Συμβούλους για την πώληση ΔΕΚΟ αναζητά το ΤΑΙΠΕΔ

Το πρώτο βήμα για την πώληση των μεριδίων που κατέχει στις μεγαλύτερες ΔΕΚΟ πραγματοποιεί η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς σε συνεδρίασή της αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την απόφασή της για πρόσκληση «εκδήλωσης ενδιαφέροντος για πρόσληψη συμβούλων, οι οποίοι θα προτείνουν τους βέλτιστους τρόπους αξιοποίησης των μετοχικών ποσοστών που κατέχει το Ταμείο στα εξής περιουσιακά στοιχεία».

Τα «βασικά περιουσιακά στοιχεία» του Ταμείου δεν είναι άλλα από τις πολύφερνες νύφες ΔΕΗ,

ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και φυσικά τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Με την κίνηση αυτή καθίσταται μάλλον σαφές – αν και ίσως είναι λόγιο νωρίς για να εξαχθούν τελικά συμπεράσματα – ότι οι κυβερνητικές «αντιστάσεις» για πώληση της κυρίως της ΔΕΗ έχουν όχι απλά καμφθεί αλλά... εξαφανιστεί πλήρως.

Αναζητούν ρόλο για την Εγνατία

Ρόλο στην Εγνατία μετά την παραχώρηση του έργου σε ιδιώτη αναζητούν η εταιρεία και η κυβέρνηση, προκειμένου να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία και το προσωπικό της.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ η ανάθεση στους συμβούλους της ιδιωτικοποίησης, του ενδεχόμενου η Εγνατία Οδός ΑΕ να αναλάβει την εποπτεία του αυτοκινητόδρομου μετά την παραχώρησή της.

Πρόκειται για ένα ρόλο που διεκδικεί η κρατική εταιρεία για να προστεθεί στο αντικείμενό της και να διασφαλίσει το μέλλον της και μάλιστα με πιο διευρυμένη έννοια, αφού στο τραπέζι των συζητήσεων με το ΤΑΙΠΕΔ υπάρχει πρόταση της Εγνατίας, ο ρόλος αυτός να επεκταθεί και στους άλλους αυτοκινητοδρόμους. Οριστικές όμως αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί.

Αντιθέτως μετά από διαδοχικές συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Υποδομών Χρίστου Σπίρτζη, της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και της Εγνατίας τις τελευταίες μέρες και ενόψει της προετοιμασίας για την ιδιωτικοποίηση, έχει συμφωνηθεί ότι η εταιρεία θα μεταβεί σε ένα σύστημα αναλογικών διοδίων.

Το υπουργείο θα αναλάβει να τρέξει τις διαδικασίες και τις προδιαγραφές ώστε η αναλογική χρέωση να ξεκινήσει να λειτουργεί σε 1,5 χρόνο. Μέχρι τότε, η Εγνατία θα υλοποιεί το υφιστάμενο σύστημα με τους 18 μετωπικούς σταθμούς διοδίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα