Συμβούλιο της Ευρώπης: Η Ελλάδα να κάνει περισσότερα για τη διαφθορά

Η Ελλάδα πρέπει να καταστήσει πιο αυστηρούς τους κανόνες συμπεριφοράς για τους βουλευτές και το δικαστικό σώμα ώστε να αντιμετωπίσει τη διαφθορά, δήλωσε στο Reuters ο Τζιανλούκα Εσποσίτο, γενικός γραμματέας της Oμάδας Kρατών κατά της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO).

Η κατάχρηση και η δωροδοκία αποτελούν αιτία της οικονομικής δυσπραγίας στην Ελλάδα

και το Συμβούλιο ζητάει από την Αθήνα να καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια ώστε να παράσχει διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων και τη συνεργασία των βουλευτών με τα λόμπι. Αν και η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο, πρέπει να κάνει περισσότερα, λέει χαρακτηριστικά, μεταξύ των οποίων, να κάνει πιο διακριτό τον διαχωρισμό των εξουσιών μεταξύ κυβέρνησης και δικαιοσύνης.

«Νομίζω ότι η διαφθορά έχει συμβάλλει στην κατάσταση που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, προσθέτοντας ότι τα πράγματα τώρα έχουν βελτιωθεί και ο στόχος είναι «να μην μείνουν στη μέση αλλά να συνεχιστεί η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων».

Δύο εκθέσεις της GRECO μέσα στον μήνα αναφέρουν ότι η Ελλάδα έχει εισάγει τις δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων κι έχει υιοθετήσει έναν κώδικα συμπεριφοράς για τους βουλευτές. Ωστόσο, οι εκθέσεις εκφράζουν ανησυχία για την οπισθοδρόμηση στο θέμα των ανώνυμων δωρεών στα κόμματα.

Επιπλέον, η GRECO εκφράζει την ανησυχία της για την έλλειψη ξεκάθαρων κριτηρίων σχετικά με την άρση της πολιτικής ασυλίας. «Δεν υπάρχουν σαφή κριτήρια. Είναι σημαντικό τα μέλη της Βουλής να μπορούν να ασκούν τα καθήκοντά τους χωρίς φόβο», ανέφερε στο διεθνές πρακτορείο, τονίζοντας ωστόσο ότι ασυλία δεν σημαίνει κι ασυδοσία.

Μεταξύ 180 χωρών, η Ελλάδα βρίσκεται στην 59η θέση στη διαφθορά, πίσω από χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία και στα ίδια επίπεδα με τη Ρουμανία και την Ιορδανία, σύμφωνα με την οργάνωση Transparency International.

Keywords
Τυχαία Θέματα