Σύγκρουση στη Βουλή για τις Offshore υπουργών - Προθεσμία 60 ημερών για μεταβίβαση μετοχών (LIVE)

Του Χρήστου Μπόκα

Την καθολική απαγόρευση στα πολιτικά πρόσωπα να διατηρούν offshore εταιρείες στο εξωτερικό νομοθετεί η κυβέρνηση με την τροπολογία που εισάγεται προς ψήφιση στη Βουλή.

Πρόκειται για έναν ελιγμό με τον οποίο το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να «αμπαλάρει» την άτακτη υποχώρηση στην οποία υποχρεώθηκε λόγω της κατακραυγής.

Η νέα ρύθμιση

δημιουργεί προβληματισμούς ενώ θεωρείται ότι περιέχει «γκρίζα» σημεία.

Σύμφωνα με την νέα διάταξη υπουργοί, βουλευτές και παρένθετα πρόσωπα όπως σύζυγοι και συγγενείς πρώτου βαθμού απαγορεύεται να μετέχουν στην διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών του εξωτερικού.

Προθεσμία 60 ημερών στους πολιτικούς για να μεταβιβάσουν τις μετοχές τους

Προβλέπεται δε προθεσμία εξήντα ημερών για να μεταβιβάσουν τις εξωχώριες εταιρείες όσοι έχουν το σχετικό μετοχικό κεφάλαιο. Ωστόσο, έμπειροι νομικοί επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη προθεσμία δημιουργεί «μεγάλο παράθυρο» για να σπεύσουν όσοι μετέχουν σε offshore ή εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού να τις μεταβιβάσουν.

Επίσης, προς διευκρίνιση παραμένει το τι εννοεί ο νομοθέτης με τον όρο «συμμετοχή στο κεφάλαιο εταιρειών» και αν στον συγκεκριμένο περιορισμό περιλαμβάνονται και οι μετοχές εισηγμένων ξένων εταιρειών.

Άφεση αμαρτιών

Ωστόσο, παρά τη θύελλα διαμαρτυριών της κυβέρνησης και την κατακραυγή της κοινής γνώμης για τη διάταξη που συμπεριλήφθηκε εν κρυπτώ στο πολυνομοσχέδιο των 7.500 σελίδων και επέτρεπε σε υπουργούς και βουλευτές να έχουν τη δική τους προσωπική offshore (αρκεί η εξωχώρια εταιρεία να λειτουργεί σε... συνεργάσιμο φορολογικά κράτος) το τρελό της υπόθεσης είναι ότι ο νόμος που καταργείται δίνει άφεση αμαρτιών στους παραβάτες!

Κι αυτό διότι η διάταξη για τις offshore, αν και επισήμως ο βίος της διήρκεσε μόλις λίγες ώρες μέχρι να αντικατασταθεί από την προωθούμενη τροπολογία, δίνει άφεση αμαρτιών στους παραβάτες πολιτικούς που θα βρεθούν με offshore αφού στο ποινικό δίκαιο υπερισχύει ο νόμος που είναι ευμενέστερος για τον παραβάτη!

Για το λόγο αυτό δημιουργούνται ερωτήματα από την επιλογή της κυβέρνησης να δημοσιεύσει τη διάταξη στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και μετά να την αλλάξει με τη σημερινή τροπολογία, ενώ η αντιπολίτευση ζητούσε μετ' επιτάσεως χθες Τρίτη 31 Μαϊου να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής για να καταργήσει τη διάταξη για τις offshore προτού ο νόμος δημοσιευθεί στο ΦΕΚ (κι αυτό με δεδομένο ότι μέχρι χθες 31 Μαϊου η ρύθμιση για τις offshore δεν είχε δημοσιευθεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως).

Εξαιρούν τους γενικούς γραμματείς από τη ρύθμιση!

Η προωθούμενη τροπολογία που η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να εισαγάγει προς ψήφιση μετά την κατακραυγή για τις offshore προβλέπει ότι για τους γενικούς γραμματείς, τους δικαστικούς και τους διοικητές τραπεζών η απαγόρευση ισχύει μόνο για μη συνεργάσιμα φορολογικά κράτη ή για φορολογικούς παραδείσους. Επί της ουσίας δηλαδή οι γενικοί γραμματείς εξαιρούνται από την καθολική απαγόρευσης διατήρησης offshore!

Παπαγγελόπουλος: Η κυβέρνηση βγαίνει κερδισμένη

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος μίλησε για το «τέλος του ρεσιτάλ υποκρισίας και λαϊκισμού» με την τροπολογία που φέρνει η κυβέρνηση και διορθώνει την προηγούμενη δική της σκανδαλώδη διάταξη που επέτρεπε σε υπουργούς και βουλευτές να έχουν εξωχώριες εταιρίες ακόμα και σε φορολογικούς παραδείσους.

«Η κυβέρνηση αντέδρασε ακαριαία και έφερε την νέα ρύθμιση αυτή» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αναφερόμενος στον σάλο που προκλήθηκε από την αποκάλυψη του «Πρώτου Θέματος» για να καλέσει την αντιπολίτευση να ψηφίσει την τροπολογία «για να δούμε πόσοι θα φανούν και θα δώσουν τις offshore τους. Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν ξέρω κανέναν να έχει offshore. Να δούμε όμως αν υπάρχει κανένας από την αντιπολίτευση». «Η κυβέρνηση βγαίνει κερδισμένη από αυτή την ιστορία. Αποδεικνύεται ότι είναι η δύναμη της καταπολέμησης της διαφθοράς. Το πλεονέκτημα της κυβέρνησης δεν πλήττεται εύκολα… Σήμερα κορυφώνεται και τελειώνει το ρεσιτάλ υποκρισίας. Κορυφώνεται και τελειώνει η μάχη μεταξύ του Γκεμπελς που έλεγε συκοφαντείτε στο τέλος κατι μένει και της λαϊκής παροιμίας καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Η κυβέρνηση στοιχίζεται με την λαϊκή παροιμία» είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος. Απαντώντας στο ερώτημα αν η αρχική διάταξη επιχείρησε να καλύψει πολιτικά πρόσωπα με εξωχώρια εταιρεία είπε «Εγώ δεν ξέρω κάποιον υπουργό να θέλει να καλυφθεί. Μην κάνετε σπέκουλα. Ξέρω πολλούς που δεν ανήκουν στην κυβέρνηση που έχουν offshore»!

«Ακούστηκε ότι κάποιοι θα απαλλαγούν για τις ημέρες που ίσχυσε. Όμως υπάρχει η κύρωση για το αδίκημα της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες» είπε σε άλλο σημείο για να προσθέσει «Ένας δρακόντειος νόμος δεν είναι αποτελεσματικός. Ένας νόμος που εξαντλεί την αυστηρότητα σε ασάφειες στην πραγματικότητα έχει στόχο να καλύψε».

«Οσοι κουνούν το δάχτυλο θέλουν να μην αλλάξει τίποτα. Αυτό με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ τελειώνει με την τροπολογία που σήμερα αναγκαζόμαστε να φέρουμε» είπε ο ίδιος για να συνεχίσει «Δεν ήρθε ο νόμος να καθαρίσει και να απαλλάξει κάποιους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν μπορεί να δεχθεί ούτε για αστείο τις καταγγελίες. Σηκώνουμε το γάντι».

«Ευχαριστώ όσους προκάλεσαν δημοσιότητα. Έτσι ακούστηκαν πράγματα και θα ακουστούν κι άλλα» σημείωσε με νόημα ενώ υπογράμμισε ότι «Η κυβέρνηση βγαίνει κερδισμένη από αυτή την ιστορία. Αποδεικνύεται ότι είναι η δύναμη της καταπολέμησης της διαφθοράς. Το πλεονέκτημα της κυβέρνησης δεν πλήττεται εύκολα».

Παραδέχθηκε τις «γκρίζες» ζώνες της νέας διάταξης ο Παρασκευόπουλος

Νομοτεχνική προχειρότητα ή νέα απόπειρα συγκάλυψης και παροχής ασυλίας σε πολιτικά πρόσωπα που έχουν εξωχώριες εταιρείες; Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος μετά από σχετικές καταγγελίες της αντιπολίτευσης παραδέχθηκε ότι υπάρχει «γκρίζα» ζώνη και στη νέα τροπολογία που ήρθε να διορθώσει την προηγούμενη σκανδαλώδη διάταξη που επέτρεπε σε υπουργούς και βουλευτές να έχουν offshore.

«Το διάστημα 60 ημερών θα βοηθήσει και στην αποκάλυψη περιουσιακών στοιχείων που δεν είχαν δηλωθεί. Δεν είναι λογικό όμως να μπουν σε αυτή την ρύθμιση και όσοι είχαν offshore εταιρείας. Εδώ θα πρέπει να υπάρξει νομοτεχνική βελτίωση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευόπουλος.

Ο ίδιος επιτέθηκε και στην ΝΔ υποστηρίζοντας ότι με την αποχώρησή της δείχνει ότι δεν επιθυμεί την εφαρμογή της νέας αυστηρής διάταξης που απαγορεύει καθολικά την συμμετοχή στην διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιριών με έδρα το εξωτερικό.

Σε άλλο σημείο είπε ότι «όταν η ρύθμιση είναι γενική είναι πιθανό – ιστορικά και μεθοδολογικά- κάποιες ιδιόμορφες περιπτώσεις να μην μπορεί να ενταχθούν στο γενικό τύπο. Αν συμβεί και ανακαλυφθεί θα προσπαθήσω το ζήτημα να διορθωθεί. Αυτά θα πρέπει να είναι άξια προσοχής και αναμόρφωσης. Αν τα ανακαλύψουμε οφείλουμε να τα διορθώσουμε» και σημείωσε ότι δημιουργείται πρόβλημα με την απαγόρευση να μετέχουν σε εταιρείες και τα συγγενικά πρόσωπα πρώτου βαθμού των πολιτικών.

«Ακούστηκε ότι κάποιοι θα απαλλαγούν για τις ημέρες που ίσχυσε. Όμως υπάρχει η κύρωση για το αδίκημα της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες» είπε σε άλλο σημείο για να προσθέσει «ένας δρακόντειος νόμος δεν είναι αποτελεσματικός. Ένας νόμος που εξαντλεί την αυστηρότητα σε ασάφειες στην πραγματικότητα έχει στόχο να καλύψε».

«Οσοι κουνούν το δάχτυλο θέλουν να μην αλλάξει τίποτα. Αυτό με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ τελειώνει με την τροπολογία που σήμερα αναγκαζόμαστε να φέρουμε» είπε ο ίδιος για να συνεχίσει «δεν ήρθε ο νόμος να καθαρίσει και να απαλλάξει κάποιους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορεί να δεχθεί ούτε για αστείο τις καταγγελίες. Σηκώνουμε το γάντι».

«Ευχαριστώ όσους προκάλεσαν δημοσιότητα. Έτσι ακούστηκαν πράγματα και θα ακουστούν κι άλλα» σημείωσε με νόημα ενώ υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση βγαίνει κερδισμένη από αυτή την ιστορία. Αποδεικνύεται ότι είναι η δύναμη της καταπολέμησης της διαφθοράς. Το πλεονέκτημα της κυβέρνησης δεν πλήττεται εύκολα».

Μαξίμου για αποχώρηση ΝΔ: Νομίζουν ότι έτσι θα αποσπάσουν το ηθικό πλεονέκτημα από την Αριστερά

Λίγη ώρα μετά την αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας το Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιτίθεται στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζοντας ότι για τη ΝΔ η ονομαστική ψηφοφορία αποδείχθηκε πιο δύσκολη από την ανέξοδη ρητορική περί διαφάνειας.

«Η Νέα Δημοκρατία αποχώρησε από την Βουλή, μόλις βρέθηκε μπροστά σε μια πιο αυστηρή διάταξη για το ζήτημα των εταιρειών του εξωτερικού. Η ονομαστική ψηφοφορία αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την ανέξοδη ρητορική περί διαφάνειας, για το κόμμα των εξωχώριων δραστηριοτήτων και του κ. Παπασταύρου. Κατά τα άλλα νομίζουν ότι έτσι θα αποσπάσουν το ηθικό πλεονέκτημα από την Αριστερά» αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα