Κέρδη 2% στην Ευρώπη με το «βλέμμα» στις βρετανικές κάλπες

Άνοδο 2% καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, που κινούνται σε θετικό έδαφος για πέμπτη μέρα, καθώς οι Βρετανοί πάνε στις κάλπες για να ψηφίσουν για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ε.Ε.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν τα μεσάνυχτα, με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται το πρωί της Παρασκευής.

Και οι 19 κλαδικοί δείκτες του Stoxx 600 ενισχύονται, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη να καταγράφει άνοδο 2% στις 348 μονάδες, οδεύοντας προς την καλύτερη εβδομάδα από το 2011.

Οι επενδυτές προεξοφλούν την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. ωστόσο οι αναλυτές συστήνουν επιφυλακτικότητα.

«Κάποια

κεφάλαια επιστρέφουν στις αγορές αλλά εγώ θα έμενα στο περιθώριο μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Οι περισσότεροι αυτό κάνουν. Το θέμα είναι πώς θα γίνει δεκτό το αποτέλεσμα και πόσο θα αντιδράσουν οι μέτοχοι. Ακόμα και η απουσία κακών νέων μπορεί να είναι η αρχή ενός ράλι και οι αγορές ήδη ενισχύονται περιμένοντας ακριβώς αυτό. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα πριν την Παρασκευή» υποστηρίζει ο Thomas Thygesen, επικεφαλής στρατηγικής στην SEB.

Ο FTSE100 ενισχύεται κατά 1,43% στις 6.347 μονάδες, σε υψηλό δύο μηνών, ο DAX καταγράφει άνοδο 1,82% στις 10.242 μονάδες, ο CAC 40 ενισχύεται κατά 1,8% στις 4.458 μονάδες, ο ΙΒΕΧ κινείται με άνοδο 1,34% στις 8.817 μονάδες και ο FTSE MIB ενισχύεται σχεδόν 2% στις 17.655 μονάδες.

Η στερλίνα ενισχύεται σε νέα υψηλά έτους στο 14886 έναντι του δολαρίου.

Οι τελευταίες εβδομάδες ήταν ιδιαίτερα ευμετάβλητες στις αγορές, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να υποχωρούν σε νέο χαμηλό από τον Φεβρουάριο, πριν να καταγράψουν ριμπάουντ 6,2% το τετραήμερο μέχρι την Τετάρτη. Ο Stoxx 600 διαπραγματεύεται 14,8 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη.

Οι βρετανικές μετοχές, τις τελευταίες εβδομάδες, επωφελήθηκαν από την αποδυνάμωση της στερλίνας, ενώ ο FTSE 100 κατέγραψε την καλύτερη απόδοση στις ευρωπαϊκές αγορές.

Έχοντας υποχωρήσει κατά 4,9% τον Ιούνιο, πλέον έχει διαγράψει τις μηνιαίες απώλειες και κινείται ανοδικά 1,3%. Μάλιστα, ο βρετανικός δείκτης έχει διαγράψει και τις ετήσιες απώλειες, ενώ αντίθετα ο Stoxx 600 βρίσκεται χαμηλότερα κατά 1,1% από την αρχή του έτους.

Στις μετοχές, η Tesco Plc ενισχύεται κατά 1,8% μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελεσμάτων για το β' τρίμηνο. Κέρδη 4,2% για την DS Smith Plc. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι Glencore και Anglo American.

Στις τράπεζες, τα πρόσημα είναι κυρίως θετικά. Η Societe Generale ενισχύεται κατά 3,2% και η BNP Paribas κατά 2,6%, η γερμανική Commerzbank και η Deutsche Bank κινούνται με άνοδο 2,5%-3%, κέρδη 1,3 για τις βρετανικές Lloyds Banking και HSBC, άνοδος 1,87% για την Barclays και κέρδη 2% για την Royal Bank of Scotland.

Οι τραπεζικές μετοχές της περιφέρειας διέγραψαν τις απώλειες και κινούνται με ισχυρή άνοδο. Η ιταλική Unicredit και η Intesa Sanpaolo ενισχύονται άνω του 3%, ενώ με κέρδη 2,17% κινείται η ισπανική Banco Santander και με +1,8% η BBVA.

Keywords
Τυχαία Θέματα