδά, του Μεξικού, της Ιορδανίας και της Αιθιοπίας.

Ο Aμερικανός πρόεδρος θα μιλήσει σήμερα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ ο Μπαν Κι Μουν, πέρα από την παρέμβασή του, με την οποία θα ξεκινήσει και επίσημα η σύνοδος του ΟΗΕ, θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν των ηγετών.

Της ειδικής συνόδου για το προσφυγικό θα προηγηθεί και η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Μπάιντεν, με κύριο αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο αμερικανός αντιπρόεδρος ασκεί πιέσεις, στο πλαίσιο ανάλογης προσπάθειας και του ΟΗΕ, προκειμένου οι δύο κοινότητες να συμφωνήσουν σε μια λύση έως το τέλος του 2016.

Η ελληνική πλευρά ελπίζει επίσης ότι ο κ. Μπάιντεν θα αναλάβει πρωτοβουλίες και στο μέτωπο του ελληνικού χρέους, ώστε να υπάρξει ρύθμιση μέσα στο έτος και πριν τη λήξη της θητείας Ομπάμα, καθώς αποτελεί θέση και της σημερινής ηγεσίας των ΗΠΑ μία συμφωνία για την απομείωσή του.

Το Κυπριακό πάντως συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχαν τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) στη Νέα Υόρκη ο κ. Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Η συνάντηση διήρκησε 45 λεπτά και ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε στον Κύπριο πρόεδρο τη στήριξη της Ελλάδας στις διακοινοτικές συνομιλίες και την σταθερή ελληνική θέση υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Η ομιλία για το προσφυγικό

Κατά τη χθεσινή του ομιλία από το βήμα του ΟΗΕ ο κ. Τσίπρας ζήτησε τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για το προσφυγικό, χαρακτηρίζοντας την προσφυγική κρίση ως μια παγκόσμια πρόκληση που κανένα κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του προειδοποιώντας μάλιστα ότι αν αποτύχει η προσπάθεια, τότε θα δοθεί χώρος σε εθνικιστικές και ξενοφοβικές δυνάμεις να δείξουν το πρόσωπό τους.

«Σε αυτή την πρόκληση ο ελληνικός λαός -παρά το ότι αντιμετωπίζει μια βαθιά οικονομική κρίση- απαντά κάθε μέρα εδώ και ενάμιση χρόνο με μία μόνο απάντηση: "Ναι, είναι το καθήκον μας"» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα